Hur ofta klarar man av att bouldra?

Har precit tagit upp klättring och då främst bouldering (till att börja med)

Jag undrar bara hur ofta man orkar/klarar av att bouldra. Mina armar och mitt grepp är helt slut i 3 dagar efter jag kört.
Är det OK att köra 2 ggr i veckan?

Undrar även hur länge som är rimligt att köra per gång? Mina armar och grepp är ganska slut efter 1 timmes körning. Då orkar man knappt ta sig upp för banor som var superenkla i början. Finns det några knep för att orka längre?
 
Jag är ingen träningsexpert, men att köra två gånger i veckan går säkert jättebra.
När du gjort det en tid kommer du säkert att ha en bättre egen uppfattning om vad rätt träningsdos är.
Personligen tror jag att jag själv ofta gör misstaget att klättra för länge per gång. Det är demoraliserande och ev högre skaderisk och allmänt nedbrytande. Men det är inte så lätt att sluta, när man väl är på plats.
 
Jag tyckte i början att jag tog slut för snabbt, redan efter en 30-40 minuter fick jag mjölksyra direkt och stumnade när jag gjorde ett nytt försök. Tipset jag fick, och som fungerade, var att vara duktigare på att värma upp. Ägna tio-tjugo minuter åt att klättra inledningsvis löjligt enkelt och stegvis öka intensiteten. Detta gjorde att jag snart kunde köra ytterligare en timme på hög intensitet efter uppvärmningen.

Jag antar att det påverkar skaderisken i rätt riktning också. Fast det är svårt att hålla igen i början på passet, när man känner sig stark och fräsch :)
 
Just bouldering är hårt på kroppen eftersom det är så intensivt. Direkt på krux och ta i för allt vad du är värd. Inga transportsträckor eller tidsödande utrustningsfiffel..

Också därför det kan vara så kul ibland. Men nu längtar jag ut till klipporna!!!

Som sagt, i början tar man slut fort men sen svarar kroppen på förväntningarna.

Jag kan numera utan problem köra 3-4 timmar i sträck rätt så intensivt och ändå vara fräsch att köra igen dan efter dan därpå.

Förra vintern blev det för mycket dock. Då körde jag sådana pass 3-4 kvällar i veckan i flera månader och i kombination med ett hårt kroppsarbete.

Jag blev riktigt bra på att bouldra men fick betala med "tennisarmbåge" och 2 veckor tvångsvila.. Sen var man tillbaka på ruta ett igen. =)

Värm upp innan och stretcha ordentligt efter och lyssna på din kropp. Ta vilodagar. Men 2 gånger i veckan är inga problem.

Yoga är suveränt för vighet och bålstyrka och dessutom skadeförebyggande! Comboförslag!
 
Supertack för tipsen!

Ska försöka värma upp lite mer i framtiden. Finns det några bra sätt att värma upp utöver att gå på väggen direkt, eller är det effektivast att göra det (men med enkla banor)?
 
Snackar vi inomhusbouldering så är mitt bästa tips är att värma upp som inför ett tungt träningspass i övrigt. Alltså med löpband, roddmaskin, hopprep eller vad du nu har till hands där du klättrar. Det viktiga är att kroppen och musklerna blir lite varma och mjuka innan man börjar ta i och spänna dem och "dra i plasten som en dåre".



Nu lever jag kanske inte alltid som jag lär..
 
Jag har personligen aldrig värmt upp med något annat än lätt klättring. Jag vet inte vad doktorn säger men att klättra snabbt upp för väldigt lätta leder/problem är förmodligen det bästa då det är just de musklarna du använder i klättringen som blir varma. Jag värmer upp på det lättaste jag kan hitta...

20 min på rodd maskin och sen 20 min lätt klättring, eller skippa rodden och klättra lätt i 40 min? Då väljer jag 40 min lätt klättring, av den enkla anledningen att jag är där för att klättra, inte för att ro...
 
Brukar traversera på repväggarna och klättra blå problem som uppvärmning - har aldrig varit på gymprylarna, jag klättrar ju för att klättring är askul och gym är skittrist :)

Sen brukar jag växla till sva/balans-problem när jag börjar bli trött i armar och fingrar. Tyvärr finns det rätt ont om dom på Telefonplan, men man kan uppfinna nya genom att hoppa över grepp eller kanske klättra helt utan handgrepp.
 
Det var en utförlig uppvärmning det där... Jag ska väll inga slåss emot vetenskapen, men jag undrar hur många värmer upp innan de klättrar upp för en stege? Väljer man ledere som är i princip som att klättra en stege (jodå, de finns) så kan man bara göra det tills man är varm... Vill man ha flås, klättra stegen snabbare... De som värmer upp 15 - 30 min innan de ens klättrar en stege är väll egentligen de enda som kan säga att detta är fel?
 
Hej, ett tips är att klättra 2 gånger i veckan ca 1-2 h per gång. Gör det ett tag, du kommer vara trött 3 dagar och känna dig orkeslös men de försvinner efter nån månad, då är det bara att trappa upp. Du känner själv vad som är rätt för dig. Jag tex är i samma sits som dig, klättrade för 2 dagar sen ca 3 h och är fortfarande helt slut i musklerna (otränad).
 
Jag kör två ggr i veckan och det funkar bra.
Lyssna på kroppen och lär dig hur den ter sig.

För mig funkar det med att värma upp med lätt klättring och sedan öka svårighetsgraden. Där är väggar så att man nästan kan klättra runt hela lokalen så jag försöker ta mig runt så långt jag kan.
Tipset jag fick är att vila mer i början av passet än i slutet. Så undviker du också att få tokpump i underarmarna tidigt i passet. Avsluta passet med de svåra kruxen.

Glöm inte stretcha och att även varva ner efteråt. Avsluta med lättare klättring.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Viktor.W Bouldering som träning om man är överviktig? Bouldering 12

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...