Hur övertalar jag kroppen att träna mer?

Ja, hur får jag kroppen att hålla för mer träning?
Jag har, efter skadeuppehåll(ej klätterrelaterat), klättrat ca 2 dagar/v det senaste halvåret.
Jag skulle gärna vilja klättra oftare men lägger jag till en dag så får jag ofelbart ont i någon led, vilket tvingar mig att vila.
Just nu är det armbågarna som inte vill vara med, klätrar jag 3 gånger en vecka så måste jag ofelbart vila lite längre, så det går på ett ut med att hoppa över den tredje gången.

Någon som har några tips?
 
grundträna mera

Inte för jag är den rätta att "övertyga kroppen... " men lägg in något annat tredje dagen simma, rask promenad, cykeltur./kent
 
Borde kanske skrivit det direkt. Jag cyklar sporadiskt, både lvg och i skogen, men ska försöka göra det mer regelbundet. Åker även skridskor när det finns is.
Simning tänkte jag lägga till i vår som förberedelse för en surfresa.
Det jag undrar över är hur jag kan öka just dosen klättring...
Har funderat på om jag ska gå till gymet, men problemet är väl snarare att musklerna är för starka än för svaga. Det är ledband, senor och muskelfästen som inte hänger med rikigt...
 
Försök att inte klättra allt för tungt. Ta inte ut dig helt när du klättrar.

Man blir en bättre klättrare om man klättrar många olika leder, som man klarar av. Än att haka sig fram på svåra och tunga leder. (borde själv inte uttala mig om den saken.....!) :)

Tänk på att senor och leder m.m. inte hinner anpassa sig i takt med musklerna.

Hålla igång kroppen med simning är säkert inte fel. Bra med träning som ger blodcirkulation i armarna.

Lycka till!

//Gustav\\
 
Jag har ingen erfarenhet av klätterträning men när jag känner mig slut och får ont brukar jag lägga in en veckas vila för att återhämta kroppen. Se till att äta ordentligt och ta det lugnt tills jag känner mig hel igen. Och ju bättre kontinuitet desto starkare och uthålligare blir man. Du kanske ska lägga in lite styrketräning för att få senor att vänja sig?
 
Utan att påstå att jag är någon träningsguru så är här mina tre öre:

1. Prova variera klättringen mer. Bouldra t.ex. inte varje gång.

2. Träna antagonisterna till klättermusklerna. Gör armhävningar och hantelövningar. Då är det lättare att förbli skadefri.

3. Vill du klättra mer för klättringens skull, eller för att bli en starkare klättrare? Om det är det senare så kanske inte fler klätterpass per vecka är rätt väg att gå.

Mvh Niclas
 
som alltid gäller det att vämra upp ordentligt när man tränar. vid klättring ärd et nästan ännu viktigare, eftersom man anstränger lederna på ett sätt som man ofta inte gör vid andra sporter. jag skulle säga, ge helt enkelt fan i att bouldra, jag får problem nästan uteslutande av bouldring, möjligtvis om jag pumpar ur ordentligt på leder som är för hårda för mig.
börja varje klätterpass med 15 min jogging eller liknande, börja sen med att klättra lätta leder med stora grepp och enkla förflyttningar, ju varmare du blir destu hårdare leder kan du gå på. o sen när du är uppvärmd ordentligt så kan man ge sig i kast med sina projekt, men att tänak på att leder och senor inte stärks lika snabbt som muskler, precis som nämns ovan.

det här är tips som funkar för MIG, därmed inte sagt att det funkar för alla.
 
Solotränande är mentalt jobbigt för kroppen. Måhända behöver du lägga in en lekfylld gruppövning, landhocky eller basket. Men att leka är viktigt.

go tur
 
Värm upp ordentligt

Värm upp ordentligt, dvs rör på dig så att du blir ordentligt svettig. Klätterhallar är ju inte direkt kända för att vara uppvärmda, så en rejäl pulshöjning innan du börjar är mycket viktigt. I en ordentlig uppvärmning ingår även stretching - glöm inte det! Efter träningen bör du också "jogga ner" och naturligtvis också stretcha.
En riktig uppvärmning tar minst 20 minuter!

Sen bör du aldrig träna samma sak vecka efter vecka. Kroppen vänjer sig och till slut är det ingen träning för kroppen. Det sliter också betydligt mer på kroppen. Lägg in ett styrkepass och ett konditionspass (löpning, cykling etc).

Har du haft ont i lederna kan du börja dina styrkepass med att köra med maskiner. Gå sen över till fria vikter, så du även tränar lederna.
 
För att gå emot strömmen litegrann och alla dessa budord angående uppvärmning så tänkte jag komma med ett annat alternativ?

Klättra mer ute på klippa än inne på plast! Oavsett hur man vrider och vänder på det så sliter inneklättring betydligt mer på kroppen än ute, samtidigt som det inte är alltför inspirerande på plast (tycker jag iallafall).

Mina korvören idag, Christian
 
chrtur; sa:
För att gå emot strömmen litegrann och alla dessa budord angående uppvärmning så tänkte jag komma med ett annat alternativ?

Klättra mer ute på klippa än inne på plast! Oavsett hur man vrider och vänder på det så sliter inneklättring betydligt mer på kroppen än ute, samtidigt som det inte är alltför inspirerande på plast (tycker jag iallafall).

Mina korvören idag, Christian

Jag håller med om det du säger på alla punkter, men det är några månader om året som klipporna inte lockar så värst mycket. Det är du jag har fått problem.
Ser fram mot årets ute-säsong, har missat två pga dåligt timade vurpor på cykel...
 
Mitt tips är inte så fixerat på hur du ska göra med träningen. Men problemet för dig verkar ju vara återhämtningen.

Så se till att du äter och sover ordentligt, annars spelar det ingen roll hur du gör. Skadorna kommer ju för att kroppen inte hinner med återhämtningen.

Det finns en anledning att det sägs att det Gunde tyckte var jobbigast var att äta tillräckligt ;-)
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.