• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Hjälp med att välja kajak

Hejsan! Jag undrar om någon kan ge mig råd. Jag funderar på att skaffa mig en kajak. Jag skulle ha den till kortare turer hemmavid så jag behöver något litet och lätt (så jag själv kan få upp den på biltaket) och lättpaddlat. Vad ska man köpa?
 
Testa

Hej!


Mitt förslag är att testa gnm att hyra lite olika typer av kajaker. Ta reda på en kajakuthyrning nära dig och prova de modeller de har. På så vis får du en uppfattning om vad du trivs bäst med.


Surfa även runt på dessa sidor:


http://www.utsidan.se/paddling/


för att få mer information.


Hälsningar
David Elmfeldt - Utsidan
 
Välja kajak (igen)

Det finns många kajaker att välja mellan. Jag förutsätter att du tänker paddla turpaddling på sjöar eller i havet.


Det viktigaste när man väljer en kajak är att få en som passar sin vikt alltså din vikt plus eventuell packning. Att välja en för liten kajak är ju inte bra det säger sig själv (den sjunker). Lika trist är att välja en för stor kajak. Den kommer inte att ligga tillräckligt djupt i vattnet utan fara omkring som ett löv på vattnet vid minsta vindpust. Vissa kajaker kan också bli väldigt ranka.


Om en kajak har ett deplacement (din vikt+kajakens vikt+eventuell last) från 80kg-120kg bör man lägga sig i mitten om man skall paddla kortare turer och närmare 80kg om man skall paddla längre turer med packning.


Självklart har alla kajaker olika egenskaper men är kajaken inte alltför extrem så bruker man komma överens med sin kajak efter ett tag.


Tunga kajaker är sällan roliga jag (slö sörlänning) lyfter en 25kg kajak själv kanske 30kg men inte mer. Jättesvårt att säga hur mycket du orkar lyft kanske 15-20kg


Jag skulle rekomendera en 4-5meters havskajak som inte väger mer än 20kg. (nu förutsätter jag att du väger 60-80kg) det finns endel ungdoms havskajaker i glasfiber som borde passa det kan även finnas polyetenkajaker som passar men här får man titta på kajakernas vikt dom flesta polyetenkajaker väger 25-30kg


Lycka till!
 
...

Om en kajak har ett deplacement (din vikt+kajakens vikt+eventuell last) från 80kg-120kg bör man lägga sig i mitten om man skall paddla kortare turer och närmare 80kg om man skall paddla längre turer med packning.

...
Suttit googlat betydelsen av "deplacement" och hamnade här men blev förvirrad...

Bör en kajak för långtur ha lägre deplacement än om man kör dagstur med mindre packning? Trodde det var tvärtom. Tänkte 120 kg deplacement betydde att kajaken pallar så mycket innan den sjunker typ. Har Hassex skrivit fel är jag ute och cyklar? Har iof aldrig sett en havskajak med så lågt som 80 kg deplacement. Om kajaken väger 25 och paddlaren 75 så har man väl redan börjat sjunka?
 
Han kanske menar vikten på själv kajaken? Att man för korta turer då man har mindra packning bör välja en lite tyngre kajak för att den ska ligga bra i vattnet och för längre turer med mycket packning en lättare.
 
Tror att Hassex borde korrekturläst sin text lite bättre jag har svårt att tolka vad han skrev 2000.

Kajaker och egentligen de flesta båtar är konstruerade för ett visst deplachement dvs rör sig bättre i vattnet avseende kursstabiltet, vågmotstånd vindutsatthet och stabilitet med optimal last.

En dagsturskajak har därför mindre volym än en långturskajak.

Racerkajaker är specificerade utifrån kroppsvikt.

För vanliga rekreationspaddlare tillkommer ett par faktorer av betydelse, t ex initial och sekundär stabilitet samt sitsens höjd och sittbrunnens och fördäckets höjd och bredd för att tillåta att smita tätt intill med paddelblad och paddelskaft. Rygglängden hos paddlaren skall stämma med kajakens mått.

Så att provpaddla med och utan last är en bra idé.

Finns många andra trådar med bra råd om kajakval.

Att bara ha en kajak är rätt begränsande IMHO.

Thure
 
Med den definitionen får jag packa med helium
jag: 101 Kg,
den north shore jag hade: 24 kg
blir ca -5 kg för min packning .-)
 
Tänkte 120 kg deplacement betydde att kajaken pallar så mycket innan den sjunker typ. Har Hassex skrivit fel är jag ute och cyklar? Har iof aldrig sett en havskajak med så lågt som 80 kg deplacement. Om kajaken väger 25 och paddlaren 75 så har man väl redan börjat sjunka?
Deplacement är vikten av vattnet den lastade farkosten tränger undan. Rekommenderat max deplacement brukar anges, men det brukar finnas mycket marginal innan farkosten sjunker. En överlastad farkost kan bli svårstyrd och rör sig klumpigare i sjön.
 
Deplacement är vikten av vattnet den lastade farkosten tränger undan. Rekommenderat max deplacement brukar anges, men det brukar finnas mycket marginal innan farkosten sjunker. En överlastad farkost kan bli svårstyrd och rör sig klumpigare i sjön.
jo men det har jag förstått, men jag jämförde med siffrorna som man brukar hitta i specifikationerna bara. Alltid tänk att det var vikten kajaken klarade av inkl packning och allt.

Var inne på Björn Thomassons sajt och läste hur han skapade Frej och att han vill öka deplacementet efter önskemål.

Sen hamnade jag här och Hassex skriver typ tvärtom, och han är väl också kajakdesigner. :)
 

Logga in