Hjälp! Kängorna har krympt!

För två år sedan investerade jag i ett par Lundhags Contessa för att vandra i Sarek. Kängorna satt då bra storleksmässigt men jag fick lite skavsår, framförallt där kängan viks för där vek sig inte lädret så mjukt på ena kängan.

I år ska det bli Sarek igen och till min förskräckelse upptäckte jag att kängorna krympt under tiden, min tå nuddar framdelen av kängan när jag står upp. Innan var den kanske 1 cm kvar. Har inte märkt i mina andra skor att foten har växt.

Har någon ett bra tips på hur jag kan lösa situationen? Skomakaren säger att utlästning inte kommer gå på dem eftersom de är så styva. Jag ska börja vandra redan på tisdag!

Om någon har ett par i strl 38 eller 39 för dam köper jag gärna, ett par nya skulle svida i kassan då jag är student.

Tacksam för hjälp!
 
Jag känner mig inte övertygad om att kängan faktiskt har krympt utan är nog mer inne på att din fot kanske fallit ihop lite och därför tar lite större plats. Men jag ska inte bråka om det, din fot kommer oavsett se likadan ut på tisdag som den gör idag..

Testa om det utgör ett problem. Ta på dig kängorna och de strumpor du tänkt använda och gå en ordentligt lång promenad. Om du tänkt gå i kuperad terräng i Sarek så försök att hitta en brant backe att gå nedför. Det är oftast då stortån tar i.

Om du får väldiga besvär av ett sånt test behöver du hitta nya kängor, får du inte större besvär så kör på med de för trånga kängorna du har. Detta sägs av en person som inte har vackra fötter pga användning av skor i alla tänkbara sammanhang som inte varit optimala.
 
Äldre upplagor av Lundhagskängor, de som fortfarande var gjorda med en riktig läderbindsula, är ökända för att krympa, om/när de inte används. De nyproducerade, men plastmellansula, påstås inte råka ut för detta - men det har tydligen dina gjort ändå.
Vilken skomakare har du frågat? Lundhags själva tar 200 kr för utlästning till ursprunglig storlek, men jag är osäker på om detta gäller även kängor med plast i konstruktionen. Men har de krympt, så är de väl gjorda så att det ska gå att lästa ut igen.
Du hinner du ju inte få tillbaka kängorna till på tisdag, men det kan ändå vara lönt att skicka dem till Lundhags för utlästning senare. Maila dem och fråga vad de tycker.

Om du inte hittar någon som kan låna ut passande kängor, så prova att kolla med din lokala avdelning av Friluftsfrämjandet - de har iblnd små lager av den sortens saker, eller så kan de tipsa om medlemmar som kan tänka sig att låna ut.

Är det inte mycket som fattas för att du ska våga använda dina egna kängor, så kan du försöka stoppa in tjockare eller t o m dubbel sula. Polstra sen med tjocka strumpor och snör rätt hårt över fotbladet så foten hålls mot hälkappan.
Jag vet att det låter tokigt, men det kan hända att din fot lyfts uppåt- bakåt av detta och du vinner precis de millimetrar som gör hela skillnaden.
Jag har själv väldigt "tunna" fotblad med smala vrister och använder detta knep för att inte slå i tårna i alltför högvristade kängor.

Lycka till från en som tyvärr har knappa 37 i skostorlek - annars hade du fått låna mina Lundhagare.
 
Hej,
det hjälper dig ju inte direkt nu, att säga att du borde ha "övat" lite att gå i dina kängor innan vandringen, och vant fötterna innan vandringen.

Men precis som tidigare tips, se till att ha tjocka sockar och bra sula som ser till att foten hamnar på rätt ställe i skon när du snör den, och prova att gå. Inte bara stå "rakt upp och ner". Om det inte gör ont, gå i dem nån timme i alla fall.
Jag har som en tidigare tipsare också långa smala låga fötter, och en del skor/pjäxor kan kännas för små om foten inte hamnar rätt med hjälp av snörningen/spännena.
Angående sockar, en del väljer att ha tunn+tjock, andra bara en tjock. Prova vad som passar dig bäst.

Oavsett vilka skor det blir på vandringen, se till att ta med skavsårstejp och Compeed. När du tar paus på vandringen, vädra fötterna, byt strumpor om fötterna är varma och svettiga. När det börjar kännas som något skaver/svider på fötterna, stanna och justera/plåstra om direkt, vänta inte för länge.

Hoppas verkligen att du hittar en lösning så att du får en bra vandring!
 
Har ett par idéer som jag använder på mina egna Lundhagskängor. De är dock av en äldre, enklare modell med bara 1 lager läder, så det kanske inte fungerar för dina kängor. Mina krymper/drar ihop sig något med tiden, dvs mellan fjällvandringarna. Jag motverkar detta genom att smörja dem med Lundhags Leather Grease, rikligt även på insidan av kängan. Detta får dem att återfå fukten i lädret och de töjer sig och blir rymligare.

Jag har också märkt att under själva vandringen, då kängorna ofta blir fuktiga inifrån och blöta utifrån, så töjer de sig. Ibland ger man rådet för skalkängor när de är nya och man ska gå in dem att man ska fylla dem med vatten så att de drar åt sig fukten. Sedan går man med dem. Kanske detta är ett sätt att få dina kängor att utvidga sig och anpassa sig till dina fötter?

Men som sagt - din modell är en annan än min, jag vet inte om det skulle fungera. Kanske fler kunniga har synpunkter om detta.

Hälsningar Hans
 
Jag var på kängspecialisten idag och vi kom fram till att det hjälper att sätta in en annan typ av sula. Jag köpte en innersula som motverkar pronering (superfeet) och på det sättet vinner jag några extra mm, det blir fortfarande inte perfekt men jag kommer förhoppningsvis inte tappa några tånaglar nu :D

Jag har också märkt att ett par tjockare strumpor gör att foten placeras längre bak i kängan, vilket är bra. De bästa linerstrumporna jag provat är sidenstrumpor från sidenselma.
 
Prova en riktig skomakare och inte en "Hej kompis" som även kopierar nycklar. Det finns inga som helst bekymmer att lästa ut ett par lundhags käng.

Instämmer för övrigt med de tidigare skrivarna; gå regelbundet i dem och hyfsat ofta. Då drar de inte ihop sig.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Kängor Kängor, hjälp. Kläder 4
_Mirella_ Hjälp att välja kläder Kläder 22
Buthon Hjälp med vandringskängor Kläder 13
Bärsystem Hjälp med byxor Kläder 11
Zartok Hjälp mig hitta bra byxor Kläder 16
Viktorious Ont under fötterna - hjälp Kläder 10
gabrieljsson Hjälp med komplett utrustning till nybörjare Kläder 3
Roejler Hjälp att identifiera byxor! Kläder 6
Koga Signature Behövger hjälp med att införskaffa en lämplig skaljacka och ett par lämpliga zip-off Kläder 4
doffy_74 Hjälp med kängor utan GTX mm. Kläder 16
Dovahluv hjälp en noob med vandringsskor :S Kläder 9
poijjan Kläder för 9 dagars fjällvandring, hjälp Kläder 12
Jakut Hjälp mig att välja storlek Kläder 7
poijjan Hjälp med vandringsskor Kläder 26
svahn87 Hjälp med gaiters Kläder 20
Stadsmulle Hjälp en nybörjare överleva Kebnekajse, klädpacklista till rimligt pris Kläder 4
ChristofferA Hjälp med val av syntetjacka Kläder 5
statemachine Hjälp med dunjacka. Kläder 7
strånghold Hjälp med Meindl-storlekar och läst inför kängköp Kläder 1
Knoparn Hjälp med byxor Kläder 4
Gaffeltrucken Hjälp med köp av skaljacka Kläder 5
¤hej¤ Hjälp mina kängor! Kläder 13
nicko_ Ytterligare en: hjälp mig välja skaljacka Kläder 18
Tritorn Hjälp med Fjällrävens storlekar Kläder 7
daniel.leviathan Fjällvandring - Skalbyxor? Regnställ? Nybörjare som är smått förvirrad - Hjälp! Kläder 21
Prefection Hjälp för köp av skaljacka. Kläder 3
myraakita Vandringskängor hjälp?! Kläder 12
Jimsson Hjälp: Minimalistisk vattentät fullzip byxa Kläder 27
Mekaren Hjälp med kläder och material i vinterjacka Kläder 4
waltruz Hjälp mig välja dunjacka Kläder 8
TheDude Hjälp vid val av mellanlager... Kläder 10
jotho Behöver hjälp med klädpackning till fjälltur. Kläder 33
mathias_h Hjälp att identifiera Haglöfs-jacka Kläder 8
waltruz Hjälp! Har jag köpt för stora Lundhags scout kängor!? Kläder 14
shiloh Hjälp hitta förstärkningsjacka Kläder 13
mårtenm hjälp mig hitta bra mellanlagerströja Kläder 18
Avle Hjälp med att hitta en bra overall? Kläder 7
Fryslort Snälla hjälp mig välja....! Kläder 14
FBJTOR Jörnkängor, Hjälp! Kläder 22
almkvist Gamla Jörn / Lundhags? - Hjälp med ID Kläder 1
mårtenm Skaljacka - hjälp tack! Kläder 12
mutuldus Snabb Hjälp! Val av vinterkängor/stövlar! Kläder 21
Napoleon Stort behov av hjälp! Ännu en tråd om storlek på Lundhags Professional Kläder 26
Jakzy Ute i sista minuten, hjälp! Kläder 2
Hella82 Snälla hjälp mig med käng-problem Kläder 20
JanSturestig Hjälp mig hitta ofodrade kängor Kläder 10
MrStrumpan Hjälp välja Tröja / Jacka (mellanlager) Kläder 13
Liljedalen Behöver hjälp i kängdjungeln! Kläder 9
c-oma Hjälp med att hitta rätt känga! Kläder 11
hypercello Hjälp angående blixtlås. Kläder 6

Liknande trådar