Hilleberg Kaitum 4GT eller Fjällräven Abisko

Hej!

Vår familj tänker köpa vårt första riktiga tält men står lite rådvilla inför vilket som skulle passa oss bäst då vi tvekar mellan två olika märken av liknande modell. Vore tacksamma för råd och erfarenheter!

Vi är två vuxna, en snart sjuåring och en trettonåring och ibland kan det hända att en kompis hakar på så vi har tänkt oss att ett 4-manna borde blir bra. Hittills har vi bara gått dagsturer och haft ett billigt McKinley-tält i tunnelmodell för natten men det är både för litet nu (gjort för 3) och känns lite tungt i förhållande till vikt om man skulle ta det ut på en riktig flerdagarsvandring så därför har vi kikat på rejälare men ändå lätta tält och då fastnat för Hilleberg Kaitum 4 GT och Fjällräven Abisko 4. De ser båda liknande ut och ligger ganska identiska i pris. Vi kikade även på Hilleberg Nallo 4 GT men då vi har flera barn (ibland kanske en hund med) och den hade endast en absid så kände vi oss lite tveksamma om det skulle bli bökigt/trångt med den därför.

Ni som är erfarna vandrare och tältägare vad skulle ni ge oss för råd? För det första, tänker vi klokt då vi funderat på de tältalternativen eller tänker vi helt galet? Både Hilleberg och Fjällräven känns ju rätt dyrt men vi tänker att det ju är en investering för många år framöver och har familjen gillat korta dagsturer tidigare så borde det ju börja vara dags för några längre vandringar med övernattningar längs led nu. Vi vill ha ett tält som är både lätt och rymligt så att vandringen blir en trevlig upplevelse och även om vi knappast kommer att utsätta tältet för några extrema väderförhållanden känns ju ett slitstarkt som kan hänga med många år som bra. Vi har hört många säga att Hillberg har ett bättre andrahandsvärde än Fjällräven men att de senare har börjat göra bättre tält. Ni som provat båda på senare tid hur upplever ni detta? Stämmer det att det är lättare att hitta reservdelar och grejer till Hilleberg? Vilket tält skulle ni rekommendera? För- och nackdelar med tälten?


Tusen tack för råd!

/Maria
 
Båda funkar!

Har erfarenhet av båda märkerna. Generellt tycker jag Hilleberg är snäppet vassare och snäppet mer genomtänkta även om det börjar bli hårfint. Du kommer bli nöjd med båda. Båda funkar i det mesta som du kan utsättas för. Har själv två Hilleberg och ett Fjällräven😀👌
 
Jag förstår ditt behov som styr tältvalet, men ett tält som väger över 5kg är en ganska stor börda att bära på för er vuxna om ni tänkt att vandra längre sträckor med det. Lite lättare kommer ni undan med Hilleberg kaitum 4GT om ni fortfarande önskar ett tält med GT+vanlig absid och dubbla ingånar. Även i ett 4-manna tält blir liggbredden smal för 4-vuxna, men både Keron och Kaitum har symetriskt innertält med raka gavlar vilket medger att ni sover skafötters för bättre plats.

Min rekommendation är att ni även inkluderar 2st tvåmanna tält itället för ett stort 4-manna i era tankar. Kombinationen med två mindre tält ger en ökad flexibilitet, men även underlättar att hitta bra tältplatser då det kan vara en utmaning ibland att hitta lämpliga platser för ett över 5 m långt tält.
 
Hej

Har gått i ungefär dina tankar; vi måste ha ett nytt tält... Har ett Kaitum 3GT och är otroligt nöjd med det! Men...två vuxna och två barn (8 och 5) får inte plats. Så jag var helt inne på ett "4GT" av någon sort. Efter att ha fått hem både ett Wiglo och ett Keron så har jag lite grann övergivit den planen. De är jättestora! Både till packvolym och area som behövs för att slå upp tältet på. Nu var det inte din fråga men har du funderat på två stycken mindre tält? För det är där jag landat till slut. Jag har ett HB Niak som passar utmärkt till en vuxen + ett barn. Tittar på Anjan men tvekar pga ventilationen...

Vad gäller märken så kan jag nog inte råda, är inbiten "hilleban" efter att ha haft Nammatj, Kaitum, Niak och provat Nallo. Har sett andra tält blåsa sönder, men de var nog inte Fjällräven när jag tänker efter...
 
Tält

Var i samma funderingar för nått år sedan när mitt Keron 3EX blev för litet. Nu med ganska små barn så vill jag ha så lätt som möjligt (går ju bära barnens prylar då de inte orkar sina grejer själv).

Så då började jag titta på lätta fristående tält, så då blev det ett Big Agnes Copper Spur UL4, med en vikt på 2,6kg. Riktigt rymligt och rymmer lätt 2 vuxna, 2 barn och 2 Huskeys.

Riktigt skönt att kunna ta bort yttertältet och bara köra innertältet när det är fint väder. Naturligtvis inte så roligt att sätta upp i hällregn som ett hilleberg och så saknar jag ju absiderna. Men har sytt ett lätt Taro som vi kan mysa under (och laga mat) om det är dåligt väder.

Om jag skulle vintertälta eller tillbringa mycket tid på kalfjället hade nog valet blivit ett annat!
 

Bilagor

  • IMG_3785.jpg
    IMG_3785.jpg
    32.8 KB · Visningar: 2,473
  • IMG_3770.jpg
    IMG_3770.jpg
    25.5 KB · Visningar: 2,497
Här finns risken att verka tjatig, men även jag förordar två mindre tält i stället för ett stort. Visst är det rart att bo ihop, men om några år kanske det inte är självklart att hela familjen ska vandra tillsammans. Kanske bara två ska ut, och då blir det plötsligt väldigt opraktiskt med ett jättetält! Till detta kommer, som smux påpekar, att det är lättare att hitta två mindre tältytor än en stor.
 
Hej,

Vi har använt ett Hilleberg Nallo 4GT, ca 3,5kg, och varit nöjda när barnen var små (då var halva grejen att just vara tillsammans). Nu är läget det omvända med tonåringar, -nu ser jag det som utopi att få tonårstjejerna in i samma tält som mig och sonen.
Vi har gått "hela varvet" med ett tält anpassat för två, till 4, och nu skulle det behöva vara 2+2, men snart är det jag och HB Akto som camperar ihop igen:).

Kontentan är att våga skifta tält över en 10-års period. Köp beg, -sälj, köp ett nytt (beg) och gör mer eller mindre en plus-minus noll affär över tid.

kika på; http://se.hilleberg.com/SV/t%C3%A4lt/outlet/
 
Skillnader i mtrl till Kaitums fördel!

När Fjällrävens nya serie kom i fjol så gjorde jag en liten djupdykning i vad deras tält var gjorda av, när dom lyckats få ner vikten så pass :)!

Mtrlmässigt så ligger Fjällräven Abisko betydligt närmare Hillebergs "yellow label" om man ser till tjockleken på väven, men deras prisklass ligger i HB:s "red label".

Så du får mera tält för pengarna om du köper ett Hilleberg Kaitum :)!

Abiskon Endurance
Yttertyg: 20D och förstärkt med 40D längst ned.
Innertältet: 15D.
Golv: 40D (vp 6000)
Stänger: 9,6mm

HB Kaitum "red label"
Yttertyget: 30D
Innertält: 30D
Golv: 70D.
Stänger: 9mm

HB Anjan "yellow label"
Yttertyg: 20D
Innertält: 20D respektive 10D(för Enan och Niak)
Golv:50D
Stänger: 9mm


Spontant känns det inte som att det är ett fyra-säsongstält utan mera ett tre säsongstält som funkar på vintern om du inte rör dig i så vindexponerad/fjällmiljö.
 
Tack för era råd!

Tack för alla era råd och erfarenheter! 2 mindre istället för ett större... har funderat på det litegrann, det skulle nog isåfall bli ett tremanna och ett tvåmanna då vi inte alltid har den äldre dottern med oss och frågan är då vad vikten blir ändå. Några specifika tips då på modeller om man tänker sig den kombinationen? Nallo 3GT och vad i tvåmannastorlek? Att tänka på att ett 4GT behöver stor yta var ett bra tips som jag inte tänkt på. Om vi köper det större hade vi nog tänkt att vara beredda på som Almquist säger, att sälja och byta efter något år och anpassa tältstorlek till hur familjemedlemmarna som följer med varierar över tid.

Det är verkligen inte helt lätt, först finns det så många märken och sedan finns det så många olika modeller och varianter i alla dessa märken. Hade bantat ner det till Hilleberg och Fjällräven bara för att ha sållat bort en del att välja mellan iaf men måste kanske tänka om? Men som ni säger så även om skillnaden mellan Hilleberg och Fjällräven är små så verkar ju Hilleberg något bättre (även om vi som vanlig barnfamilj som nog inte kommer att testa några extrema väder och vintersäsong antagligen inte kommer märka så stor skillnad) så det kanske lutar åt ett sådant. Sedan, är ju Fjällrävens Abisko i blått snyggt men det är kanske inte riktigt det man ska gå efter först...

Ska fundera vidare men tar tacksamt med mig era råd!
 
Tack för alla era råd och erfarenheter! 2 mindre istället för ett större... har funderat på det litegrann, det skulle nog isåfall bli ett tremanna och ett tvåmanna då vi inte alltid har den äldre dottern med oss och frågan är då vad vikten blir ändå. Några specifika tips då på modeller om man tänker sig den kombinationen?

Jag har några olika 2-manna tält som jag kombinerar med när vi är ute flera personer. Är vi 4-personer brukar kombinationen HB Nammatj 2GT + Nallo2 vara mest flexibel. Alla fyra ryggsäckar+matlagning ryms lätt i Nammatj GT absid, medan Nallo2 ger extra sovutrymme för 2 personer till låg vikt. Nallo2 dubblar även som rymligt 1-mans tält. Totalvikten för den kombinationen är 5,9kg (i mitt fall), dvs 400g mer är ett Keron 4GT.
 
Senast ändrad:
Hilleberg har gjort Keron 4GT i blått för scouternas världsläger i Japan, tror det var 2015. De svenska deltagarna fick köpa tälten efter lägret, men bara på plats i Japan. Så om du ser ett blått tält med GT-absid på fjället eller blocket kan det vara ett Hilleberg.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Joakim.e Nytt fjälltält, Kaitum 3, Dome 3 eller annat? Bo och sova 12
såg Tältvalet står mellan Hilleberg Kaitum GT2 vs Fjällräven Akka 2 Bo och sova 5
76 Budgetalternativ till Hilleberg Kaitum? Bo och sova 8
Easthill Hilleberg Kaitum 2? Bo och sova 5
Stuvarn Hilleberg Kaitum 2-3 Bo och sova 5
Martin Fjäderlätt Hilleberg Kaitum 3! Bo och sova 10
SLupusE Har någon erfarenhet av Hilleberg Kaitum? Bo och sova 3
tomer061 Hilleberg Kaitum vs Exped Venus II Bo och sova 3
Kalle G Hilleberg Kaitum Bo och sova 5
Weox Kondens på innertält ? Bo och sova 18
Kalkylarn Hilleberg Sand Bo och sova 4
Kalkylarn Hilleberg Atlas Bo och sova 1
Snödrivan Unna Hilleberg + tarp Bo och sova 5
Marsko6647 Köpa enstaka tält-peg till Hilleberg tält Bo och sova 7
magkar80 Hilleberg, hjälp med tältstång. Bo och sova 5
oscarhav Hilleberg Anaris utan vandringsstavar Bo och sova 1
NJUTERISOLNEDGÅNGEN Hilleberg bivakanorak Bo och sova 0
Henket Tält till fjäll med barn Bo och sova 9
Martin på Elsa H Tål inte Hilleberg fukt? Bo och sova 17
Guldhönan Finns prisvärt 4-mannatält eller är det HB/FR som gäller? Bo och sova 13
Pohman Hilleberg Soulu med hund Bo och sova 13
Aset Tälta med hund - Tarptent Stratospire 2 eller alternativ? Bo och sova 7
SkogsKn Köpa ett 18 år gammalt Hilleberg? Bo och sova 10
John_north Amerikanskt eller svenskt familjetält Bo och sova 33
The Crow Fjällräven Keb Dome 2 vs Hilleberg Allak 2? Bo och sova 1
manlan Byta golv i gammalt Hilleberg Bo och sova 12
foos Hilleberg Allak 2 eller Allak 3 för två personer? Bo och sova 7
tillin nordisk halland 2 lw vs Hilleberg nallo 2 Bo och sova 6
tillin Lång väntetid på tält från Hilleberg. Bo och sova 8
RobK Hilleberg Soulo 1 pers + hund Bo och sova 3
langben Bekvämt tvåmannatält även ok för ensamvandring? Niak eller Rogen? Bo och sova 13
avslutmedlemskap0904 Hilleberg NAMMATJ 2 Bo och sova 1
MonicaKa Hilleberg Meshbox, erfarenheter? Bo och sova 0
Fjorr Köpa begagnade Hilleberg utan kvitto/garanti... Bo och sova 14
kerk Hilleberg logotyp Bo och sova 1
Elvah Hur är Hilleberg Unna med logga i läder? Bo och sova 9
bientai Nordisk Telemark ULW 2 eller Hilleberg Enan Bo och sova 2
xstealx Hilleberg Nallo 4GT vs Bergans Romsdal 4-pers Bo och sova 1
skogsbaronen Nya tält från Hilleberg (Helags och Soulo BL) Bo och sova 14
Haudigaudi Hilleberg Bo och sova 19
Cuba Cola Hilleberg - val av litet tält Bo och sova 34
Still Alive Problem med Hilleberg Unna Bo och sova 4
aksello Äldre Hilleberg, lite problem Bo och sova 5
joask202 Hur ömtåligt är Hillebergs Enan? Bo och sova 9
EkanPonti HILLEBERG med eller utan GT (större eller mindre absid) Bo och sova 12
Calexico Hilleberg 1:a aprilskämt Bo och sova 0
adamstrom Hjälp med tältköp, Hilleberg Anjan eller Hiieberg Nallo?? Bo och sova 9
Tompa73 Hjälp med Hilleberg NAMMATJ Bo och sova 4
brigas Hilleberg påsar; slump eller uträknat? Bo och sova 0
95239 Hilleberg eller Fjällräven? Bo och sova 15

Liknande trådar


Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.