hagel/hagel till valmet 412 s

Jag har en kombi, valmet 412 s, med kal.12/.222.

Nu undrar jag om det är möjligt att använda ett pipset hagel/hagel till detta vapen? Är det någon som vet? Finns sådant pipset till 412:an?

I övrigt gillar jag detta vapen, passar utmärkt till varierad småviltsjakt. Det jag önskar är att kunna använda vapnet även som en traditionell dubbelbock.

/peter
 
Hagelset

Det är inga problem att använda ett pipset med hage/hagel till valmet 412s.

Valmet tillverkade både hagelset och även dubbelstudsarset.

Verkar dock vara problem att få tag på ett, har sett en hel del radannonser där folk efterlyser desssa hagelset.

/Anders
 
Hej

Det blev en liten förändring med Valmet/Tikka, när Beretta köpte Sako i Höstas. Nu säljs den gamla Valmet 412 / Tikka 512 under namnet Finnclassic 512. Tikka X12 är en totalt annan konstruktion från Franchi. Alla pipset från Valmet 412 S till Tikka 512 S och Finnclassic 512 S är bytbara. Finnclassic säljs inte mera via Valmet/Tikka/Beretta -importören, utan en eget importöt, åtminstone här i Finland (Eloranta Oy, http://www.eloranta.fi). Om du inte hittar en pipset från andrahandsmarknaden, skulle jag rekommendera dig att vända till Eloranta eller någon finska Vapenhandel, den billigaste är Ahti Huvila Oy (www.ahtihuvila.fi, bara på finska, men du hittar e-post-adres och telefonnummer).
 
Tack för svaren.

Finns det någonstans beskriving över alla modellbetekningar, namnbyten, tillbehör etc. för just Valmet? Vilka nyare tillbehör passar till vilka beg.modeller av vapen? Det är inget problem att hitta motsvarande för nya produkter, men som synes så köps företag upp och andra går ihop, modeller och namn försvinner och andra kommer.

Jag har försökt hitta finska återförsäljare på nätet och det har varit svårt, jag har ingen aning om vilka som är bra osv. Finns det fler finska on-line återförsäljare, rekommenderade, även av andra jaktprylar?

/peter
 
Hej Peter

Jag vet inte mycket om äldre model. Jag tror, att gamla Valmet model 112, 212 312 och 412 kräver varsitt eget pipset och är inte bytbara mot varandra. Jag kan ha fel, korrigera mig om någon vet bättre. Dessutom alla pipset för 412 S och 512 S under namnet Valmet, Tikka och Finnclassic är bytbara mot varandra, om 712 S vet jag ingenting. Den bästa källan är Timo Hyytinen's Arma Fennica -bokserie, jag tror att den har översatts åtminstone på engelska. (Timo Hyytinen har jobbat för Valmet).

Postförsäljning av vapen i Finland sker mest via lilla "garagefirmor" och dom har vanligtvis hemsidor bara på finska om dom nu har en internetsida. Här nedan finns link till den bästa jaktsidan i Finland, där du hittar nästan alla handlare:

http://www.metsastys.net/eralinkit/browse.php3?cat=3
 
Farsan har en Valmet 412S med dubbla pipset, kal. 12/222R samt hagelpipset med lösa choker. Piporna är dock bara 66 cm långa, så han får ha den ifred när jag beger mig till skeetbanan! =)
 
Jag har en kombi, valmet 412 s, med kal.12/.222.

Nu undrar jag om det är möjligt att använda ett pipset hagel/hagel till detta vapen? Är det någon som vet? Finns sådant pipset till 412:an?

I övrigt gillar jag detta vapen, passar utmärkt till varierad småviltsjakt. Det jag önskar är att kunna använda vapnet även som en traditionell dubbelbock.

/peter

Här på Åland har vårjakten tagits bort på dom flesta arterna och det borde finnas massor med extra "pipor". Prova med att göra en förfrågan på marknaden.ax, Ålandstidningens försäljningssida.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.