Gympaskor/vattentäta

hejhopp!


så kallt o blött allt blidde idag!

Behöver ganska akut något värmande och supervattenavvisande/täta/bra skor till mitt jobb som citymnail post utcyklare.. sitter ni o ruvar på tips om skor som passar mig som FISKEN i vattnet? pris har inte ngn direkt betydelse.. men bra ska dom va!

:D
 
För terränglöpning har jag ett par Adidas Wanaka Trail GTX som har funkat finfint. De känns snäppet smidigare än de stadigare terrängskor/"multisportskor" (Garmont, Salomon) jag provat, men goretexfodret är förstås lika tätt. Dock vet jag inte om just dessa skor är speciellt mycket varmare än andra, förutom att GTX-membranet som gör dem helt vindtäta givetvis minskar avkylningen rejält. De är ju avsedda för löpning och inte för cykling, så kanske finns det mer specialiserade cykelskor som ändå är GTX-fodrade och varma.

För löpning är Adidasskon däremot väl uppbyggd och sulan har ett fantastiskt grepp på alla underlag. Även om GTX-fodret gör dem tyngre så är det skönt med torra och varma fötter på träning.
(EDIT:länken)
[Ändrat av Strykarräven 2005-11-28 kl 19:31]
 
Jag har ett par idéer som jag dock inte har testat själv. Det första är att använda någon typ av vattentät socka i ett par mer genomsläppliga skor. SealSkinz är det jag tänker på. Dock har jag ingen riktig aning om hur det fungerar i praktiken. Nästa är sådana överdragssockor eller liknande i stretch-GoreTex som man ser lite här och var. Verkar vettigt men kanske passar bättre till kalalre väder. Slutligen är att använda ett par jumpaskor. Jag har själv Salomon XA Pro 3D som är bra, finns även i en variant med GoreTex XCR. Dock tycker jag att det borde finnas någon form av vattentäta höga (20cm+) jympaskor med typ SealSkinzöverdel eller likannde. Borde vara bra åtmindstone ibland.
 
Teva verkar ha en modell som liknar det Langby skriver om, men om de sedan passar för cykling är en annan femma:
Teva Onium Pro verkar vara någon slags integrerad sko/överdragsmockasin i neopren.

Ett billigare alternativ till Sealskinz är neoprensockor som orienterare använder, men dessa ventilerar så vitt jag vet inte/mycket lite.
 
Har ett par goretex sockor jag använder till mina vanliga joggingskor.. men blir ändå förbaskat blöt!.. värmen blir OK.... men kylan slår ändå i emellanåt när man kör mellan kvatreren..... springer ca 6000trappsteg om dagen.... blir så jävla till o från med kyla o värme där.... vore soft o få ngt som gör att man klarar både och
[Ändrat av Swedish Berman 2005-11-28 kl 20:52]
 
Om du redan provat GTX-sockor tror jag inte att du ska vänta dig så mycket bättre svettgenomsläpplighet om du samtidigt vill ha totalt skydd mot vatten. Något du däremot kan nyttja är samma som man gör när man kör turskidor med fuktspärr: ha såpass stora GTX-sockar att de rymmer 2 par strumpor, och när dessa sugit så mycket fukt att de blivit obekväma, byter du dem. Med bara ett par strumpor under GTX:en kan det bli kallt i fartvinden, men med dubbla lager bör du klara rätt kyligt klimat. Byt under lunchen eller så, borde räcka.
 
langby; sa:
Nästa är sådana överdragssockor eller liknande i stretch-GoreTex som man ser lite här och var.

Jag har goda erfarenheter av Sealskinz och gympadojor vid vandring. De är dock inte särskilt slitstarka och blir därför en ganska dyr lösning.

När det är kallt behöver man ordentligt loftande sockar under. Mina gamla fiberpälssockar är styva så det förslår och håller värmen bra tillsammans med någon yllesocka innerst.

De här överdragssockorna i stretch GoreTEx, var hittar man dom. Jag letar efter alternativ till Sealskinz.

Jörgen
 
Men priset då? Funderar själv på nån sån lösning till löpningen leriga dagar, när mina Adidas lagt av. Men då får inte strumpan kosta kring/över 500-lappen, som Sealskinz... Neopren är betydligt billigare (150-200:), men "andas" ju inte.
 
Allvarligt talat, hur mycket varmare blir det av ett par tunna vattentäta strumpor, med åtminstone en aning begränsad ventilationsförmåga?

Jag ser ingen stor skillnad jämfört med att vara utan. Skorna blir ju lika blöta nedkylda och dåliga isolatorer som vanligt och vätan ligger mot strumpan som jag antar är i tunnaste laget för att isolera. Dessutom är det fuktigt på insidan av strumpan så att man får bra värmeledning även inne i strumpan.

Jag vet inte så säkert, men för att få värme skulle det ju behövas att vätan stoppas längre ut så att man får ett torrt isolerande skikt mot foten.
 
Tricket med några nummer för stora vattentäta sockor är ju att hålla ett luftlager under, som isolerar. Att sedan skorna blir blöta är inte mycket att göra åt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
NJUTERISOLNEDGÅNGEN Gympaskor för iläggsulor Kläder 1
statemachine Impregnera (inte så) vattentäta vinterkängor. Kläder 2
Fjorr Vattentäta löparhandskar Kläder 6
utesälen Helt vattentäta handskar eller tumvantar? Kläder 12
Medin Strumpor! Vattentäta / Gore-Tex? Kläder 17
Elvah Klättermusen Durin helt vattentäta? Kläder 7
rJohansson Skalbyxa att dra över kängorna, vattentäta? Kläder 3
Smogz Softshellbyxor ej vattentäta, som ryms utanpå slalompjäxor Kläder 1
fowwe Vattentäta blixtlås - finns de? Kläder 13
Glännman Vattentäta skalhandskar Kläder 19
Davva2 Skalplagg i bomull som bara är vattentäta på vissa utsatta delar Kläder 14
JohannaXX Marmot Precip Full Zip Pant - 100 % vattentäta? Kläder 7
hannulan Lätta o vattentäta tumvantar Kläder 12
gogreen Varma smidiga vattentäta tumvantar? Kläder 12
hasu0801 Vattentäta blixtlås - marknadsundersökning Kläder 27
loewen Vattentäta byxor Kläder 14
crisscross Sorel Glacier ej vattentäta. Vad göra? Kläder 4
Sanna81 Vad göra med inte helt vattentäta skor? Kläder 5
jonte1 Varma och Vattentäta handskar Kläder 2
Strykarräven Mjukskalbyxor med vattentäta knän/bak Kläder 24
PaulPersson Vattentäta luftiga zip-off byxor Kläder 8
Xander Vattentäta blixlås Kläder 10
Wikinggirl Vattentäta påsar till kameran Kläder 4
Backpacker Vattentäta byxor Kläder 12
Martin Fjäderlätt Test av vattentäta/ventilerande membran! Kläder 5
Gubben på Udden Vattentäta zip-off ben Kläder 3
thim_g Vattentäta byx? Kläder 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.