• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

"Guldkorn" i Sveriges natur?

Halloj!

Jag skulle vilja ha tips på häftiga sevärdheter i naturen runt om i Sverige. Exempelvis vattenfall, grottor, utsiktsplatser, raviner/smala dalgångar, kalkbrott och andra udda och vackra badplatser, övriga sevärdheter i naturen osv.

Jag håller på med en samling av allt ifrån obskyra guldkorn i naturen till välkända sevärdheter för att komma ihåg dem när jag väl har vägarna förbi.

Det är som ni förstår kanske inte så svårt att hitta välkända ställen med hjälp av exempelvis tripadvisor. Men det är just de mindre kända ställena som är svåra att hitta genom blindsökningar på nätet. Det brukar ju va bäst att fråga lokalbor om ställan i närområdet, så där av tänkte jag slänga ut en allmän fråga till er om ni skulle vilja dela med er av lite sevärdheter som faller inom det jag eftersöker. :)

Mycket tacksam för tips!
 
Fjällbacka, Smögen och Sveafall är guldkorn liksom Stenberget, Stenshuvud, Ålakusten, Skånes Vulkaner, Ringsjöarna vara kraternerslag, RV 9 samt kusten norr Helsingborg till Laholmsbukten.
Du har tagit dig an ett långtidsprojekt!

go tur
 
Fjällbacka, Smögen och Sveafall är guldkorn liksom Stenberget, Stenshuvud, Ålakusten, Skånes Vulkaner, Ringsjöarna vara kraternerslag, RV 9 samt kusten norr Helsingborg till Laholmsbukten.

Du har tagit dig an ett långtidsprojekt!go tur
Tackar! Jag är tacksam för alla tips jag kan få. Sedan selekterar jag ut det som passar min karta bäst. Har redan omkring 80 olika POIs sparade.

Skickat från min CLT-L29 via Tapatalk
 
Vet inte om det platsar som natur, men du kanske är intresserad av vackra fornlämningar också? Vid Broby strax utanför Uppsala, längs Gysingevägen, är ett område som är nedlusat med fornlämningar. Det finns en stor boplats från bronsåldern på en höjd, den största i Mälardalen faktiskt. På toppen, där boplatsen låg, är som en stor, alldeles platt balsal med glesa träd inramad av stora stenbumlingar. Slätten nedanför är också vacker. Mälarn, eller rättare havet, gick upp hit på den tiden, så höjden och alla andra trädklädda holmar var just det, små öar.

Okänd för allmänheten, inte ens en kringelskylt, och en väldigt fridfull plats dit jag gillar att göra utflykter. Följ vägen jag plottat åt andra hållet, tvärs över Gysingevägen så kommer du till Ulva kvarn, som däremot är ett känt turistmål. Så är du i Uppsala och besöker Ulva är detta en lätt avstickare.

http://www.gmap-pedometer.com/?r=7389917
 

Bilagor

Kul tråd! Jag startade en liknande tråd någon gång i forntiden (sök på "oförglömliga platser" för att hitta den). Naturtips är alltid bra att samla.

Jag skulle rekommendera Slåttdalsskrevan i Skuleskogen (Höga Kusten). En väldigt läcker plats att gå igenom. Om man kommer vandrande på Höga Kusten-leden söderifrån så bör man dessutom ta en avstickare och knalla ut på platån ovan skrevan, där man har många bra rastställen och otrolig utsikt över kusten.

En annan cool plats är Sandhammaren på Skånes sydkust (passeras på Österlenleden). Här vandrar man runt Sveriges hörn på en nästan oändlig sandstrand, mellan land och hav.

Jungfrukällan i Kolmården är, quite frankly, mest en stor sten. Men om man läser på lite och har fantasi är det en ball plats att besöka.
 
Runkestenen m.m.

Mellan Eksjö och Vimmerby kan du hitta bl.a. Skurugata, Kvilleken och Runkesten. Sveriges största gran och alm finns i närliggande Ydre .Och klassisk Astrid Lindgren mark såklart!
 
Stockholmsgata är värt ett snabbt besök.
Västernorrland, liknande Slåttedalsskrevan vid Höga kusten.
http://www.aselebyar.nu/fredrika/in...257&pageID=1070&submenuID=1393&subpageID=1169
Stockholmsgata var intressant. Går det att vandra i hela kanjonen eller är den mestadels vattenfylld? Den verkade ju vara lång (1,5 km) ? Jag är extra intresserad av kanjons och skrevor, gärna av längre karraktär men det verkar svårt att hitta sådant i vårt land. Men jag är övertygad om att det finns mer än vad jag hittills hittat. Jag är mycket tacksam för alla sådana tips!
 
Går att vandra

Inga problem. det går stigar till den kolossala "grytan" som är höjdpunkten och rastplatsen vid besöket. Både från norr och söder. ( I vart fall gjorde fanns det för 15 år sedan). Väl värt ett besök!
 
Väl i Skåne så är Skäralid en utsiktspunkt med vy, Diabasbrotten är mäktiga, borta vid Ivösjön fanns Mossasuarien. Sen finns det ju restauranger , värdshus, krogar och Cafeer av klass oxså.

go tur
 
Rekommenderar ett besök i Lekvattnet i den värmländska finnskogen.

I Lekvattnet finns Finnkulturcentrum - en del av Värmland museum.

https://varmlandsmuseum.se/finnskogscentrum/

https://www.visitvarmland.se/sv/gora/torsby-finnskogscentrum-35441

Går du 7-torpsleden, ca 8 km, kommer du att passera 7 torp varav 2 i Norge. Det är en rundtur och jag rekommenderar att du går västerut => sista torpet är finntorpet Ritamäki där det finns en enklare servering. Ritamäki är en av Värmlands bäst bevarade finngårdar och den sista finngård i Sverige som bebotts (1964) och brukats på traditionellt vis. En pärla.

https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/etapper/7-torpsleden/

Har du DNT-nyckel kan du övernatta i Lebiko på andra sidan gränsen.

https://www.visittorsby.se/sv/gora/finngarden-ritamaki-lekvattnet-28843
 

Logga in

Tips!

<% if (false): %> <% endif %>