Gotex i vandringskängor?!

Jag undrar om någon har någon uppfattning om gortex i vandrings-kängor? Jag har ett par Meindl på prov hemma och hörde att de kanske slits snabbare än kängor med skinn invändigt... Någon som har erfarenhet av hur bra de håller? De är otroligt sköna, men man vill ju inte köpa ett par kängor som bara håller 5 år.

/Anders
 
Meindel !

Att de skulle gå sönder i fodret behöver du nog inte oroa dig för mina Meindel snart tre och ett 1/2 år gamla har klanderfritt foder medans utsidan ser ut ¤%&&/. Visst jag använder mina kängor nästan dagligen så de får stå ut med en hel del. Du säger att du inte vill ha ett par kängor som bara håller fem år. Mina kängor är slut efter tre år (sulan är utsliten, lädert skavt och nöt, skon är uttrampad, randgummit har lossat/sprucikt, membranet spruckit ?). Man kan tycka att detta är lite väl kort avskrivningstid men har nog inte mage att reklamera dem (allt för hårt åtgångna.Har en kompis som inte använder sina dagligdags utan mer på en ut i skogen basis och de är så gott som nya efter fyra år(Den dagliga användnigen sliter väldigt hårt) personligen tycker jag att de har betalat sig och de kommer fortfarande fungera som en vardags känga i många år till men som vandrings känga är de slut.

 
...det beror på...

jag tycker själv inte att gore-tex hör hemma i en vandringskänga, om du ska använda den i t ex svensk fjällmiljö.

membranet kommer slitas och nötas sönder, och det brukar garantin inte gälla för. t ex så kan dåligt klippta tånaglar (ja, det kanske låter banalt, men det har tydligen hänt) repa upp kängan så att den börjar läcka. även sand och annan skit som letar sin in kommer hela tiden ligga och nöta mot insidan kängan.

ett annat problem som kan uppstå är om kängans skaft är polstrat med något slags skumplast/gummi med öppna celler (vilket bl a meindls kängor brukar vara). blir det genomvått där (om du t ex dränker kängan så den fylls med vatten), så brukar det ta löjligt lång tid att få kängan helt torr igen.

ett annat problem som jag ofta sett hos meindls kängor är att sulan släpper efter ett tag. irriterande, även om garantin ibland gäller för sånt.

mina erfarenheter av meindl och liknande är att de är mycket bekväma, behöver inte gås in, och fungerar bra om det är någorlunda torrt där du går. men om du använder dem aktivt varje dag så kommer de inte hålla längre än ett år. och om du går i fuktiga marker ett tag, så kommer du bli våt om fossingarna.

så, det beror på var du tänker gå med din känga, och hur länge.

/johan
 
livslängd

Det är ganska allmänt känt att kängor med GT håller kortare tid än kängor utan. En bidragande orsak är att det inte går att laga en GT-känga, när membranet gett upp är kängan slut. Har du en ren läderkänga eller en cellgummi känga kan du lämna in den till närmsta skomakare och få den lagad nästan oavsett hur illa åtgången den är.
Sedan kan man ju ändå tycka att fördelarna med GT kängorna uppväger denna nackdel, speciellt om man inte är så priskänslig och har råd att lägga ut 2500-3000 kr var annat/tredje år.

/Björn
 
Slitage från insidan inte det största problemet.

När man använder en känga, oavsett om det är en med GT-membran eller en mer "traditionell" i läder, så kommer man att "vika" och "böja" den när man går. Det är i dessa "gångveck" som slitaget på GT-membranet är störst och när man vikt och slitit membranet ett stort antal gånger fram och tillbaka så kommer det att gå sönder och släppa igenom vatten. Oftast är detta huvudorsaken till läckage.
Sedan kan man naturligtvis tänka sig att dåligt klippta tånaglar och annat kan slita hål på membranet från insidan, men då måste man ju först slita hål på fodret. Denna form av slitage sker nog enligt min uppfattning senare kängans liv.

MVH
Johan
 
Re: livslängd

bjornw; sa:
Det är ganska allmänt känt att kängor med GT håller kortare tid än kängor utan. En bidragande orsak är att det inte går att laga en GT-känga, när membranet gett upp är kängan slut.

Varför skulle det inte funka att använda en GT-känga även EFTER att mambranet punkterats. Mina Meindl Island från 1995 "rullar" nog ett par säsonger till TROTS att de är "slut" i hälen (se inlägg ovan) med då är det bara att gå över till att sköta dem som VANLIGA läderkängor. Fungerar OK!
 
Helt enkelt därför att de ofta är gjorda i nubuk eller väldigt tunt läder som är svårt att få tätt enbart med vaxning. De är konstruerade för att membranet skall vara det vattenskyddande skicktet och det yttre skalet skall andas minst lika bra som membranet och får därför inte vara för kraftigt. Även sömmarna brukar vara lite mindre genomarbetade (de är ofta limmade på läderkängor) och praktiskt taget omöjliga att få täta.
Precis som herr Åberg skriver så är det inte nötningen från insidan som skapar problem utan vikningar och allmänt trampande som förstör membranet vilket gör att det ofta börjar läcka på flera stället ungefär samtidigt.

Men visst, kängorna funkar till att gå på stan, dagsturen osv men det är värre med en 7 dagars tälttur i fjällen.

Jag har ingen erfarenhet av just Meindel Island men vad det gäller Taiga/Dovre/Performance så har jag flera exempel på detta. Men som sagt, det finns de som inte tycker det är ett problem utan glatt köper ett nytt par då de gamla gett upp eftersom de upplever kängan så bra i övrigt.

/Björn
 
Kängor kostnadseffiktivitet mm

Som orgnialfrågeställaren frågade om livslängden så uppger ju Gore själv att ca 3är gäller!
Om man vill ha kängor som torkar snabbare och har bättre kostnadseffektivitet så borde ju svaret bli enkla, välbyggda ofodrade.
Med en lös gortexsocka utanpå strumporna/sockarna erhåller du funktionen och den är reparerbar och utbytbar!
Den samlade kostnaden är lägre och många flera fördelar finns. Men sporthandeln vet om detta och säljer hälst 3 årskängorna!
Det är dina pengar!

Gott val

Johan K
 
Utsliten GoreTex

Det finns en Scarpa känga där man kan ta ut och därmed också byta hela goretex innerstrumpan. Det borde öka livslängden rejält. Vet dock inte vad det kostar att byta.
De hette något med Z...
 
Tänk också på torkningen!

Ett gammalt ämne, men fortfarande relevant.

Ett problem med membranförsedda skor är att de torkar långsamt.
Dels för att membranet hindrar genomströmning och dels för att membranskor kräver fler lager med material i skon. Dessutom är skorna ofta vadderade med material som låser inne fukt.

Ovadderade skor har man istället tjockare sockor i, men dem kan man ta ut och torka. På så sätt är det bara ett eller två lager läder som skall torka i skon, inte läder + vaddering + membran + innerfoder.
 
Personligen så förstår jag inte vad g-tex har i kängor att göra. Ska det vara ett sätt att säga att man inte behöver underhålla skona eller? Vilket inte är sant kängorna är av läder altå måste de skötas om de inte sk rämna sönder.
Nej jag röstar helt klart på mina Lundhags som har varit med i 15år och håller tätt och är bekväma. Visserligen börjar de sjunga på sista versen men en mer kostnadseffektiv känga kan man nog inte köpa.

/Stefan
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Kajsa111 Tips för att reparera kängor? (gummikant men inte hela sulan) Kläder 2
Okvarn Svala vandringskängor? Kläder 18
Silkofskin Lundhags Mira II - storlek? Kläder 5
Buthon Hjälp med vandringskängor Kläder 13
andreaseidhagen Begagnade vandringskängor - 1 lager Kläder 5
kit Vandringskängor till små barn Kläder 2
Koga Signature Vandringskängor för (primärt) urban miljö. Kläder 25
Silver Fang Lätta och höga vandringskängor Kläder 24
Siames Hjälp! Kängorna har krympt! Kläder 7
seasteel Viking Stryn GTX - ok som vandringskängor? Kläder 8
gusfallca Vandringskängor Kläder 4
xstaystrayx Skinnfria vandringskängor Kläder 20
KalleNL Små vandringskängor? Kläder 4
annakask Crispi Rauma - vandringskängor Kläder 2
myraakita Vandringskängor hjälp?! Kläder 12
Lab Vandringskängor Alperna Kläder 2
Smogz Ofodrade vandringskängor helt i läder? Kläder 17
Tomas Eklund Att gå in ett par vandringskängor Kläder 11
Jontaponta Tips om BREDA vandringskängor Kläder 13
fransk prusik Vård av vandringskängor Kläder 1
Hella82 Är vandringskängor varma Kläder 18
Ulvskog Lätta vandringskängor - Kauftipp Kläder 7
henke_gbg Går det sula om vandringskängor? Kläder 10
Labben Vandringskängor!! Kläder 5
granfront Vandringskängor Kläder 3
IsElaine Tips om vandringskängor Kläder 3
Skydivergirl Vandringskängor Kläder 17
grodanbolle Vandringskängor, fukt och dylikt. Kläder 9
Martin Vandringskängor? Kläder 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.