Generalstabskartan fri?

clindh

Forumvärd
I den (intressanta) boken om Generalstabskartans historia läser jag:

"Enligt nu gällande lagstiftning rörande upphovsrätt till kartor gäller att rätten till generalstabskartan innehas av Lantmäteriverket. Rätten behålls intill utgången av av det 70:e året efter det år då respektive del av kartverket offentliggjordes. Detta innebär att Lantmäteriverket fortfarande har kvar upphovsrätten till ett stort antal kartblad inom såväl den södra som den norra delen av kartverket."

Intressant, det låter ju som delar av den faktiskt är fri och borde kunna användas för egen publicering - tex om man vill visa sina GPS-färdspår odyl. Jag drog iväg en fråga till Lanmäteriet, så får vi höra...
 
Så kartor från början av 1930-talet SKULLE kunna bli fria?
Lantmäteriet ger ju ut en massa historiska kartor också, de borde ju också vara så gamla att de borde vara fria, och eftersom lantmäteriet är en myndighet så borde ju dessa vara offenliga. Deras tryckta generalstabskartor (historiska kartor generalstabskarta från 1870-talet) kostar 457 kr /st.
 

clindh

Forumvärd
Att de är fria medför inte att de skulle vara gratis, men du skulle ju kunna publicera en bit du scannat på din sajt tex, vilket du inte kan med de vanliga kartorna. Vad det kostar att publicera en snutt kan ni ser här:
Medgivande för följdproduktion

Noterar att "Historiska kartor" står med på detta formulär, men iofs - en del av dem är publicerade efter 1930. Eller så åberopar man att en reproduktion är en ny utgivning.

De historiska kartorna är inte så dyra som de moderna; ett scannat ark av Generalstabskartan kostade 100 spänn.
 

clindh

Forumvärd
Svar från Lantmäteriet:
I våra "anvisningar" står "Upphovsrätten gäller intill utgången av sjuttionde året efter det år då verket offentliggjordes. Om verket består av två eller flera delar (band, häften, nummer eller avsnitt) och skyddstiden beräknas från den dag då verket lagligen gjordes tillgängligt för allmänheten, skall en separat skyddstid gälla för varje sådan del."

Det torde betyda att de kartblad/kartor som är 71 år eller äldre är fria att använda i följdproduktion. De historiska kartorna som vi säljer i digital form på internet eller andra nytryck av gamla kartor är dock inte fria eftersom vi räknar upphovsrätten från det den senaste bearbetningen gjordes och dessa gamla kartor som säljs har på något sätt bearbetats, skannats eller fotograferats, av oss så då hävdar vi upphovsrätt från det den bearbetningen gjordes.
...
De gamla papperskartorna kan du själv bearbeta och lägga på din hemsida eller kopiera upp och sälja.

Kreativt att räkna inscanning som en nyproduktion :) Men scanna själv är alltså helt OK.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.