• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Gaskök, vindskydd och överhettning av gasbehållare.

En god vän har råkat ut för en olycka.
Det här inlägget ska påminna om att inte göra som han och att bespara folk liknande erfarenheter. En snabb research visar att exakt denna olyckstyp redan har hänt flera gånger bland friluftsfolk.

Han vännen använde ett gaskök av typen brännaren på gasbehållaren och ett vikbart vindskydd.
För att minimera värmeförlusten placerade han vindskyddet direkt runt hela kastrullen.
Detta ledde till överhettning av gasbehållaren.
Gasbehållarens botten trycktes ut just när han böjde sig över köket för att röra om i kastrullen.
Explosionen ledde till andra gradens brännskador vid båda ben och lindriga brännskador i ansiktet.
Kastrullen samt sjudande innehåll for iväg som en raket och träffade honom turligt nog inte.

Trots allt hade han tur i oturen.
 
Gaskanistrar är inte som stålflaskor, när de blir för varma öppnas de explosivt. Sörj för god ventilation och kylning.
Var försiktiga.

go tur
 
Flaskorna är konstruerade att släppa i botten eller toppen om trycket är för högt - väldigt mycket bättre alternativ än att flaskan går upp på sidan...


För att det skall hända så måste trycket vara över 20 bar i flaskan och det borde ha märks på gaspådraget rätt mycket - så antingen har denne varit där och dragit ned lågan en eller ett par gånger eller ignorerat en närmast hysterisk lågpådrag.

flaskorna är designade för att håll upp till, strax över 20 Bar men skall öppna sig i sina falsar innan 23-24 Bar - det är en mycket noga intrimmat process i flasktillverkningen för att hålla sig inom fönstret och därmed rätt få tillverkare i världen av dessa flaskor.

För att nå 20 Bar så måste flasktemperaturens överdel (inklusive översta delen av kondenserade gasolblandningen) vara väl över 90-95 grader C om flaskan använd första gången, mer använd mer än 100 grader C. - hade man känd med handen och nakna fingrar på ovansidan av flaskan så hade man bränt och ryckt undan omedelbart...


Det är en god regel, eller snarare en skyldighet att då och då - speciellt med toppbrännar-kök och i blåst, att kolla med nakna fingarna att toppdelen av flaskan inte är brännhett - rycker du fingarna så är det på tok för varmt och då släck ned köket omedelbart och håll på lite avstånd en stund till temperaturen sjunkit. och slutligen - ha aldrig huvudet rakt över en kök och gryta under användning

Detta är normalt ett ickeproblem med spindel-kök - där är problemet snarare att flaskan blir för kall och lämnar dåligt med gas, speciellt om det bara är sista slatten kvar.

---

Det visar faran med egengjorda lösningar i avseende vindskydd - jag säger inte att man inte får använda egna lösningar men man måste vara mycket lyhörd och observant, lyssna på ljudet av brännaren etc. med tanke på luftvirvlar och annat kan göra att det blir mycket varmt lokalt, även kök som Trangia har fått sitt vindskydd att börja smälta i någon kant pga. luftvirvlar - men där skapas inte faran då det är öppen brännare eller flaskan på sidan utanför det varma.
 
Det som är bra med öppen lösning som i bilden är att man ganska ofta kan med en naken fingertopp känna på flaskans överdel att den inte blir överdrivet varm.

- Dock måste man inse behovet att kolla det då och då också finns och då speciellt om farten på brännaren upplevs bli högre fast man inte varit där och skruvat...
 
Tack för alla svar.

Det utspelade sig på en campingplats i Frankrike.
Omedelbart efter explosionen kom läkare som också var där på platsen och det första de undrade och kollade var om han fortfarande kunde se och höra.

Han skjutsades direkt till sjukhuset och fick stanna där en natt. Sedan kom han tillbaka till campingplatsen och fick tillbringa resten av denna sista semestervecka liggandes i någon stuga och varje dag kom en sjuksköterska för att byta förband.

Som alla andra som var med om något sådant drar han slutsatsen att aldrig mera använda vindskydd på detta vis resp. att använda ett gaskök med slang till gasbehållaren.