Funktionsstrumpor...

Hej

Har sedan lumpen för många, många år sedan alltid haft för vana att köra med dubbla strumpor/sockor i kängorna. I första hand för att motverka skavsår men även för en bättre fukttransport och miljö i kängan.

I dag ligger nog min prioritering tvärtom, dvs att hålla fötterna så torra som möjligt då jag inte oroar mig så mycket för skavsåren längre.

Använder alltid dubbla strumpor/sockor sommar som vinter men med dagens priser så börjar det bli riktigt dyrt om jag vill ha ett antal olika uppsättningar.

Hur gör ni ?

Enkel eller dubbel uppsättning, sommar som vinter?

Har ni några favoritstrumpor/märken att rekommendera?

Finns det i dag någon bra strumpa som kan transportera fukt lika bra som vid användning av två strumpor? Just för att slippa ev onödiga dubbla inköp...

Föredrar ni enbart Merino-ull eller använder ni hellre en ull-mix för bättre hållbarhet och ett lägre pris?

Tacksam för svar, erfarenheter och tips från en som önskar finna bästa funktion till lägsta pris:)

Vänligen /
Mattias L.
 
Jag använder tunna ull eller cool-max strumpor innerst (högre än kängskaftet). FMs stålgrå är ett alternativ här men det finns vida bättre. Jag har just nu fastnat för de som XXL har sålt för 19 kr/par vid nyöppningar av varuhus. Irissport tror jag de heter.
Utanpå dessa ett par tjocka raggisar antingen FMs vita eller raggsockar från Ejendals. Dessa har 50/50 ull/akryl vill jag minnas. Erfarenhetsmässigt slits raggisarna mest.

Jag har alltid tunna+tjocka strumpor i kängor/stövlar och ett till två ombyten beroende på längd av tur.

Skavsår uppträder lättare om man är blöt om fötterna.
 
Man köper sockor som håller riktigt bra d v s fotbollssockor, för vinterbruk finns det fotbollssockor med ylle.
 
Jag har också minst två par strumpor oavsett årstid, slänger faktiskt på ett tredje par ibland när det är ovanligt kallt eller ovanligt varmt (funkar faktiskt, men endast med ull).
Jag väljer ull eller ullblandning i alla skikten - bäst "mikroklimat", värmer även i vått tillstånd och luktar ej. Det innersta paret tunna, släta och gärna lite "hala", de yttre ullfrotté. Vanliga ribbstickade raggsockor är jag för ömfotad för ;). Knähögt blir mer flexibelt - varmt på benen eller nerrullat efter behov, dessutom det enda som inte förr eller senare glider ner i skorna (men det kan ju vara mina vader det är fel på ;)).

Vad gäller de tunna, kolla när det är rea på Woolpower. Deras linerstrumpor har snällt istickade sömmar, håller formen och är acceptabelt snälla mot huden (fast det finns ännu bättre). De är så hållbara att även det ordinarie priset känns helt ok.
Mina tjocka ytterstrumpor har antingen varit anonyma östeuropeiska eller de billiga "ta-två-betala-för-en" - varianter, som med jämna mellanrum dyker upp på t ex Stadium och Team Sportia för kring 100-lappen för två par.

Satsa hellre några kronor extra på strumpor som har bra passform, känns bra mot huden, inte korvar sig och inte har söm över tårna, än på att det måste vara 100% ull. Med lite syntetinblandning slits de inte lika fort och man tjänar in mellanskillnaden i längden.
 
Alltid enkla strumpor - utom om det är riktigt dj***a kallt. Men då blir det till att byta till vinterkängorna också för att få plats...
 
Minst coolmax-fivetoes innerst och försvarets grå utanpå. Vintertid i kängor, FMs vita utanpå. Obs detta bygger och kräver större innerrymd i skodonen.
Minst ett helt ombyte med och på kortturer där matpaketet är rimligt två ombyten med. Även ombyte av innersulor. Brukar byta vid lunch och lägerslåendet.
Skölj upp coolmaxstrumporna dagligen. Då fungerar de bäst.
go tur
 
Kör alltid med två par strumpor vinter som sommar.
Många lägger tusenlappar på en GTX jacka utan att tveka men några hundralappar för riktiga strumpor/sockar stoppar man upp för. Skumt då torra och skavsårsfria fötter är bland det viktigaste och skönaste på en tur.
 
PHD Outdoor Medium Crew är svindyra men de bästa sockarna jag har använt. Har väl tre par nu, har köpt två par på rea på Naturkompaniet. Om jag bara är ute hemma över dan så kör jag bara med dem i kängorna. Vår/sommar/höst på vandring en tunn linersocka också i ull. Vinter de här innerst och ett par ännu tjockare utanpå. De sitter som en smäck på mina fötter och håller hyfsat bra. Något par är blankslitet vid lilltå och häl där det gnuggar som mest för mig men de funkar lika bra för det.

SW333-010-1_400x400.jpg
 
Jag kör alltid ett enkelt par SmartWool Hiking Light Crew.
Men jag använder åas inte kängor utan lättare hikingskor eller trailrunning-skor.

Är sugen på att prova SmartWools PHD Outdoor Light Crew men det får bli efter att ett par av mina vanliga Hiking Light går sönder :)
 
PHD Outdoor Medium Crew är svindyra men de bästa sockarna jag har använt. Har väl tre par nu, har köpt två par på rea på Naturkompaniet. Om jag bara är ute hemma över dan så kör jag bara med dem i kängorna. Vår/sommar/höst på vandring en tunn linersocka också i ull. Vinter de här innerst och ett par ännu tjockare utanpå. De sitter som en smäck på mina fötter och håller hyfsat bra. Något par är blankslitet vid lilltå och häl där det gnuggar som mest för mig men de funkar lika bra för det.

SW333-010-1_400x400.jpg

Instämmer! Kör precis som du gör och det fungerar riktigt bra. Sockan sitter tight och ger ett bra stöd utan att kännas trång. Mina är väl ett halvår och ser fortfarande nya ut efter mycket användning
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.