Fria friluftskläder till Alla..

PRESSA priserna i botten!
Låt barn i 3:e världen arbeta fritt för mat och logi. ;-)

(Själv betalar jag gärna för en svensktillverkad produkt, och behåller vår stolta hantverkstradition)

Fredric
http://www.glädje.nu

[Ändrat av fredric@citrus.nu 2004-07-22 kl 13:32]
 

avslutad210712

Gäst
fredric@citrus.nu; sa:
PRESSA priserna i botten!
Låt barn i 3:e världen arbeta fritt för mat och logi. ;-)

(Själv betalar jag gärna för en svensktillverkad produkt, och behåller vår stolta hantverkstradition)

Fredric
http://www.glädje.nu

[Ändrat av fredric@citrus.nu 2004-07-22 kl 13:32]

Problemet är väl bara att överhuvudtaget hitta svensktillverkade kläder/grejor - tyvärr. Har i år köpt grejor från Hilleberg, Tierra, Lundhags, Primus och Trangia. De tre första är garanterat tillverkade utomlands (och knappast i höglöneländer), primus vet jag inte och trangia tillverkas fortfarande i sverige (vad jag vet i alla fall).
 
Håller med, tycker att EU borde reglera denna utflytt av industri till främst Asien, samtidigt behålla jobben inom EU istället för att låta företaget tjäna mer pengar genom att leja ut tillverkningen utanför EU. Men det är generellt...
 
Okej, har du då några förslag på friluftskläder som är tillverkade i Sverige?

Sen är nog problemet snarare att konsumenten inte är villig att betala vad varan kostar att tillverka i Sverige. Därför blir företaget tvingade till att flytta produktionen till u-länder.

Sen hjälper det nog inte att begränsa flytten till endast EU. Nu har du allt fler företag som flyttar sin verksamhet till exempelvis Tjeckien, som nu är med i EU, men vars lönenivåer är avsevärd lägre än våra.

Sen tycker jag nödvändigtvis inte att det är en dålig sak det hela. Du kan ta exemplet Hilleberg som på slutet av 90-talet insåg att dem skulle bli tvungna att göra som konkurrenterna och flytta produktionen till ett u-land. I detta fallet tror jag att det blev Lettland. Här kan man då tycka synd om de som blev av med jobbet i Sverige. Men det visar sig att Hilleberg idag har fler anställda i Sverige än vad man hade på 90-talet. Enda skillnaden är att de flesta nu arbetar med produktutveckling. Alltså går utvecklingen vidare.

När du sen köper kläder som är tillverkade i Sverige. Vilka är egentligen dina kriterier? Ska bomullen vara plockad i Sverige den med?

/
 
Hampa

Helt klart ska företagen kunna placera sin verksamhet i ett u-land men man måste då se till att arbetsförhållandena är godtagbara. Företagen måste också sträva efter att utbilda sina arbetere i fackverksamhet så de får veta sina rättigheter. Det räcker inte bara att ha någon lokal kontrollant för att övervaka detta, då denna troligtvis är korrunperad som de flesta med maktpositioner är i U-länder. Företagen får helt enkelt ta tag i problemet och visa sitt ansvar. Bara för att verksamheten inte är i sverige betyder inte att etik och moral inte gäller. för att kunna förändra situationen i världen måste vi som ligger steget före vara en förebild. dessutom till den som skrev om bomullen skulle odlas i sverige. Bomull skall bojkottas. Det är ett värdelöst material. Bomull odlas på ca 5% av jordens jordbruksmark men den står för 75% av jordens förbrukning av bekämpningsmedel. (eller växtskyddsmedel som det nu heter) Till detta tillkommer flera starka kemikalier för att rena bomullen. Hampa däremot behöver inga bekämningsmedel eller starka kemikalier för att produceras. Och till skillnad från bomull så suger inte hampan ur all näring ur jorden. tack vare vår konsumtion av bomullstyger så lämnar vi stora områden i Afrika och andra tillverkningsländer utsugna på näring. Och bönderna som får extremt dåligt betalt för sin bomull kan inte odla något annat på marken. Hampan har varit vår mest använda kulturväxt fram till början av 1900-talet då man helt plötsligt började odla bomull istället för hampa och i samma veva börjad man producera kemikalier på stor skala. Ser ni ett samband? Så tänk till!HAMPA ÄR INTE KNARK!( vill ni veta mer om hampa kan jag rekommendera http://www.hampa.net)
 
--Johan

Nu kommer du in på något helt annat. När det gäller arbetsvillkoren i u-länderna så är det självklart att företagen som tar sig dit ska göra allt dem kan för att sätta press på makthavarna och andra intressenter för att förbättra levnadsvillkoren för sina arbetare. Jag är inte för barnarbete eller liknande. Men jag anser inte att man ska tvinga företag att ha kvar sin produktion i EU heller.

Sen är det klart att vi i västvärlden på ett eller annat sätt explorterar 3:e världen. Vi betalar exempelvis väldigt liten summa för alla råvaror vi får ifrån dessa länder.

Vad gäller bomull så tog jag det bara som ett exempel på råvara vi inte odlar i Sverige. Jag gillar inte ens bomullskläder. Det var bara ett exempel.

Vad gäller hampa så kan den väl användas till en rad olika saker. Varpå en kan vara lite beroendeframkallande :)
Nja, det finns väl en risk att en ökande odling av hampa kan komma att användas av vissa för fel ändamål. I övrigt kul sida. Första man får läsa i hörnet;
"KLICKA HÄR FÖR SPÄNNANDE RESEMÅL!---AMSTERDAM!!--

Jaja, :)

/
 
A.S.; sa:
När du sen köper kläder som är tillverkade i Sverige. Vilka är egentligen dina kriterier? Ska bomullen vara plockad i Sverige den med?

/

Klart bomullen skall vara plockad i Sverige? ;-)
Det jag menar är att stödja de lokala företagen, de som utvecklar produkterna. Jag vill inte vara del av att stödja tillverkning i länder där förhållanden för arbetarna är dåliga, där de knappt får mat för dagen. Barn som arbetar. Rik vill bli rikare, så är det, så kommer det förbli. Tycker det är ytterst tråkigt att många ser "bara till det billiga" vilket gör att även utbudet minskar, det blir färre företag som kan tillverka då allt handlar om volym...

Ganska intressant att se på vad som är viktigast i ett längre perspektiv? ;-)

Ull är ett bra material som är värmande även när det är fuktigt. ;-)


[Ändrat av fredric@citrus.nu 2004-07-22 kl 18:48]
 
Re: Hampa

vadsbo skvadron; sa:
Helt klart ska företagen kunna placera sin verksamhet i ett u-land men man måste då se till att arbetsförhållandena är godtagbara. Företagen måste också sträva efter att utbilda sina arbetere i fackverksamhet så de får veta sina rättigheter. Det räcker inte bara att ha någon lokal kontrollant för att övervaka detta, då denna troligtvis är korrunperad som de flesta med maktpositioner är i U-länder. Företagen får helt enkelt ta tag i problemet och visa sitt ansvar. Bara för att verksamheten inte är i sverige betyder inte att etik och moral inte gäller. för att kunna förändra situationen i världen måste vi som ligger steget före vara en förebild.

Visst, så vore det i en idealvärld. Det finns organisationer som arbetar för detta. Men, vad gäller. Allt har ett pris.. Allt kan köpas..
Rik vill ha mer! Klart, vem vill inte det.

Att starta ett krig för att få igång produktion, försäljning och marknad sker ofta. Inte allt för långt bort så skedde detta i vist oljeland. Vem tjänar på det? Folket? Nä de får lida, de rika blir rikare...
 
A.S.; sa:
Vad gäller hampa så kan den väl användas till en rad olika saker. Varpå en kan vara lite beroendeframkallande :)
Nja, det finns väl en risk att en ökande odling av hampa kan komma att användas av vissa för fel ändamål. I övrigt kul sida. Första man får läsa i hörnet;
"KLICKA HÄR FÖR SPÄNNANDE RESEMÅL!---AMSTERDAM!!--

Jaja, :)

/

Ja, det är en blomstrande industri... Nu snackar vi pengar!
 
Tycker du är ute och cyklar och när ett protektionistiskt synsätt. Enkel tillverkningsindustri hör inte hemma i Sverige och generellt sett tjänar U-länder på att företagen förlägger produktion i dessa länder. Tittar vi på utvecklingen i rika I-länder och de sk Tiger ekonomierna i Asien har dagens höga nivå inte nåtts genom ett jätteskutt från botten direkt till toppen. Utan det finns ett stadium med enkel tillverkningsindustri vilket i sin tur ökar levnadsstandarden för befolkningen och sedemera kan även dessa länder ytterligare höja sig. Det är viktigare att levnadsnivån höjs i U- länder än att vi svenskar har möjlighet att köpa svensktillverkade, handsydda tält för en mindre förmögenhet.

Vidare stör mig den höginkomsttagar attityd jag tycker mig finna på Utsidan. Det är bra att det finns lågpris märken så att alla får möjlighet att skaffa sig utrustning för att idka friluftsliv! Ofta fokuseras det mer på att ha dyra prylar lämpade för expeditioner snarare än att ha rätt kunskap.
 
--martinelle--
Visst råder det ibland, som du kallar det, "höginkomsttagar attityd" här på utsidan. Orsaken till det är rätt så enkel. Friluftsliv i allmänhet är betydligt mer populärt bland akademiker och folk med högre inkomst. Detta är dock en generalisering. Men så är det, och därmed är det fler som har högre inkomst som befinner sig just här på utsidan. Och jag håller med dig att billig utrustning är viktig för att alla ska kunna ta del av friluftslivet. Och till de flesta aktiviteter behöver man inte värstingsutrustning.

Jag själv är ingen höginkomstagare då jag bara jobbar deltid och studerar deltid. Men jag köper ändå dyr utrustning. Hur har jag råd? Jo, det handlar om prioriteringar. Sen underlättar det att jag inte har barn.

---Fredric--
Jag håller delvis med dig om att man ska stödja de lokala företagen. Men det finns vissa saker som görs bättre i u-länder. Vi i i-länderna ska just syssla med utveckling och liknande.

Jag köper exempelvis hellre tältet som är av märket Hilleberg än ett tält som är av ett amerikanskt eller franskt märke. Självklart kollar man på kvaliteten med. Men då Hilleberg håller världsklass så väljer man hellre dem än ett bra franskt märke. Om det sen handlar om patriotism eller någont annat får andra uttala sig om.

/
 
Ja!

Låt barnen svälta ihjäl och låt absolut inte de fattiga länderna få en chans att få ett liknande välstånd som vi har. Höj tullarna och öka bidragen till bönderna så att vi sedan får mera säd att dumpa i Afrika.

Tjoflöft!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
TROY GARNER Glödstrumpor till lyktor Butiker och leverantörer 1
nicko_ Billigt neoprenfordral till "Nalgene"-flaska Butiker och leverantörer 11
skral 1500 spänn för anmälan till vita/gröna bandet! Butiker och leverantörer 42
Hunter91 Naturkompaniet - Leverans till butik Butiker och leverantörer 2
roccster Ägare till kajakföretag skövlar å Butiker och leverantörer 258
Tomas J Konstigt mail ang. en sak jag har till salu på prylmarknaden Butiker och leverantörer 4
nils73 Norrmännen kommer till Sverige! Butiker och leverantörer 7
Nitsson Nån som ska till Fair Enough (GetOut) mässan 2010? Butiker och leverantörer 0
niklaz Tack till GetOut - fri frakt och snabb leverans Butiker och leverantörer 16
Brune Shoppingresa till Globetrotter Butiker och leverantörer 5
Lilla Blå Nån mer som ska till GetOuts mässa Fair Enough i helgen? Butiker och leverantörer 9
kallefs Naturkompaniets hemsida länkar till Primus. Butiker och leverantörer 8
Argusgranskare Beröm till Lundhags Butiker och leverantörer 4
cerwinbob Klätterskor till lastbilsdragning Butiker och leverantörer 5
Brune Betalning till Globetrotter Butiker och leverantörer 4
brigas Grattis till Jokkmokksguiderna Butiker och leverantörer 0
andy69 Plus till Primus! Butiker och leverantörer 2
niklas1965 Utländska webshopar som skickar till Sverige! Butiker och leverantörer 2
engstrom Till alla som tycker prylar är för dyrt. Butiker och leverantörer 70
Haddock Billiga broddar till löpning Butiker och leverantörer 3
niben Billigare friluftsprylar till alla! Butiker och leverantörer 20
clindh Tyck till om Vildmarksmässan! Butiker och leverantörer 58
Malindo! Fråga till skospecialist Butiker och leverantörer 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.