fråga om vattentäthet.

hej jag ubdrar om någon vet vad som menas med
ex TCS 20 000 som everest jackor har, hur mycket regn e det i verkligheten? samt softshell jackor som det står regnskyddad, men för hur mycket regn
skulle vara glad om någon kunnde förklara lite för mig
 
TCS 20000 är bara Everests eget namn på membranet de har i kläderna. Det tillverkas av japanska Toray och heter egentligen Dermizax. Det är ett av de bästa membranen på marknaden.
Läs mer här: http://www.torayentrant.com/

Siffan anger väl antagligen vilket vattentryck ett nytt membran ska tåla. "20000 mm vattenpelare" är umgefär samma sak som 2 atmosfärers tryck eller 200 kilopascal, om det säger nåt. Det är samma vattentäthet som en tältduk.

"Hur mycket regn" det innebär kan man inte säga. Hur som helst ska det vara helt regntätt. Allt över 2000 mm vattenpelare ska funka som regnplagg.
Det man ska tänka på är att plagg som har beläggning på insisdan på tyget, och alltså inte ett membran, får lägre och lägre "vattenpelare" med slitaget.

Men det där med regnskydd beror ju helt på hur plagget är konstruerat, oavsett vilket ord tillverkaren använder. Enkelt kan man säga:

• Impregnerad väv: tål korta skurar.
• Membran/beläggning utan tejpade sömmar (tex windstopper): tål regn, men efter en stund kommer vatten att läcka genom sömmarna.
• Membran/beläggning med tejpade sömmar: Tål regn.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.