fotens placering

Standardtipset för skridskons inställning är att skenan ska ligga ungefär rakt under mellanrummet mellan pektån och stortån och rakt under, eventuellt något innanför, hälsenan. Om man sedan ställer sig på golvet med påtagna grillor ska man kunna balansera på en skena åt gången.
Att hitta den inställningen och avspänt balansera på en fot en liten stund är inte särskilt svårt.
Men hur hittar man samma balans, när man har skridskon i rörelse och försöker ta skär på isen? Utan stöd av stavar kan jag överhuvudtaget inte glida på en skridsko åt gången. Det gamla standartipset funkar inte i rörelse.
Vilken inställning ska jag nu ge skenan för att hitta balansläget? Ska den flyttas mot hålfoten eller åt andra hållet ? Tycks inte finnas några metodiska beskrivningar av inställningsproblemet. Den gamla tumregeln tycks mest passa något slags idealfot. Vad göra?
 
Ja du Hans, du har frågat om det här många gånger och startat ett antal trådar om samma ämne.

Det finns en kort orientering i ämnet här:
http://www.snabelslash.com/bo/?m=3&article=119

Min gissning är att om du har skridskon "normalinställd" som du säger, men ändå inte kan åka på en skridsko i taget utan stavar så ligger problemet just nu inte på din skridskos inställning. Det finns så mycket andra faktorer som spelar in och som är viktigare just nu för dig tror jag. Kroppens grundposition vid skridskoåkning, att jobba med rätt tyngdpunkt, att hitta rätt rörelsemönster etc. Det här är någonting som tar lång tid att lära sig ens med en privatinstruktör, så att folk ska gissa sig till vad du ska göra i text här på Utsidan kommer nog ta lång tid och inte ge dig så mycket.

Jag vet att du fick tipset förrut, be någon filma dig när du åker, lägg upp på youtube och posta länken här så kommer nog många vettiga tips trilla in till dig.

/Bo
 
Tekniskt problem

Detta är framförallt ett tekniskt problem. Tekniska problem brukar gå att analysera och lösa. Bör vara samma sak även med skridskoteknik.
Debatten på detta forum visar att jag långt ifrån är ensam med problemet att hitta en fungerande inställning av skridskon. Det handlar om att utveckla en hyggligt fungerande åkstil. Finliret får vara.
Några debattörer har tipsat om kilar under bakbindningen, i syfte att få skenan att stå mer vinkelrät mot isen i syfte att kompensera pronation hos foten. Testar just nu olika sådana lösningar, men finner inte balansen. Kanske handlar det dessutom att utveckla en effektivare stavföringsteknik.
Man måste hela tiden byta erfarenheter, experimentera och testa. Sannolikt finns någonstans inställningsformeln, som funkar. Gäller bara att hitta den. Människor är olika. Så även våra fötter.
 
Detta är framförallt ett tekniskt problem.

Nej det tror jag inte det är. Du verkar ha testat så mycket olika små finlir men ändå inte fått till ett fungerande skridskoskär. Jag har svårt att tro att det är finliret med bindningarna som gör att du inte kan stå på skridskorna utan att falla omkull om det inte vore för stavarna.

Det handlar om att utveckla en hyggligt fungerande åkstil. Finliret får vara.

Absolut. Det är inte finlir utan det grundläggande i skridskoåkning som jag tror saknas.

Kanske handlar det dessutom att utveckla en effektivare stavföringsteknik.

Om du inte kan stå på skridskorna utan att känna att du trillar om du lyfter stavarna från isen tror jag inte det är stavföringen du ska fokusera på.

Fösöker bara hjälpa dig, har lärt flera nybörjare att åka grupp 1 och 2 fart på relativt kort tid.

/Bo
 
Kanske

skall du överväga Bos förslag.

Man kan kompensera inställningen av skenan med hur knät och höften samt ryggen är vinklad.

Testa gärna med olika par med stor skillnad mellan.

Du märker efter några kilometer att det går att vänka sig vid helt andra inställningar än du haft tidigare. I och med detta så tror jag att kilar etc inte är lösningen på ditt problem. Är det skillnad mellan hur balansen kommer på höger och vänster fot för dig?

Thure
 
Balansproblem

skall du överväga Bos förslag.

Man kan kompensera inställningen av skenan med hur knät och höften samt ryggen är vinklad.

Testa gärna med olika par med stor skillnad mellan.

Du märker efter några kilometer att det går att vänka sig vid helt andra inställningar än du haft tidigare. I och med detta så tror jag att kilar etc inte är lösningen på ditt problem. Är det skillnad mellan hur balansen kommer på höger och vänster fot för dig?

Thure

Ja. Jag kommer inte längre upp på ytterskäret med vänster fot med bibehållen balans utan måste stötta kraftigt med stavarna. Skäret slinter dessutom utåt. En ortoped påstår att jag "pronerar" framförallt på vänstra foten. Inlägg har emellertid bara marginell effekt.
Har även testat olika extreminställningar för att avläsa i vilken riktning utfallen går. Bäst - men inte tillräckligt bra - är "mellan stortån-pektån och något innanför hälsenan". Då kan jag i bästa fall balansera två, tre meter på vänster skridsko.
Har eljest inga som helst balansproblem vid vandring, skidåkning, gympa eller jogging.
 
Om

det är mest på vänster fot och ben kanske du skall specialträna styrkan och balansen där. Har du olika benlängd eller skolios?

Möjligen skall du träna på att glida över med rygg och bäcken mera när du står på vänster fot. Träna att åka utan pik, stavar och ryggsäck och prova olika sätt att balansera med överkroppen.

Sätta vänster skridsko radikalt annorlunda, t ex under stortå och snett utanför hälsenan?

Thure
 
Tack för tipsen Thure!

Jag ska fortsätta lite till enligt inställningstipsen. som Du föreslår, samt pröva att balansera mer med knän, rygg och höfter. Det sistnämnda låter väldigt avancerat.
Jag har inte olika långa ben eller skolios. Kondition och styrka är bra.
 
Tack för tipset

Ett av de bästa sätten att analysera teknik är just genom att använda filmning.

Det viktigaste just nu är att på något sätt - inställning, inlägg, kilar - kompensera fotens pronering.
Min ambition är att först nå en enkel, fungerande åkning, där jag klarar att balansera åtminstone sju eller åtta skär utan stavar. Då vet jag att jag är lite på rätt väg. Därefter ska jag låta en kompis filma min åkning för analys och vidareutveckling av åkstilen. Jag måste således först ha något slags åkning att utgå ifrån.
 
Tack BoeSkates!

har lärt flera nybörjare att åka grupp 1 och 2 fart på relativt kort tid.

/Bo

Låter hoppfullt. Men jag är ingen nybörjare utan en garvad skridskoledare, som på senare år råkat ut för allvarligt försämrad åkförmåga, sannolikt på grund av tillkommen pronation. Har tidigare varit en både snabb och uthållig åkare, låt vara med stavar. Vill inte ge upp långfärdsåkningen utan kämpar på i försöken att hitta en för mig fungerande åkteknik med åtminstone elementär balans.
Pronation är kanske en faktor, som inte beaktats tillräckligt tidigare i idrottssammanhang. Jag föreställer mit att fast häl och höga, förstyvade kängskaft är att föredra i detta sammanhang.
 
har lärt flera nybörjare att åka grupp 1 och 2 fart på relativt kort tid.

Hur kort tid då? Räcker en vecka eller behövs det längre tid?

Slipspecialisten mejlade ut lite reklam inför Vikingarännet nu om en vecka. Inte konstigt att dom vill utnyttja tillfället, men ett av deras erbjudanden var lite besynnerligt: dom erbjöd sig att hyra ut utrustning till den som vill åka Vikingarännet men saknar egen utrustning. Men den som inte har egna långfärdsskridskor är sannolikt nybörjare eller åtminstone en ovan åkare - hur troligt är det att en sådan person på bara en vecka kan skaffa sig teknik och ork för att åka 8 mil?
 

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...