Fjäll och fest, hur hör det ihop?

Öppen fråga till Utemagasinet, Storulvåns Fjällstation samt STF.

Jag bevistade Fjällfesten på Storulvåns Fjällstation i mitten av april 2010. Fällfesten är ett fyradagars samarrangemang mellan tidningen Utemagasinet och STFs fjällstation Storulvån i Jämtlandsfjällen.

Utöver aktiviteter som toppturer, kurser och föreläsningar, vilka jag tycker var bra och trevliga i sig, festades det på kvällarna. Det såldes alkohol, även till minderåriga. En del festade loss rejält.

På morgonen var det i skidorna och upp på fjället som gällde. Uppe på Getryggen stod ett tält med en bok i, skrev man sitt namn i boken kunde man vinna tältet och det var populärt att leta efter tältet. En del var i ett skick så de behövde låta bilen och skotern stå hela dagen, men skidor gick uppenbarligen att åka i alla skick. Även uppe på Getryggen i hård blåst och dålig sikt. Både på egen hand och i arrangerade grupper.

Mina funderingar kretsar kring om det är så här vi vill fostra ungdomarna att idka friluftsliv.

Och hur har vi det med fjällsäkerhet, enligt min skolning fanns det så att säga inte på kartan att ge sig upp på kalfjället i hårt väder när man fortfarande har nattens festrus kvar i blodet.

Sedan vad gäller att sälja alkohol till minderåriga så är det naturligtvis helt förkastligt. Oavsett hur mycket man tjänar på det.

Det skulle vara intressant att veta vad Utemagasinet, Storulvåns fjällstation och STF tycker om det hela.

Anneli
 
Senast redigerad av en moderator:
Jag antar att du skickat brevet till dem du säger dig vilja ha svar ifrån och inte bara postat det här.

Men att man på Storulvån har en restaurang med fullständiga rättigheter är för mig ingen nyhet. den har funnits ganska länge nu. Om man inte vill vara på ett ställe där alkohol förekommer så bör man nog söka andra platser än just Storulvån.

Vad sade personalen då du påpekade att de serverade till minderåriga?

Christian
 
Citat Almgren:
"Jag antar att du skickat brevet till dem du säger dig vilja ha svar ifrån och inte bara postat det här."

Jag trodde det var så självklart att jag inte behövde skriva det.

Citat Almgren:
"Om man inte vill vara på ett ställe där alkohol förekommer så bör man nog söka andra platser än just Storulvån."

Jag själv har varit på Storulvån massor av gånger och har aldrig sett något liknande tidigare. Vad gäller alkohol så är min värld inte svart eller vit. Jag tänkte dock inte främst på mig själv, utan på ungdomarna, framför allt de mycket unga. Många åkte på Fjällfesten för fjällen, naturen, skidåkningens skull mm, och en del hade aldrig varit på Storulvån tidigare och får nu lära sig att alkohol hör ihop med STF och friluftsliv.

Citat Almgren:
"Vad sade personalen då du påpekade att de serverade till minderåriga?"

De svarade inte alls.
 
Senast ändrad:
låter väldigt tråkigt...

Var själv inte där i år, dock förra året och då upplevde jag inget av det du säger.

Visst, resturangen och baren var öppen, men som jag upplevde det då var det en upprymd positiv feststämmning hela kvällen och med blandningen av folk (åldrar, ekonomisk, social status mm) upplevde jag det snarare som "fostrande" att umgås och ha kul tillsammans.

Hoppas man tittar över saken till nästa evenemang, tycker ide'n med fjällfest är kanon.

För egen del såg jag till att ta med två nyfikna kollegor för att prova toppturer och nu i påsk stod två av oss på Kebnekaises sydtopp (jag har erfarenhet sedan tidigare), den andre vill gärna testa att gå en flerdagarstur mellan stugor.

mvh zacke
 
Senast ändrad:
Jag själv har varit på Storulvån massor av gånger och har aldrig sett något liknande tidigare. Vad gäller alkohol så är min värld inte svart eller vit. Jag tänkte dock inte främst på mig själv, utan på ungdomarna, framför allt de mycket unga. Många åkte på Fjällfesten för fjällen, naturen, skidåkningens skull mm, och en del hade aldrig varit på Storulvån tidigare och får nu lära sig att alkohol hör ihop med STF och friluftsliv.

Ja på Storulvån hör det ihop. så är det. om de serverade till minderåriga så är det ett övertramp som inte är bra. Men att de har alkoholservering är en del av den platsens filosofi. Att de skulle avstå från detta under ett arrangemang tror jag aldrig kommer att ske, vinsten är helt enkelt för bra för det.
 
Jag har lite svårt att det var ayia napa där men var det de så är det ju synd. Alkohol hör inte hemma i fjällen för min del men det är mest för att jag inte får något vettigt gjort då.

Om utsidans medlemmar skulle fostra dagens ungdomar så är det definitivt med en jäklans massa alkoholromantik.
 
Svar till Almgren:

Jag har inget emot alkoholservering, det är inte det det här handlar om.

Jag ska dock vara tydlig med att det inte var Aya Napa, men jämfört med vanliga fjällmodellen med några öl i bastun eller något gott till maten så var det väl lite Aya Napa över det hela. Musiken var dessutom så hög att det knappt gick att prata, det var mer skrikmodellen som gällde.

Jag tycker det är okej att ha fest på en fjällfest, men det får vara inom måttliga gränser. Och oavsett så nej, alkohol till underåriga, nej nej och åter nej. Och avsett, nej, på morgonen efter ett nattfestande går man inte upp på kalfjället i hård väder.

Jag tror inte STF tycker att det här var så bra och hoppas att de tycker att man behöver se över rutinerna till nästa gång.

Svar till Zackriasson:
Ja, det där med att umgås över åldersgränsern osv är väldigt bra och fostrande och det kunde man se nu också.
 
Senast ändrad:
Uppenbarligen så finns det människor som tycker att man kan ha fest i fjällen, och inte delar din bajsnödiga syn på alkohol. Om det såldes till minderåriga är det naturligtvis fel, oavsett om det var i fjällen eller ej, så det känns inte heller som något genomtänkt argument. Visste du att de var minderåriga, eller trodde du? Hur reagerade du när serveringspersonalen ignorerade ditt påpekande? Men att gnälla på internetforum är kanske bekvämare än att ha civilkurage.
Jag har inte varit där och upplevt "Fjällfest" men på din beskrivning så låter det inte särskillt illa, jämför med de flesta större skidanläggningar både i Sverige och Alperna. Vill man inte gå på fest i fjällen bör man rimligtvis undvika ett evenemang som heter Fjällfest....kan jag tycka...
 
Om det såldes till minderåriga är det naturligtvis fel, oavsett om det var i fjällen eller ej

Ja just, det är precis det som det här handlar om och ett försök att styra upp det hela till nästa gång. That's it.

Gällande hur jag reagerade när personalen inte svarade så tyckte jag väl mig inte ha kapacitet att frälsa världen där och nu. Däremot hoppas jag kunna uppmärksamma det så här så det blir ett spadtag i rätt riktning till nästa gång.

Gällande åldern så skulle jag naturligtvis inte skriva en sån här skrivelse om jag bara trodde nåt.

Jag har pratat med STF i flera sammanhang gällande olika problem och med beaktande av denna erfarenhet har jag nu valt att prova denna form.
 
Senast ändrad:
Håller nog med dig där tompa_m. Om jag tänker tillbaka på Åre när jag var där och åkte skidor. Efter afterskin på fjällgården som ligger en bit upp på skutan skulle alla ner från berget. Då kan jag säga att man inte hade en natt att nyktra till, utan kvällen hade bara börjat. Alla ställde sig på sina skidor och det gick hur bra som helst att ta sig ner. Dessutom är det var och ens personliga ansvar om man är skidduglig eller ej. Att framföra ett fordon så som skoter och bil eller att åka skidor anser i alla fall jag inte är jämförbart.

En Fjällfest tycker jag låter som en riktigt trevlig grej. Att gnälla på hög musik tycker jag bara är löjligt. Det är ju sådant som hör till en fest. Jag hade i alla fall blivit besviken om det var en "fest" man skulle komma till också spelas det låg musik. Att servera mindreåriga är aldrig ok, oavsett vad. Sen kan dom ju ha varit 18 i alla fall. Vissa ser betydligt yngre ut än vad dom är.

Nä, min personliga åsikt är nog att du har varit på fel plats vid fel tillfälle. Man bör nog inte gå på ett evenemang som kallas fjällfest om du inte är sugen på en fest på fjället...
 
har de sålt alkohol til underåriga är det ett lagbrott, och det är FEL

men i övrigt har jag inga problem med det.
 
Om det nu är så att fjällfesten är några dagar per år så tycker jag att det är något man kan stå ut med (däremot inte att STF bryter mor utskänkningslagarna). vill man inte drabbas av festen så går det att låta bli att vara där just då. I slutändan så är ju detta ett sätt att appellera till en alternativ kundgrupp vilket är bra. Inte på det viset att fjällen ska bli ett kröka-ställe utan att fler människor kan få upp ögonen för friluftsaktiviteter.

Att jag sen tycker att Storulvån är ett skitställe med kass service och noll koll är en annan historia.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.