Filmer om fjällvandring

Har bara sett en om Fjällrävens hetsövning längs Kungsleden. Fjällvandring normalt är lugnt tempo och upplevelser, men givetvis går det att hotta up vad som helst.
Själv tycker jag att det är väl mycket fel på en gång!

//J
 
Det kanske inte finns filmer om fjällvandring? Jag skulle vilja se filmer som visar lugn fjällvandring, ingen tävling.
 
Jag gillar också filmer om fjällvandring, förmodligen för att jag gillar fjällvandring. Men jag håller med om att de flesta filmer man ser med friluftsbakgrund lider av att de dramatiseras så våldsamt. Antingen är det någon som skall åka på svart plastsäck utför Everest eller så är det människans kamp mot naturen där olika former av motgångar och lidande får stor plats. Jag antar att det skall så vara för att sälja på en bred marknad, där drama är mer allmänt gångbart än vilsamma turer i en läkande natur där det till synes inte händer något. Åtminstone inte på ytan.

Finns det fler som skulle vilja se filmer som mer liknar de vandringar vi vanliga dödliga ägnar oss åt? Det blir väl som vanligt, man får göra det själv :)

Jörgen
 
Film i all ära, men är det inte, till att börja med, fasligt ont om bra TV-program då det gäller fjällvandring? Antingen är det ett gäng ungar (eller kids som de numera kallas) som bestiger Hundfjället eller så får man se Peter Siepen i Saltoluokta (där han filosoferar över hur dramatiskt det kan vara att gå en dagstur).

Tänk er istället en programserie om våra stora fjällområden: Vindelfjällen, Padjelanta, Sarek och Kirunafjällen. Flygbilder, kulturhistoria och, inte minst, vandring. Grundsten skulle kunna skriva speakertexten. Det vore något.
 
Några filmer känner jag inte till, men det finns ett stort antal underbara hemsidor i ämnet. Titta igenom dem själv och välj ut några godbitar för din flickvän att läsa. Visar du en i veckan kan du hålla på rätt länge... Här är några.

http://www.jatko.dk/
http://fjallen.nygardh.net/index.html
http://www.huthyfs.com/index.html
http://www.rapadalen.de/index.htm (min favorit)
http://www.paerl.homeip.net/fjallbilder/index.html
http://jorgenjohansson.blogspot.com/
http://www.natursajten.se/
De flesta av ovanstående hemsidors skapare häckar här på Utsidan.

Sen finns förstås en hel del texter här på Utsidan. Klicka på "Artiklar" och sedan på "Vandring" så dyker det upp en mängd intressanta texter. Får jag i all ödmjukhet ;) föreslå mina egna?

http://www.utsidan.se/cldoc/1141.htm?_qp=/catdocs.htm?category=137
http://www.utsidan.se/cldoc/1023.htm?_qp=/catdocs.htm?category=137&skip=20
http://www.utsidan.se/cldoc/972.htm?_qp=/catdocs.htm?category=137&skip=20

Lycka till med övertalningsförsöken!

HåkanF

PS I din situation (med tanke på den andra tråden du startat) skulle jag nog betona bekvämligheten. Det viktigaste måste vara att få din flickvän att trivas i fjällen. Jag skulle ta med henne upp till antingen Saltoluokta eller Abisko/Björkliden i september. Inga mygg, bo i stuga, gör fantastiska dagsturer i omgivningen, ät gott. Behöver du fler tips?? ;)
 
Senast ändrad:
Tackar & bugar, har kollat litegrann på bilderna, och dom verkar riktigt bra, kanske bättre än film.
Jag skall fortsätta kolla ikväll med en kanna kaffe i lugn och ro.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.