Fågelinfluensan har stagnerat???

I tidningarna och andra media verkar intresset för "fågelinfluensan" H5N1 ha försvunnit. Det rapporteras emellertid om nya fall hos fåglar i t ex Danmark och Spanien. http://www.ecdc.eu.int/Influenza/update_Influenza_060727.php#Avian_Influenza_New_Cases

Några nya fall hos människa i Europas grannländer sedan utbrotten i Egypten, Turkiet och Azerbadjan verkar inte ha rapporterats. Däremot finns åtminstone ett aktuellt fall i Thailand och en pågående epidemi i Indonesien. http://gamapserver.who.int/mapLibrary/Files/Maps/Global_H5N1inHumanSINCE2006_20060720.png

Har man slutat leta i Sverige eller hittar man inga döda fåglar med H5N1?

Thure
 
Har också funderat. Helt tyst har de blivit. Känns konstigt närde var sån massive attack och oro. Har iofs inte hängt med alla nyheter nu som under vintern heller. Var rätt orolig när jag var i Asien efter årskifet. Tv nyheter blirde iaf alltid. Skulle kvällspressen skriva om fågelinfluensan nu så skulle man inte ta det spec seriöst. Har fått för mig de blivit mke låg scandalous.

Har 'iställe' läst väl värd..

Varelser av glas börjar med att 4pers bryter lårbenshalsen. Ulf Eriksson. Förstår man den så förstår man lite mera:) Den tycker jag var värd sin tid.

L
 
Kommer "fågelinfluensan" stanna

kvar bland svenska vilda fåglar närmaste decenniet?

Det torde vara viss risk för det. I Kina är tydligen en stor del av alla gråsparvar smittade.

Risken att som badare solbadare smittas av t ex gräsänders spillning på badplatser och i parker uppmärksammades rejält i media i våras men nu när vi är mitt uppe i en osedvanligt fin badsäsong så skrivs inget om detta.

I och för sig skrivs det i stället en del om alla drunkningsolyckor och det är adekvat. Däremot var hypen kring fågelinfluensan i vintras och våras oproportionenlig IMHO.

Thure
 
Jo men hela det här blev så uppjagat och nu "skulle minsann alla dö" o.s.v o.s.v.

Sen så har det visat sig att det är inget nytt under solen. Fågelinfluensan är inget nytt utan har funnits under flera år. Men detta har varit ett stort utbrott inom små koncentrerade områden. Men massmedia jagade upp stämningen.
 
Det är nog så att det är lättare att hitta på vintern. Fåglarna är int lika utspridda som under sommaren och de som smittas har svårare att överleva pga kylan och födobrist.

Povtagning av vilda änder görs på Ottenby fågelstation dagligen så om något virus skulle finnas där skull man hitta det.
 
Info om fågelinfluensan finns på

http://www.fagelinfluensa.info/

Vad som basuneras ut i aftonpressen är nog mindre en fråga om vad som är aktuellt eller reellt, utan snarare något som är en effekt av en bedömning av hur fläskig löpsedel man kan skapa och hur många lösnummer man kan kränga...
 
Re: Kommer

thureb; sa:
Risken att som badare solbadare smittas av t ex gräsänders spillning på badplatser och i parker uppmärksammades rejält i media i våras men nu när vi är mitt uppe i en osedvanligt fin badsäsong så skrivs inget om detta.
Thure

Det kan ju också berott på att undersökningar visade på att influensan inte smittade genom fåglars avföring.
 
Re: Re: Kommer

orren86; sa:
Det kan ju också berott på att undersökningar visade på att influensan inte smittade genom fåglars avföring.

Fast i varje fall vigg och svanar utsöndrar viruset via avföringen http://www.sva.se/dok/1318.html

Enligt vad jag hört på föreläsning i våras är det en gängse uppfattning att många influensavirus hos fåglar ger symtom från magtarmkanalen och sprids via avföring. Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Fågelinfluensa anger att detta delvis reviderats då smittan mellan fåglar inte alltid överförs med avföring utan också via t ex vatten förorenat med saliv eller närkontakt mellan fåglar på annat sätt. Smitta av fågelinfluensa H5N1 via vatten till människa är ej beskriven.

Smittspridning av "vanlig influensa" mellan människor är framför allt en droppsmitta via luftvägarna.

Thure
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.