Etik vid kurser och gruppaktiviteter.

Häromdagen så påstås Ryssgraven i nordvästra Stockholmsområdet, ha varit "blockerad" av en topprepskurs med rep hängande från ett stort antal av ankarna i en utsträckning att andra klättrare upplevde att dom hindrades från att klättra. Jag vet inte den exakta sanningshalten i just denna historia men den väcker i alla händelser en del angelägna frågor avseende ev. konflikt mellan kurs- och gruppverksamheter resp. "vanlig replagsklättring".

Låt mig först säga att såväl kurs- som gruppverksamheter vid klätterklipporna både är nödvändigt samt något positivt och önskvärt. Sedan är det som vanligt. Sker det sällan och utspritt på olika klippor så uppstår inga "trängseleffekter" medan om det sker ofta (nästan varje helg) och blir koncentrerat till ett fåtal lättillgängliga och välbultade klippor då kräver det en genomtänkt uppläggsplanering samt ett hänsynstagande till andra klättrare från arrangörens sida så att dessa kan klättra trots kursen/gruppaktiviteten. Ett sådant hänsynstagande är just att inte blockera leder så att dom blir otillgängliga för andra än deltagarna i gruppaktiviteten.
Kanske förekommer företeelsen i huvudsak på enkla sportleder med toppankare. Om detta växer till ett problem så kan en brutal metod att "lösa" det på vara att ta bort toppankarna, men det vore en trist lösning.

Medvetenhet om det potentiella problemet och hänsynstagande från arrangörer borde kunna göra att detta förhoppningsvis inte växer till att bli något större bekymmer.
 
I princip är väl huvudsaken att man tar samma hänsyn till varandra oavsett om man klättrar på egen hand eller om det är en arrangerad kurs. Kursledaren måste vara medveten om att han inte har nåt företräde. Jag tror att det är rätt vanligt att man inte fullt ut lever upp till detta.

Sen gäller väl att om man belägrar en led med topprep, så är det rimligt att var och en i sällskapet gör ett försök, men däremellan släpper in andra på leden.

Det finns käcka uttryck om hur topprepande ska förhålla sig till de som leder, men jag tycker nog att det är lite väl mycket attityd när man hör sånt. Att man däremot delar på klippan med alla som är på plats är ju rimligt, och har man topprep så får man väl på nåt sätt försöka agera som om man leder, dvs man klättrar det man ska och sen släpper man fram andra.

Avslutningsvis så måste jag säga att jag aldrig upplevt något större problem med ovanstående, då det oftast är gott om svängrum ute.

(Läste nyligen en notis på fejan från Främjandet som påpekade att man skulle till Grönbrink, och att det därmed skulle bli lite trångt. Jag tyckte den andades rätt ton, då den på intet sätt gjorde anspråk på klippan som abonnerad, men det är ju bra om man får chansen att välja en klippa där det inte är ovandligt mycket folk en viss dag.)
 
(Läste nyligen en notis på fejan från Främjandet som påpekade att man skulle till Grönbrink, och att det därmed skulle bli lite trångt. Jag tyckte den andades rätt ton, då den på intet sätt gjorde anspråk på klippan som abonnerad, men det är ju bra om man får chansen att välja en klippa där det inte är ovandligt mycket folk en viss dag.)

Jo så är det ju. Jag har också lagt in blänkare när SKK dragit till trängslet med en stor grupp. Att det är mycket folk på ett visst ställe en viss dag kan ju vara både positivt och negativt för andra.
 
Jag har minst ett par gånger om året irriterat mig på kurser och grupper på klippa och isar. Då man vad jag uppfattat lagt beslag på leder kanske en halv dag utan att ge utrymme för enstaka replag att gå emellan och klättra. Då kanske man gjort en lång anmarch eller åkt långt för att inte ha möjlighet att klättra det man vill. Det har aldrig hänt mig när det inte handlat om gruppverksamhet.

Jag är positiv till gruppverksamhet, men uppskattar när man som arrangör av gruppverksamhet, som innebär att man upptar populära leder längre tid, annonserar det i god tid i förväg så enskilda replag får möjlighet att välja ett annat ställe att klättra på. Samt att grupper även aktivt kan erbjuda enskilda replag att gå emellan, det är svårt att köra bort en grupp :)
 
Hade jag upplevt mig orättvist hindrad att klättra hade jag vänligt upplyst min omgivning om det: "Hej ledaren, jag har åkt 10 mil för att komma hit och klättra och nu tycker jag att ni hängt upp lite många rep ni inte använder och kan vi klättra emellan här på denna leden som jag längtat så efter att få prova?"

Tror lättare man löser det på plats men vänlighet än på ett internetforum.

/Patrik, inte så aktiv klättrare nu
 
Är det seriösa arrangörer kanske denna kan topprepsklättra andra leder än de populära med bultade ankare. Är det idioter som ändå inte är kompetenta att leda en grupp på en klippa borde de inte vara där från första början.

Jag har vid fåtal tillfällen mött grupper, både i Norge och i Sverige, och det har aldrig varit några problem att prata med arrangören. Kanske kan han eller hon flytta på sig? Eller kanske han eller hon kan föreslå ett alternativ till dig? Kom ihåg att den som leder en grupp på en klippa förmodligen (förhoppningsvis) har så mycket erfarenhet att han eller hon även kan guida iväg dig på något äventyr!
 
Då är frågan, är det ok att ha topprep på uffes under och tolfte mekanismen på grönbrink en halv dag? Multipitchträna på ödhumla på Nordens ark en halv dag? Ha tre kursdeltagare som ledtränar på Evas spricka i Tunaberg en halv dag? Sätta upp topprep på tre leder på palmsöndagsväggen i häggsta en heldag, eller i ryssgraven?

Eller vore det bättre att förvarna om sån här verksamhet tex via utsidan, eller kunde förbundet ha en sån funktion? Oftast är väl aktiviteterna planerade på förhand och då vore det väl enkelt att annonsera dem
 
När jag sett såna här "varningar", har de dels varit helt korrekta i tonen, men jag har även läst nåns blogg där det stod om ett förestående företagsevent, och där andra klättrare rekommenderades åka nån annanstans den dagen - på ett sätt som utan vidare kunde tolkas som att skribenten ansåg sig ha nån slags företräde.

Så jag skulle väl säga att nån liten varning kan vara helt OK, även om man bör tänka på att allemansrätten inte utan vidare tillåter alltför organiserade aktiviteter.

Huvudsaken är kanske ändå att ledaren är uppmärksam på andra klättrare, och snabbt och utan anmodan talar om för andra att de är välkomna att sticka emellan, eller låna ev topprep.

Evas spricka, är väl ett bra exempel på en led där det kan vara kö ibland, och då känns det som att topprep är tveksamt, och att varje replag har en plats i kön för att klättra upp en gång. Halkar någon omkring, och/ eller behöver mycket tid för att ta sig upp så är det förstås nåt som alla andra får acceptera. Men att muta in en led för upprepade aktiviteter känns inte OK.
Jag brukar dock aldrig orka stå i kö för en led, så jag brukar hitta annat tills det är tomt där jag vill klättra. Men åker man till en viss klippa kan det ju mycket väl vara för en specifik led, och då måste man ju få chansen.
 
Mezzner skrev: "Det finns käcka uttryck om hur topprepande ska förhålla sig till de som leder, men jag tycker nog att det är lite väl mycket attityd när man hör sånt."

Jag antar att det är det brittiska "Lead, follow, or get out of the way" som åsyftas.
Jo, det kan uppfattas som "attityd", käckt eller flåshurtigt. Men det är en tolkning som görs av den som hör det och blir förnärmad, och jag kan inte komma ifrån att det finns något rimligt i tanken att den som klättrar på en högre risknivå ska ha företräde före den som klättrar med större marginal. Dvs soloklättrare har företräde före ledklättrare, som har företräde gentemot topprepsklättrare.

Det behöver ingalunda handla om en arrogant attityd, utan kan likaväl vara ett synsätt som grundar sig i ett slags säkerhetstänkande. Dessutom tenderar den som soloklättrar eller leder en tur inte att ockupera densamma under lika lång tid som är fallet när man harvar med topprep.
 
[...] jag kan inte komma ifrån att det finns något rimligt i tanken att den som klättrar på en högre risknivå ska ha företräde före den som klättrar med större marginal. Dvs soloklättrare har företräde före ledklättrare, som har företräde gentemot topprepsklättrare.

Det behöver ingalunda handla om en arrogant attityd, utan kan likaväl vara ett synsätt som grundar sig i ett slags säkerhetstänkande.

Utveckla gärna.
 
Nu kan väl detta bli ett litet sidospår, men när man beaktar detta med risken och säkerhetstänkandet, så är det väl lättast att se situationen när man hinner ikapp varandra på en längre led. Om det då är en som är bättre säkrad, ev topprepar, så är det väl tänkbart att denne ställer sig lite vid sidan och låter den som solar passera den enklaste vägen. Hänger man i topprep kan man ju stå vid sidan med repstöd om så krävs.

Men en sån situation förutsätter ju att soloisten börjat klättra när det redan finns en klättrare på leden. Därmed är väl den förste klättrarens "ansvar" ganska begränsat när de senare kommer i vägen för varandra. Jag har själv klättrat ifatt folk och fått hänga lite i fingrarna, men då har jag ju mest förbannat min egen otålighet och att jag inte kunnat vänta med att starta till rätt tillfälle.

Om man däremot tänker sig att det är köbildning vid en klippa, och vi snackar om småklippor i Stockholmsområdet, så känns det väl som att sättet man klättrar på inte har särskilt stor betydelse för vem som ska få gå först i kön. Det är sant att man med topprep ibland ockuperar en led länge, och då får man väl släppa förbi andra, men jag har ju definitivt sett folk leda väldigt långsamt, så att det tagit längre tid för en förste och andreman att leda och rensa än vad det tar tör två man att toppa samma led. Man får väl helt enkelt situationsanpassa sig.
 

Inte gärna i denna tråd. En ev. diskussion (i mitt tycke absurd) ifall högriskklättring är "finare" än lågriskklättring kan ske i en egen tråd.

Till huvudämnet: Det "kjpil" beskrev, där högklassiga, populära, välsäkrade och mycket "ledbara" klätterleder under lång tid blockeras av topprep i samband med gruppaktiviteter tycker jag tydligt visar på ett behov av ökat medvetande och ökat hänsynstagande från evenemangsarrangörers sida gentemot "vanliga replag" .

Några konkreta förslag med inspiration från några tidigare inlägg i denna tråd:

1. Informera om gruppaktiviteten på Facebook eller här i detta forum. Kanske klätterforumet bör få ytterligare en underrubrik "Evenemang" där sådan info. kan ges. Dock får det givetvis inte bli ett annonsforum, men det borde gå att hantera.

2. Topprepsklättrning bör kunna ske på "oattraktiva" leder typ nedre rampväggen i Häggsta (jag tar mina exempel från Stockholm). Det minskar risken för intressekollisioner.

3. Kommer ett replag och vill klättra en led där det sitter ett "evenemangstopprep" så skall arrangören glatt erbjuda replaget att dra ner repet för att sedan kunna klättra leden. Replaget bör i sin tur erbjuda att ta med "evenemangstopprepet" på släp och sätta dit det i toppsäkringen igen.

Som påpekats: Ingen har mer rätt till en klätterklippa och dess leder än någon annan och beträffande storskaliga gruppaktiviteter så finns väl en gräns för vad som får ske inom allemansrättens ram.
 
Senast ändrad:
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
wberg2 Etik i klättring Klättring allmänt 23
alien Eiger Nordvand-etik. Klättring allmänt 3
Vildmarkare Bestiga Sarektjåkka’s 5 toppar med start vid Svarta Spetsen Klättring allmänt 3
MarLodge Klättra vid laxälv Klättring allmänt 1
sfrge Dödsolycka vid Trollväggen. Klättring allmänt 4
Klätterroosen Gömda nycklar vid Vårdberget idag söndag Klättring allmänt 0
olivere Klättring vid bulk Klättring allmänt 2
NikMat Knut vid karbinen på egensäkring(koslinga)? Klättring allmänt 3
apfaktor Kvarglömt vid Fullbroberget Klättring allmänt 0
gusyd578 Olycka vid Ågelsjön Klättring allmänt 16
packåsna Kvarglömt vid Ryssgraven Klättring allmänt 0
Kristofer1982 Upphittad hjälm vid grönbrink Klättring allmänt 1
Bolg Klätterskor upphittade vid Häggsta Klättring allmänt 1
bellasoda Prylar upphittade vid Bistaberget Klättring allmänt 0
OsYa Upphittat rep vid Grönbrinksberget Klättring allmänt 2
annakask Kniv upphittad vid Silverberget. Klättring allmänt 0
bellasoda Camalot #1 upphittad vid Simonsberget Klättring allmänt 2
Bloggomann Jordgetingar vid Tansvägga / Predikstolen i Dalarna Klättring allmänt 1
Kolkritan Kilpetare vid gritstone Klättring allmänt 0
sunkensson Utrustning funnet vid Simonsberget Klättring allmänt 1
Visenten Myggigt vid Offerhällan? Klättring allmänt 2
andflygh Två eller en slinga vid ankring Klättring allmänt 27
magwo Säkerhet vid de öppna bouldertävlingarna? Klättring allmänt 2
avslut210607 Hur varm blir bromsen vid firning? Klättring allmänt 5
DouglasE Upphittade quickdraws vid ryssgraven 24/9 Klättring allmänt 0
OakNinja Karbinens hållfasthet vid felaktig belastning? Klättring allmänt 21
johnliungman Twistat rep vid dåliga firningsankare Klättring allmänt 16
Vovven Händerna vid ledklättring Klättring allmänt 10
magwo Två dubbla överhandsknutar vid firning? Klättring allmänt 26
cake Dricksvatten vid ågelsjön? Klättring allmänt 5
magwo Lägga kilar vid travers Klättring allmänt 12
peon Rep som gått av vid fall? Klättring allmänt 16
Curium GriGri vid trad? Klättring allmänt 49
klätterpojken vägg vid rodelberget Klättring allmänt 0
ramboe Röjt framför klippan vid svarten ( längs med 153an mot Ullared ) Klättring allmänt 4
magwo Fallteknik vid fall på sva? Klättring allmänt 9
Mezzner Dansk föll vid Kullaberg Klättring allmänt 34
johnliungman Planerad bergstäkt vid Skälefjäll Klättring allmänt 10
Mezzner Älgjakt vid Grönbrinksberget Klättring allmänt 9
Raketglass Klätterskor upphittade vid Örnberget Klättring allmänt 0
Pialin Glasögon upphittade vid Häggstaklippan Klättring allmänt 0
johnliungman Fall vid löpande säkring Klättring allmänt 59
Mike C Ta hem kvarglomda saker man hittat vid klippan? Klättring allmänt 24
SMR Vad gäller vid skapande av nya leder? Klättring allmänt 6
Maurits Tricam vid Slabben i Utby Klättring allmänt 0
jcederli Getingbo vid ankaret på omöjligaväggen Klättring allmänt 0
AriGold Klätterolycka vid Lyse kyrka Klättring allmänt 7
Rimfrost_i_skägget Statrep upphittat vid Häggsta Klättring allmänt 2
gahne Skor upphittade vid Ävja Klättring allmänt 0
johnliungman Idiotparkering vid Hallinden Klättring allmänt 29

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.