Ensam i vildmarken

Vet inte om detta har nämnts tidigare. har börjat följa "Ensam i vildmarken" en typ av "Alone" fast med svenskar som skall överleva i norska vildmarken. Hittils tycker jag dom första programmen varit sevärda. Går på TV5 tisdagar 21:00, men går att streema på Discovery+.
 
Jag har sett första säsongen av Alone förut (tror den gick på Discovery eller t.o.m. Kanal 5). Har velat se de övriga säsongerna, men eftersom jag är döv måste jag hitta dem med text, och det verkar inte helt lätt.

Jag har bara sett avsnitt 2 och 3 av Ensam i vildmarken, lyckades missa det första och har inget abonnemang på Discovery+.

Spontana reaktionen är att de verkar ha castat folk som har minimal erfarenhet av friluftsliv, antagligen för att det ska bli mer dramatiskt, men om man själv är kunnig så är det lite trist att sitta och kolla på folk som typ gör fel hela tiden (tycker i alla fall jag). Jag har lite samma reaktion när jag kollar på Naked and Afraid ibland.

Intressant med så pass många tjejer, första säsongen av Alone hade ju bara killar med. Och hittills är det i alla fall två av tjejerna som är mina favoriter.

Vill inte skriva några spoilers, men den första som åkte hem undrar man vad den personen ens gjorde där med den bakgrunden. (Det var faktiskt liknande i årets Robinson, varför tar man med folk som har så pass allvarliga krämpor? Är det för att man vill ha dramatiken med skador? Eller är det för att de mörkar sina problem?)

Den andra som åkte hem var väl mer realistiskt, att man får sämre omdöme vid svält är ju nåt som man verkligen behöver vara medveten om. Den personen märkte man ju verkligen hur omdömet påverkades av matbristen, fokus på helt fel saker.

Det är också intressant att vissa får hur mycket fisk som helst, medans andra inte fått nåt alls ännu. Trots att de alla verkar ha både fiskenät och metrev.
 
Håller med när nr två åkte hem, vågade knappt titta, var ju bara en tidsfråga innan det skulle gå åt skogen med det beteendet.
 
Tycker det är rätt kul att kolla, omöjligt att säga vem som kommer klara sig bäst men de som lyckas få fisk ligger såklart bra till. Tycker många lyckats rätt bra med lägret under omständigheterna. Skulle vara kul att delta.
 
jag har bara sett litegrann, det jag såg då var en man som skulle ta sig ned till vattenbrynet och valde att ståendes upprätt glida nedför de såphala klipporna på sina sulor :eek: det lyckades! tänkte att jag vågar nog inte se mera av det här programmet :D
 
Tänkte när den ena tjejen fick en lax på, säkert ett par kilo, kan man verkligen få en sådan stor fisk i ett nät för "småfisk" ? Hon tror jag för övrigt kommer gå långt.
 
Jag följer och har sett alla säsonger av Alone tidigare, den svensk/norska blir ju automatiskt lite "snällare" när dom inte har en vargflock som rycker i presenningen om natten eller springer på orädda björnar när dom letar mat.

Tycker det är lite tråkigt att så många var så dåliga kunskapsmässigt, såg ju direkt vilka som skulle ge upp inom ~10 dagar. Basic saker som väderskyddad eldplats, samla och torka ved innan det börjar regna, inte placera vindskyddet dels "på" stranden och vänt mot vattnet.

Var djupt skeptisk till hon som byggde en flotte, men hon fixade det! hon kan gå långt. Tror på henne, skellefteå-tjejen och naprapatjonas. Men halva tävlingen är ju att få fisk, verkar ont om andra matkällor.
Väldigt varierande förutsättningar för fiske verkar dom ju ha, man skulle vilja veta hur mycket rörelsefrihet dom har och hur det ser ut, vissa lägger ju nät och fiskar på platser man spontant skulle gå förbi, medans andra har riktiga guldlägen. Bergsguiden verkar ju bara ha klippor att bo mellan och halka runt på.

Jag har lagt mycket nät i mina dar men aldrig behövt göra det enbart från land, har funderat nu på hur man skulle lösa det själv.
 
Ja, flotten där blev jag förvånad. Som scout gick jag ju Forsfararna och fick lära mig att trädstammar har så dålig flytkraft att man måste liksom bunta ihop dem. Typ att man binder ihop 3-4 trädstammar till en grövre stock.

Så man har typ grova "pontoner" i botten, sen ett "distanslager" innan man lägger däcket.

Men nästan alltid i liknande serier när folk ska bygga flotte så har de sett för mycket av serietidningars flottar :)

Men hon bryr sig väl inte om hon blir lite blöt om stövlarna antar jag. Hellre det än att simma ut naken...

Jag missade ju första avsnittet, vet inte om det nämndes där hur det är mer utrustning? Min spontana bild är att de verkar ha mer grejer än man får ha i Alone. (Jag har ett Excel-ark nånstans som jag gjorde när jag såg första säsongen av Alone, för att fundera på vad jag skulle valt och inte.)
 
Jag har köpt ett abonemang på Discovery+ och har ett rabatterat pris till en början får se hur länge jag vill ha det. Så jag följer alla avsnitt. Mycket spännande. Jag tycker att det är verklighetstroget, trots stora laxar och sånt. Man måste ha bra tålamod och bra balans i sig. Jag gissar på att de som har mest hemlängtan åker först. Isåfall är det nog mellan Norrlänningen och Naprapaten. Men spännande är det.
 
Jag har köpt ett abonemang på Discovery+ och har ett rabatterat pris till en början får se hur länge jag vill ha det. Så jag följer alla avsnitt. Mycket spännande. Jag tycker att det är verklighetstroget, trots stora laxar och sånt. Man måste ha bra tålamod och bra balans i sig. Jag gissar på att de som har mest hemlängtan åker först. Isåfall är det nog mellan Norrlänningen och Naprapaten. Men spännande är det.
Sen undrar jag också om alla fick ungefärliga lika miljöer. Man ser att naturguiden bor på klippor, en tjej har en massa träd gungandes intill sig, en bor strax vid stranden osv.
 
I Alone Artic 100 säger en av deltagarna i eftersnacket, att det är cirka 5 miles ( 8 km ) mellan deltagarna.
Vad det är i den danska och svenska versionen i Norge vet jag inte.
I Alone Vancover island var det nog bara 3 miles tror jag.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.