Efter en hälsoundersökning.

I förrgår gjorde jag en hälsoundersökning på Läkarhuset i Linköping. Det har jag gjort ungefär årligen sen 2005.

Det mest slående när jag tittar på resultaten under dessa 11 år är att jag ungefär 2011 fick en helt annan kontroll på min vikt - tidigare låg jag oftast över 70 kg, ända upp till 72, nu var jag nere på 66,6. Jag lade om diet i början av 2011 och har bivit mycket kinkigare med vad jag stoppar i mig.
Men jag har aldrig räknat kalorier.

Jag är alltid speciellt uppmärksam på de hälsofaktorer som Andreas Eenfeldt listar i sin bok Kostrevolutionen, kapitlet om metabolt syndrom.

Midjemått: riktvärdet är 102 cm!! Jag ligger vid 80 på morgonen, det är något vi inte behöver bry oss om. Redan vid 85 skulle jag känna mig plufsig.

Blodsocker: riktvärde 6,1, jag hade 5,3.

Triglycerider, 1,7, jag hade 0,8.

HDL. Man ska ha över 1,0, jag hade 1,4, idealiskt vore 2.

LDL. Man bör ha under 3,0, jag hade 3,3.

För tredje gången i rad hade jag högt blodtryck, 147/84 - Eenfeldt anger 130/85 som
riktvärde (vården anger 140/90). I december 2012 hade jag 130/80 . Läkaren, som är hjärtspecialist, menade att jag borde lita mer på mina hemmamätningar - dan efter gjorde jag tre i följd, mellan 135 och 125, vilket kanske är godkänt. Ändå funderar jag, eftersom jag i början ofta låg på 130 på undersökningen. Jag var kanske mer avspänd då.

Jag tror både LDL och blodtryck kan förbättras genom kosten, men där är jag som hötappen mellan två åsnor. Min förra PT hävdade att jag äter för lite kolhydrater, medan andra anser att kolhydrater är ett gift att undvika till varje pris. Jag lägger an på fet kost, nötter och fröer till morgonfilen, pinklax och makrill,
sällan annat kött. Isåfall helst vilt (vildsvinsfilé, hjortfärs, t ex).

Läkaren gav tipset om att använda mycket olivolja, vilket jag ska testa - vinäger och olivolja på grönsakerna, egenblandad majonnäs. Salt är en annan faktor. Det jag sätter till själv är minimalt - jag tar ur ett paket som jag köpte för 5 år sen - så det är väl sådant som bröd och ost
man ska vara uppmärksam på. Vilka andra saltfällor finns det?

Vid EKG:t (som var helt normalt) låg min puls på 54, när doktorn lyssnade var den c:a 50.
Min kvälls- eller morgonpuls brukar ligga på 46-50.
 
De stora saltfällorna är halvfabrikat. Allt du köper i affären har dom hällt salt i. Det enda sättet att komma undan är att laga sin mat själv från grunden. Personligen tror jag att jag tar något/några års kortare liv för bekvämligheten i att köpa god färdig mat. Man har sett i studier på indianer som inte kommit i kontakt med det västerländska samhället att dom ligger ungefär 10mmHg lägre i övertrycket av vilket man dragit slutsatsen att om man eliminerar saltet i kosten så bör man sänka trycket med ungefär 10. Förenklat av mig, dom har justerat för flera andra faktorer. I övrigt får jag säga grattis till en synbart välbevarad kropp om jag kommer ihåg din ålder rätt. Tack även för många tidigare tips här på forumet.

//Doktorn
 
Uppdatering efter ännu en årlig undersökning. Ungefär som förut, lite sämre HDL (1,2), samma LDL, bra triglycerider, etc. Blodtrycket, däremot, nådde denna gång ofattbara 158/89.

Turligt nog hade jag några veckor tidigare gjort en 24-timmarsundersökning på en hjärtklinik, som t ex visade nattsnitt 124 systoliskt (ref.värde 120), dagsnitt 141, dygn 137, under ett dygn utan träning eller löpning, bara normal aktivitet. Pulssnitt dygn 55, dag 57, natt 48, min 42 och max 70 (under cykling i lätt uppförsbacke, tydligen). Turligt, ty hysteriska mätvärden på klinik kan leda till ogenomtänkta åtgärder, medicinering t ex.

Mina hemmamätningar kan variera en hel del också. Igår låg jag en bit över 140, puls 48; idag (löpdag, 14,5 km) 132, 125, 122, men högre puls. Vem kan förklara sådana variationer?

Nej, jag är inte orolig. Jag överlever förmodligen min 73-årsdag i augusti.
 
Idag ny hälsoundersökning. Jag har övergivit Läkarhuset i Linköping, eftersom de numera är svåra att nå per telefon. Så det blev Linköping Health Care. Resultat av blod- och urinprov dröjer, men en del blev värt att hicka åt.

Min längd är numera 171, den fortsätter alltså att minska! Mitt midjemått, som jag trodde låg på 81-82, visade sig vara 86, dvs. jag är tydligen närmast tjock (i den bäst tränade delen av min kropp; min fettprocent är 15,8). Min puls vid EKG låg på 59, även det rätt högt (men min morgonpuls är fortsatt 46-47).

Så var det blodrycket, som mättes *en enda* gång. Det var 157/89, sjukligt höga värden som skiljar sin radikalt från vad jag får på min hemmamätare (jag har nyligen kunnat jämföra den med hemlånad apparat från VC). Efteråt tog jag bussen hem, satt en stund och läste tidningen och testade, två gånger med ett par minuters mellanrum. Det blev 125/75 båda gångerna. Vad ska man tro? Kanske läkaren som jag träffar nästa tisdag kan förklara. Då får jag också veta sådant viktigt som PSA, blodsocker, LDL, HDL och triglycerider.
 
Jag blir väldigt inspirerad att göra samma typ av undersökning. Med stigande ålder blir man mer intresserad av att hålla koll på sin hälsa. Det är ju liksom mer akut i tiden att man kan tappa sin kropp under en nivå som skapar problem med fritiden. Tror verkligen inte att man kan göra det här på en hälsocentral här i Östersund. Behöver nog hitta en privat aktör som säljer tjänsten.
 
Det var dyrt, 3100 kr. Och sköterskan mätte med en sådan där automatisk som jag har hemma.

För något år sen hoppade kedjan på min cykel och jag slog knäet i marken. Lyckligtvis ingen fraktur. Då undersöktes jag grundligt på VC alldeles "gratis", bl a beroende på aningen lågt blodvärde ...

Vad jag ska sikta på nu är att få bort lite fett kring midjan och försöka förbättra rumpa och bröst (som jag troligen gjort en del genom fyra månaders träning för en PT).
 
Min far, som var läkare, brukade säga att man är inte sjuk förrän man har en diagnos. Han brukade också säga att det inte finns några friska människor, bara sådana som inte är tillräckligt grundligt diagnosticerade.
 
Läkaren som jag träffade en vecka efter undersökningen var inte speciellt engagerad, men rätt duktig på att läsa innantill. Mina blodfetter var helt OK, ungefär de vanliga värdena, i något fall rentav bättre. Men jag äter förmodligen sundare än flertalet.

För första gången fanns det anmärkningar på EKG: "Ovanlig P-axel, möjlig ektopisk förmaksrytm med långsam frekvens med supraventikulära exraslag." Verkar vara ngt otrevligt som kräver medicinering. Får veta mer på VC om en vecka. Nån som vet vad det handlar om?

Hörseltestet verkar inte heller så uppmuntrande -- jag hör ändå musik bra och klarar mig i trafiken. Måttligt nedsatt i intervallet 2000-3000 Hz, sämre upp till 6000. Men plötsligt är det måttlig nedsättning på vänster öra på 8000, vilket antyder osäkerheter i mätningen. Mitt intryck är en svacka på vänster i ngt diskantregister eftersom jag ibland inte hör väckarklockan om jag sover på höger sida. Något som förvånar mig är att läkaren inte tittade närmre i mina öron, där jag vet att åtminstone det enda har en vaxpropp -- om det nu betyder så mycket. Jag har använt Vaxol två dagar, och det känns som åtm. vänster öra mått väl av den behandlingen. Skulle helst slippa hörapparat, helst förstås även mediciner.
 
För första gången fanns det anmärkningar på EKG: "Ovanlig P-axel, möjlig ektopisk förmaksrytm med långsam frekvens med supraventikulära exraslag." Verkar vara ngt otrevligt som kräver medicinering. Får veta mer på VC om en vecka. Nån som vet vad det handlar om?
Hjärtats retledningssystem, de fibrer som leder elektricitet i hjärtat, får sin startsignal från ett område som kallas för sinusknutan. Den startsignalen kan man läsa som en P-våg på EKG:t. Ibland kan signalerna komma från flera områden och göra så att många startsignaler skickas. Det kallas för förmaksflimmer/-fladder. Oftast så är dock ett område som är starkast och då skickas bara en signal vidare ner i systemet till AV-noden. Eftersom EKG-maskinen läser av från en fix position och jämför mot förprogramerade parametrar så kan ett avläst värde betecknas som avvikande fast det inte på något sätt är farligt. Det avvikande värdet presenteras annorlunda på EKG-kurvan, P-vågen kan ex gå från att vara positiv (ovanför linjen) till negativ (nedom linjen) om startsignalen kommer från en annorlunda plats i höger förmak mot vad den brukar göra. Ektopisk förmaksrytm är sällan farligt så länge man inte besväras av hög puls, sk takykardi. I ditt fall verkar så inte vara så, den går långsamt. De supraventrikulära extraslagen är inte heller farligt, sällan något man ens känner av. Det är bara att man får vissa extra slag när både den vanliga startsignalen och den extra startsignalen leds vidare i retledningssystemet. Denna avvikelse behöver man sällan medicinera mot. Förmaksflimmer och supraventrikulära takykardier är något annat. Då kan man behöva blodförtunnande eller rytmstabiliserande läkemedel.

Du får lyssna på vad läkaren säger, men jag skulle inte oroa mig så mycket.

Sen var det tokigt att han inte tittade i ditt öra, det ska ingå i ett hörseltest. Be om ett nytt test och en inspektion av örat. Inte ska fu behöva ha hörapparat pga vaxpropp!
 
Tack för utförligt svar! Min puls vid detta EKG var 59 -- verkar som att min dagpuls gått upp en del (min morgonpuls är dock 47). För längesen, i början av 1985, råkade jag ut för feldiagnos i samband med en influensa, hög feber, frossa och konstigt EKG. Läkaren hittade t o m en dubbelsidig lunginflammation. EKGet förpassade mig till hjärtintensiven på vad som då hette RiL. Nettoresultatet blev en sjusjungande förstoppning, och mitt livs än så länge enda lavemang.

Redan då fick jag veta från olika källor att löpare ofta har konstiga EKGn. Kanske vad det handlar om här, även om min löpning, vid 77, inte långtifrån är vad den var då, vid 40 (jag var som bäst vid 42-43).
 
Du får lyssna på vad läkaren säger, men jag skulle inte oroa mig så mycket.

Sen var det tokigt att han inte tittade i ditt öra, det ska ingå i ett hörseltest. Be om ett nytt test och en inspektion av örat. Inte ska fu behöva ha hörapparat pga vaxpropp!
Jag kollade just i journalen från min telefonkontakt med VC. Där framgår mina önskemål inför läkarkontakten den 12/5. Att jag har försämrad hörsel tar jag för givet, men jag är nyfiken på hur mycket en vaxpropp kan inverka.
För flera år sen detekterades en vid min årliga undersökning. Jag prövade Revaxör, som är bökigt. Senare har samma upptäckt gjorts vilket jag försummat att åtgöra. Idag uppfattar jag knappt någon fågelsång, men vid insektshotellet vid Fröberget i södra Linköping surrade det en hel del idag. I mänskligt samtal verkar svårigheterna vara de klassiska med vissa konsonanter, t ex skillnaden mellan s och f.

Jag har börjat vänja mig vid tanken på hörapparat, jag har ju använt glasögon i sådär 35 år utan att skämmas.

(nyfiken fråga: Jag antar att du arbetar inom vården. Läkare?)
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Cbooo Knöl på tån efter träning Träning och hälsa 2
thureb Blodtrycksfall i duschen efter bastubad Träning och hälsa 23
insumaster Supertrött efter löprundan Träning och hälsa 7
jpma Sjuk efter träning, dålig allmän hälsa. Träning och hälsa 27
aksello letar efter app till iphone Träning och hälsa 2
gnobit Ont i knogen efter klättring Träning och hälsa 5
niklaz Problem med illamående och huvudvärk efter intensiv träning Träning och hälsa 39
såg gå ner i vikt efter julmaten. Träning och hälsa 68
soderkisen Komma tillbaka efter benfraktur / gipsad Träning och hälsa 13
tango Stretcha - hur långt efter träning? Träning och hälsa 1
fridaeus träna efter måltid Träning och hälsa 1
camoscio träning efter olycka, tips och erfarenheter Träning och hälsa 19
blotrese Ökad puls efter träning Träning och hälsa 2
kattenihatten Träning efter graviditet Träning och hälsa 5
tinook Efter höftoperation. Träning och hälsa 17
mararv Asics GT2090 slut efter 70 mil? Träning och hälsa 20
schweingaard Bastu efter träning Träning och hälsa 9
tmthulin Stopp efter 3 mil! Träning och hälsa 9
ingopongo Efter Vasaloppet. Träning och hälsa 1
Mathew Vad äta efter träning? Träning och hälsa 13
mararv Äta efter träning Träning och hälsa 8
tbt Pulszoner - Vad ska man rätta sig efter Träning och hälsa 3
Mikro ont i ryggslutet efter träning : ( Träning och hälsa 5
Duff Träning efter förkylning Träning och hälsa 9
Calle_sthlm Sötsugen efter träning. Träning och hälsa 5
x-treme Efter influensan? Träning och hälsa 7
markthenils Mat efter träning... Träning och hälsa 5
MonicaKa Hjälp att tolka hälsoundersökning Träning och hälsa 3

Liknande trådar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook