Dufourspitze via Zumsteinspitze

Finns det någon som har erfarenhet av att bestiga Dufourspitze via Zumsteinspitze, dvs. Sydöstra kammen? Jag och några kompisar har tänkt ta denna väg på vår alptur, men vi lyckas inte hitta någon vettig info om pitchernas längd och behovet av säkringar. Hur långa pitcher av (klippa, is, mix) klättring är det? Hur långt rep behöver man alltså? Räcker 30m, eller bör man ha uppåt 50-70 meter med tanke på pitcharnas längd. Hur mycket behöver man säkra? Kan man köra löpande säkringar eller måste man göra standplatser och säkra upp både som förste och andre man? Vilka typer av säkringar behöver man i så fall isskruv, kilar, deadmans?

Avvägningarna vi gör är givetvis säkerhet mot vikt. Utifrån det jag har förstått (M. Moran The 4000m peaks of the Alps och fråga på Summitposts forum) så är det inte så mycket av klättring, utan det är mer bara en exponerad kamvandring. Dock vore det skönt att få förstahandsuppgifter kring detta.

Alla upplysningar om denna tur tas tacksamt emot :)

Mvh /Joel
 
Hej Joel
Intressant, vi kommer eventuellt att gå samma led men med guide pga ledens seriositet och vår erfarenhetsnivå. Övernattar ni i Europas högst belägna byggnad (Margerita hut) eller går ni direkt från Gniffeti?
 
Det mest troliga är att vi utgår från Bivacken vid Balmenhorn när vi ska ge oss på Monte Rosa-massivets toppar. Vi kanske ses där nere bland bergen. Vårt gäng åker nu på måndag, men vi ska ta Breithornkammen först.

Mvh /Joel
 
Har iofs inte bestigit Dufourspitze från Zumsteinspitze, men vi har gått andra vägen, alltså först Dufourspitze och därefter Zumsteinsptize och Signalkuppe. Rusade ned över Grenzgletscher.

Vid goda förhållanden är det lätt och roligt. Det är en exponerad kam till Grenzspitze, i princip helt otekniskt, det kan vara någon eller några enstaka meter man säkrar varandra på men inga svårigheter. I princip gick vi hela vägen med kortrep. Efter Grenzspitze är det en svacka. Över Zumsteinspitze fick vi sparka spår i snön. Ingen nämndvärd klättring. Räcker bra med 45 m rep, ni lär knappast ha mer än 10-15 m ute. För glaciärerna krävs glaciärutrustning och kompetens att använda den.
 
Tack för svaret! Det blev aldrig att traversera dà förhàllandena var för dàliga. Det hade snöat en hel del innan. Dock blev det ett besök pà bàde Dufourspitze och Zumsteinspitze via normallederna.

Mvh /Joel
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.