• Ny regel: forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar - inte för att ha som ett privat "åsiktsflöde".
    Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt - och skall sedan även själv deltaga i tråden man startat. Alla våra regler finns här

Diodlampa

Hej!
Är det någon som har provat diodlamporna? om det är värt pengarna..såg att brinntiden på 2st AA ska vara upp mot 300h.. funderar på att skaffa till min minimaglite.
Vill höra lite erfarenheter vid kyla osv eftersom halvledare är känsliga för kyla..
Mvh
Peter
 
diodlampa

Hej!
Nej det har jag inte gjort ännu..
men jag har släkt i tyskland, så det är inte så stort problem att få tag i..
 
Jeg har brukt en LED-lampe med 3 dioder. Batteriene som nyttes er 3 stk. AAA-batterier.
Synes disse lampene fungerer greitt, om du ikke skal nytte disse til rask skiløping. Til det blir lysmengden for liten.
Til vanlig skigåing holder lysmengden greitt til mitt bruk, men lysmengden avtar jo hele tiden. DVS. at du godt kan bruke den kanskje i 100 timer , men da vil lysmengden være svært så liten tror jeg. Samtidig vil nok batteritypen være svært avgjørende vil jeg tro.
Lykta nyttes med pannebånd, og dermed mottar den varme direkte fra hodet. Da holder den seg varm nok for batteriene etc..

Har først og fremst tenkt å nytte lykta til teltlykt. Mener den er optimal til dette bruket. Vekta er også minimal....

Ellers går det også å kjøpe LED-lykter med 7-10 LED-lamper. Da øker selvsagt lysmengden, men batterilevetida avtar selvsagt i forhold.

Lykta jeg nytter heter Tikka og den finner du her:

http://petzl.devcross.com/petzl/publicFamille?id=LAMP&rub=sport#TIKKA

Norsk test av lykta: http://www.villmarkssida.no/article.php?sid=285

Distributør i Sverige:

C2 Vertical Safety AB
Salagatan 23
753 30 UPPSALA
SWEDEN
Tel : 018-67 79 90
Fax : 018-14 01 90
Email : info@c2safety.com
Web : http://www.c2safety.com

Leif S
 
tierp69; sa:
Är det någon som har provat diodlamporna? om det är värt pengarna..såg att brinntiden på 2st AA ska vara upp mot 300h.. funderar på att skaffa till min minimaglite.
Jag har blivit frälst, för allt där man inte behöver större ljusstyrka kommer jag bara att skaffa lysdiodsfick- och pannlampor i fortsättningen.

300 timmar på 2 AA innebär nog att ljusstyrkan avtagit ganska mycket mot slutet, men 50-100 med i närheten av vad det var från början är bra det också och att man har nån belysning alls när batterierna skulle varit slut i en annan lampa.

Noteras bör dock att det FINNS lysdiodslampor med kretsar som håller konstant ljusstyrka tills batterierna är helt slut. (Tvärtemot vad det stod i ett "test" i tidning nyligen, men det var förstås de som inte har såna i sitt sortiment som stod för det uttalandet.) Förstås lite dyrare. Kan kännas igen bl a på att det utan spänningsreglerande krets inte går att tända en vit lysdiod med bara två vanliga batterier.

Jag har inte nån erfarenheter med såna lampor man kan ersätta glödlampor med. Antar att det är nåt sånt här du tänker på:
http://www.5thcolumn.org/zetex/project/
 
Jag antar att det är såna där små Photon Light du syftar på, d.v.s. nyckelringslampor i princip. Jag har läst flera tester av såna på olika ultralätta sidor, testa att söka på "photon light review" eller nåt sånt. En test hade bland annat jämförelse av olika färger.

Olika färger är olika bra, vill man ha det för kartlysning, allmänbelysning etc. Olika färger har också olika brinntid.
 
Arc AAA


Hej, lampan på bilden heter Arc AAA och har testats en hel del av medlemmar på det amerikanska Candle Power Forum. Den sopar rent med Photon (tre modeller) och alla andra märken.

Det som gör den så bra är att den till skillnad från Photon laddas med ett vanligt AAA batteri. Photon kräver små litiumbatterier, som är väldigt dyra och själva jobbet är jättepilligt. På min Photon har jag tappat en liten skruv som håller ihop den. Detta hände i samband med batteribyte :(

Fler fördelar för Arc:
* Vattentät till 3 meters djup (men framför allt i regn! Vilket Photon och de andra inte är)
* Liten (5x1 cm) men dock tuff. Höljet är gjort av anodiserat flygplansaluminium
* Alla inre delar är behandlade mot rost med ett slags antirostmedel. Rost uppkommer i små lampor mest pga kondens
* Sol/måne omställning. Detta betyder att lampan anpassar ljusflödet och därmed sparar på batteriet
* 9 färger
* 10 års garanti
* Väger bara 20 gram inklusive batteri (som medföljer)
* Håller till skillnad från Photon full effekt i outputen för att till slut dö helt. Photon är väldigt ljusstark i ca 10 minuter för att sedan mattas av allt mer
Vad kostar den och hur får man tag i den? Tyvärr så får man beställa den från USA. Jag har inte lyckats hitta någon svensk generalagent. Tillsammans med frakt har den kostat mig ca 300:-

Du kan beställa den bland annat här
 
Fördelen med litiumbatterierna är ju att de räcker länge. Små knappcellslitium är väl inte särskilt mycket dyrare än AAA-litium? Svårigheten med batteribyte på Photon light är känd men det går t.ex. att byta ut skruvarna.

Photon light finns ju i flera versioner, det har ju kommit både generation II och III, och Photon light väger ju avsevärt mycket mindre (så för de ultralätta killarna är valet enkelt:). Enkel att sätta fast på hattbrätte eller kepsskärm så funkar den som pannlampa.
 
Lysdiodslampor

För den som vill experimentera så finns det
att köpa lysdiodslampor med E10, T5.5 socklar
etc. hos ELFA http://www.elfa.se. Tyvärr var de jag
tittade på för hög spänning för att de skall
vara intressanta men jag har som sagt var inte
letat igenom hela deras sortiment.

Där finns även data som ljusstyrka, etc.
 
Diod*Pann*lampa

Iofs ingen vanlig handlampa men finns att köpa i Sverige. Matrix heter den och görs av Princeton Tech. Till skillnad från Petzl: s lampor så avtar INTE ljusstyrkan med tiden, detta pga någon slags krets inuti. Vattentät, liten och lätt. Jag har använt den i temp ner till ca - 15 utan problem men vill man så kan man sätta i litiumbatterier för riktig kyla.

Ljuset räcker gott för vandring men kanske inte för löpning och andra snabba aktiviteter. Bra läsljus också. Köpte lampan i september och använder fortfarande samma batterier. Rekommenderas.

/J
 
Intressant!! Någon som har provat???

Verkligen intressant!
Kan det funka att bara byta ut lampan eller måsta man bygga om enl de byggbeskrivningar som finns på den här tråden?
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
KLAGER Ny diodlampa från Rumänska Ursus Utrustning allmänt 0

Liknande trådar

Logga in