Diamond Couloir Mt Kenya

Någon som vet något om den rutten? Har hört att den oftast inte är klätterbar längre pga smältande glaciärer.
Svårighetsgrad? Utrustningsbehov? Allt är intressant att veta...
 
Diamond Couloir

Hej!

Det stämmer (tyvärr) att de flesta is och snörutter på Mt. Kenya blir mer och mer svårtillgängliga för klättrare pga av glaciärernas reträtt och det allt varmare klimatet framför allt runt ekvatorn.
Diamond Couloir (VI) ska vara en av de bästa isturerna söder om ekvatorn enligt de som klättrat den, men under senare år är det som sagt knappt någon som kunnat göra så pga av brist på is. Den klättrades första gången av Phil Snyder och P. Thumbi (4-5/10-1973). Den har även solats flertalet gånger.
Bäst är att upprätta basläger på Mt. Kenyas sydsida vid American Camp (4.350 m.) och därifrån kolla förutsättningarna för ett eventuellt försök.

Rutten startar precis nordväst (till vänster) om Lower Darwin Glacier och första sektionen består nästan uteslutande av klippa (förutom vid gynnsammare, snörika år). Den är totalt 15-18 replängder lång och det finns ett par grottor att bivackera i.
Efter 6-7 replängder delar sig rutten...originalrutten fortsätter åt vänster längs en ramp och den alternativa lite svårare rutten (6A) fortsätter rakt uppför huvudväggen ovanför.
Själva valde vi att klättra Southwest Ridge (IV), en fantastisk tur med tillfälle att spana in den imponerande Diamond Colouir.

Vill du ha ytterligare information om Mt. Kenya så införskaffa boken "Kilimanjaro & Mt. Kenya" av Cameron M. Burns.

Lycka till...

Anders
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.