Cykelbanor längs Tysklands västkust?

Är det någon som känner till hur det är med cykelbanor/cykelvänliga vägar längs Tyska västkusten (från Danmark ner till Holland)? Kanske finns det någon bra webbadress med cykelkartor eller annan nyttig information? Jag är också intresserad av att cykla i Holland och även då helst längs kusten. Alla tips tages tacksamt emot. Hälsningar Gustav
 

harald.nordius@spray.se (Harald Nordius)

Gäst
Cykling längs Nordsjön

Högeligen rekommendabelt. I princip är alla vägar som behöver det försedda med cykelbana och dessutom är det gott om bra småvägar med liten trafik. Ofta kan man även cykla längs vallens in- eller utsida. Även den tyska Nordsjökusten är till stor del invallad. Dessutom är det i allmänhet lätt att ta med cykeln på tåget om man inte vill cykla hela vägen. På en del av Hollands kust finns cykelväg alldeles innanför dynerna.


För Tyskland finns utmärkta cykelkartor utgivna av Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club. I Holland har jag använt Michelins gula bilkartor i skala 1:200000. De är billiga (åtminstone om man inte köper dem i Sverige) och tryckta på ett papper av utomordentlig kvalitet, nästan outslitliga. Det är annat det än dasspappret som Lantmäteriverket använder till sina kartor. De visar visserligen inte cykelbanor, men det brukar inte vara något problem. Cykelbanor finns om det behövs, och det brukar vara skyltat även till avlägsna mål.


Hälsningar


Harald
 
Det kanske är lite sent men förutom det som redan sagts om cykelvägar, kan man också säga att bilförare är bättre på att ta hänsyn till cyklister (framför allt i Holland). En väg som är mycket speciell att cykla på (och väldigt jobbig om det är motvind ;)) är den långa vallen Afsluitdijk (http://cykelsemester.eurotourism.net/album/images/970045.jpg) som skapar den stora insjön IJsselmeer. Mer än två mil uppdelat i tre lika långa raksträckor. Den går mellan Harlingen i öst (nästan iaf) och Den Oever i väster.

/Erik Carlsson
http://cykelsemester.just.nu/
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.