Cortisoninjektion i hälen?

Hej!

Ser att många redan skrivit om hälproblem här, men jag har en fråga jag med som handlar om cortisonsprutor.

Jag har haft mer el mindre träningsuppehåll nu i 6 månader pga smärta i hälen. Började med en överansträngd hälsena, men har nog av kompensationsskäl övergått till ett slemsäcksproblem. Detta verkar oerhört svårläkt. Det blir bättre till en viss grad, och så fort man provar att löpa lite blir det akut ont och man kan inte gå på några dagar.

Har försökt hos sjukgymnast, kiropraktor och ortoped med diverse metoder och rehabprogram.

Det enda som nu återstår är den cortisoninjektion som jag blivit rekommenderad av ortopeden.

Jag har av diverse olika personer med olika bakgrund blivit rådd att avstå cortison med motiveringen att det finns så stora risker att sätta det i hälen. När jag undrat vad det är för risker jag tar har jag fått massor av olika svar.

Någon som har någon erfarenhet av liknande problem och cortisoninjektioner? Hur länge bör man vila helt efter en injektion?

Någon som har en lista med pros and cons, alltså vad som talar för och emot cortison?

Oändligt tacksam för svar, för jag är sååå trött på detta nu.
 
thellan; sa:
Jag har av diverse olika personer med olika bakgrund blivit rådd att avstå cortison med motiveringen att det finns så stora risker att sätta det i hälen. När jag undrat vad det är för risker jag tar har jag fått massor av olika svar.
Tyvärr kan jag inte råda dig här utan undrar mer över vilka svar du fått på risken av att ta cortisonspruta.
Jag har själv fått rådet att bota med cortisonspruta mitt hälsporreproblem(?) men inte masat mig till farbror doktor än.
 
Senaste Runners World, som inte bara adresserar elitidrottare utan även oss mer eller mindre normala motionärer, hade en artikel om hälseneinflammation/problem. Hela artikeln avslutades med ett mycket tydligt råd att absolut INTE ta en cortisonspruta mot hälseneproblemet. Som jag minns det hävdade författaren att det avsevärt ökade risken för att hälsenan skulle gå av. Å det låter ju ONT, jätteONT och lång konvalesens.

Men hälsenan är ju något annat än hälsporre resp. slemsäckar.

Jag fick tidningen som prenumerant förra veckan så jag vet inte om den finns i butikerna ännu, info på webben
http://www4.marathon.se/goto.cfm?url=news/RW_division_online.cfm?DivisionId=13
innehåller fortfarande förra numret.

/Leif
 
Tja, tänkte inte leda in någon på redan nämnda teorier men OK då.

1. Cortison försvagar kroppens vävnader och hälen/hälsenan tar ju upp de allra största belastningarna vilket innebär att det är extra stor risk att något (hälsenan?) går sönder snarare än att läka.

2. Att injicera något innebär alltid en infektionsrisk och i fötterna läker infektioner dåligt eftersom man har så dålig blodcirkulation där.

3. Diverse skumma teorier, som att man kan förvärra tillståndet pga att man inför extra volym... yeah right!?

Men alla teorier och råd/idéer är välkomna!
 
Ja, hej Leif!

Jag läste också artikeln i RW och resonerade som du, hälsena och slemsäck är ju inte riktigt samma sak. Men samtidigt ska ju cortisonet in i samma område så man tar kanske en risk med hälsenan ändå?

Fasen vad detta är jobbigt. Någon som har ett bra namn på någon specialist inom detta? Vill gärna ha en second opinion (eller 3:e, 4:e...).
 
Utan att närmare gå in på just ditt problem, så kan man säga att kortison på rätt ställe är bra, t o m riktigt bra, medan det är förödande på fel ställe.

Fel ställen är t ex i senor, som riskerar att gå av (spec hälsenan som utsätts för rejäla belastningar).

Rätt ställe är t ex i en led eller i en slemsäck, eller bursa som de kallas. Kortisonet motverkar den (kroniska) inflammationen i slemsäcken. Dessutom innehåller sprutan lite lokalbedövning som visar om man träffat rätt: Försvinner smärtan omedelbart efter injektionen så har man prickat "den ömma punkten".

Ortopeder, reumatologer mfl brukar vara ganska restriktiva med sprutorna, så risken att en sådan sprutar på ett problem som inte skulle krävt en spruta är rätt liten. Vissa vårdcentralläkare däremot har en förkärlek för kortisonsprutor, och då kan man lätt få en spruta för mycket (normalt totalt ofarligt men iaf).

Så, om det verkligen är en bursit/slemsäcksinflammation du har, så låter inte kortison som någon dum idé alls. Alternativet är väl att operera och öppna bursan, vilket också har sina sidor.

MEN: detta är bara generella tips och resonemang, jag känner inte ditt problem och kan därför inte sitta och föreslå ditten eller datten. Hoppas det klarnar något iaf.
 
Tack!

Tydligt inlägg, precis vad jag behöver. Känns väl som att man inte har så mycket val annat än att ta injektionen i vilket fall. Någon som har någon aning om konvalecensperiod efter kortison i en slemsäck i hälen?

6 veckor?

Kan man t ex åka skidor under den perioden?
 
Operation av bursan

Har läst om fall där man gått till operation med en inflammerad slemsäck(Peter Forsberg bl.a. om jag inte misstar mig). Någon som vet hur en sådan operation går till? Tar man bort den helt och hållet?
 
Rent allmänt gäller det vid skador att ha tålamod och inse att vissa typer av träning och rörelse är förbjuden frukt. Jag hade gradvis sönder handleden (en typ av ganglion) genom att upprepat fuska med vila efter varje smärttillfälle/akut inflammation. Efter drygt ett år blev det operation. Nu, 18 månader senare, börjar handleden kännas hygglig, men armböjningar måste jag i all framtid utföra på knogarna.

Sammanlagd konvalescens från första skadan: 3 år. Det behöver inte alls vara så illa i ditt fall, men fuska inte med vilan.
 
Re: Operation av bursan

PerHenrik; sa:
Har läst om fall där man gått till operation med en inflammerad slemsäck(Peter Forsberg bl.a. om jag inte misstar mig). Någon som vet hur en sådan operation går till? Tar man bort den helt och hållet?
Jag var med och kikade på en exstirpation (utskärning) av en bursa i armbågen (patienten hade ungefär som "skurgummeknän" fast på armbågarna). Det var mycket enkelt (att titta på åtminstone): lokalbedövning, ett kort snitt i huden, sedan lokaliseras bursan och skärs/dras ut med en pincett. Hela bursan (ser ut som en stor skavsårsblåsa) dras ut, och såret sys igen.

Har ingen aning om hur avancerat ingreppet egentligen är, eller hur det ser ut när det görs på foten, men jag fick känslan av att det var enkelt och med kort rehabiliteringstid. Kanske skillnad med hälen som man faktiskt går på, jämfört med armbågarna som man lättare kan avlasta.
 
öringen; sa:
Annars kan man fråga en läkare. De har nog rätt bra koll ;)

Jo man tycker ju det, men det tråkiga är ju att man trots det får olika rekommendationer av olika läkare. En vill ordinera lååång vila och tycker absolut inte att man ska injicera något och nästa kan inte vänta på att få sticka nålen i en...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
veni Slemsäcksinflamation bakom hälen Träning och hälsa 3
millans Sena under hälen? Träning och hälsa 4
JSG ont under hälen Träning och hälsa 17

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.