Caldera Cone - sprit, tabletter och ved

En poäng med Calderan är väl att den är "multifuel", både ved och sprit och esbit. En fråga är hur den levererar när det gäller sprit (ffa), Trail Designs gör ju en del anspråk i det avseendet.

Annars finns väl BushBuddy också.
 
esbit är tämligen uselt oavsett kökets/vindskyddets konfiguration. rätt otrevlig doft, blir en ovälkommen hinna på grytan och effekten är undermålig utom en het sommardag med dubbel eller tredubbel tablettranson. min erfarenhet i alla fall. men har sparat några tablettaskar för att kunna använda till att starta riktig eld under motiga förhållanden.

t-sprit och hemmasnickrade varianter av trangia är jag heller inte så förtjust i. 1 droppe i maten av misstag så är det bara att slänga. det funkar dock stabilt förstås. tar en jäkla tid på vintern i sträng kyla men om man inte stressar är det väl lugnt.

men när man är bortskämd med raket-effekten i toppgasbrännare samt att köket är så lättskött och hygieniskt är det svårt att gilla alternativen. inte dyrt i drift heller, särskilt med biltemagasen.

men en bra eldspis är intressant, för trivseln om inte annat. pilla med kottar å pinnar e ju rätt kul. helst utan de ärr som öppen eld kan ge. ska göra ett försök till egen konstruktion med rostfri kakburk + msr-grytan när jag får tid.
 
För GörDetSjälv'aren finns den här foten:

440035.jpg


Om man tar sig tid att rota runt på secondhand-butiker eller hittar en kaserad så nyp den direkt.Efter lite klippande (tunn aluminium) blev vikten 55 g och passar precis i en 0,8 l kaffeburk.Det finns en fläns i midjan där det går att placera en distansring för en brännare av Trangia-typ.Går även att lägga en platta för Esbit,om man är böjd åt det hållet.


peter
 
esbit är tämligen uselt oavsett kökets/vindskyddets konfiguration. rätt otrevlig doft, blir en ovälkommen hinna på grytan och effekten är undermålig utom en het sommardag med dubbel eller tredubbel tablettranson. min erfarenhet i alla fall. men har sparat några tablettaskar för att kunna använda till att starta riktig eld under motiga förhållanden.

t-sprit och hemmasnickrade varianter av trangia är jag heller inte så förtjust i. 1 droppe i maten av misstag så är det bara att slänga. det funkar dock stabilt förstås. tar en jäkla tid på vintern i sträng kyla men om man inte stressar är det väl lugnt.

men när man är bortskämd med raket-effekten i toppgasbrännare samt att köket är så lättskött och hygieniskt är det svårt att gilla alternativen. inte dyrt i drift heller, särskilt med biltemagasen.

men en bra eldspis är intressant, för trivseln om inte annat. pilla med kottar å pinnar e ju rätt kul. helst utan de ärr som öppen eld kan ge. ska göra ett försök till egen konstruktion med rostfri kakburk + msr-grytan när jag får tid.

Det som lockar mig lite är just att kunna slippa ljudet från gasbrännaren. Den är ju bara på en kort stund, men det har alltid stört mig att den behagliga stunden då jag lagar mat störs av en jetmotor (nej nu överdrev jag lite). Trivselfaktorn med att till tspritens tysta väsande koka sitt vatten är rätt hög för mig :)

Esbit har jag labbat lite med nyligen, det är ju lätt men jag tyckte det blev lite meckigt.

För GörDetSjälv'aren finns den här foten:

440035.jpg


Om man tar sig tid att rota runt på secondhand-butiker eller hittar en kaserad så nyp den direkt.Efter lite klippande (tunn aluminium) blev vikten 55 g och passar precis i en 0,8 l kaffeburk.Det finns en fläns i midjan där det går att placera en distansring för en brännare av Trangia-typ.Går även att lägga en platta för Esbit,om man är böjd åt det hållet.

Kan vi få se ett foto på underverket...?
 
Caldera som vindskydd till gaskök?

Jag tittade på Caldera Cone igår. Jag undrar om jag inte kan använda Caldera som vindskydd till gasköket? Ha det lite öppet så att det blir bra ventilation. Är Caldera tillräckligt högt för att ha gasen plus brännare så att det blir skyddat mot vind under matlagningen? En tanke bara...

Jonas
 
Jag tittade på Caldera Cone igår. Jag undrar om jag inte kan använda Caldera som vindskydd till gasköket? Ha det lite öppet så att det blir bra ventilation. Är Caldera tillräckligt högt för att ha gasen plus brännare så att det blir skyddat mot vind under matlagningen? En tanke bara...

Jonas
Borde fungera. Men det hänger delvis på att kokkärlet passar i hålet på Conen och även till en del på hur stor gasbehållare man har/hur högt det hela blir. Maila Traildesigns och fråga, de verkar vara alerta.

Jörgen
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
oscar jensen Caldera Cone, test Lättpackning 18
oscar jensen Caldera Cone på väg! Lättpackning 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.