Börja sy egna kläder...svårt?

Hej,

Har på sistone funderat mer och mer på att börja sy lite egna friluftskläder. Finns en hel del pengar att tjäna vad jag kan förstå. Och dessutom verkar det ju lite kul :)

Är till att börja med i behöv av ett par byxor liknande Haglöfs Rabot eller Nansen. Men nåt jag undrar över är bla hur det blir med passformen...jag menar går det verkligen att få riktigt sköna hemmagjorda kläder? Är det inte svårt? Själv ställer jag ganska höga krav på funktionalitet, bekvämlighet och i viss mån även utseendet. Är det så att jag har för höga krav, eller går det att få riktigt bra grejor, även som nybörjare?

Vilken symaskin behövs till att sy byxor, går det bra med en vanlig standard-modell? Och finns Haglöfs CLimatic Mid och Climatic heavy att beställa?

Mvh Stefan
 
Passformen blir bra om man har bra möster på något som man vet passar, tex ett par gamla byxor som man klipper upp. Att bar sy ihop delar är inga problem, däremot kan det vara bra om man får hjälp med detaljer som tex blixlås (om man vill ha det) och fickor de första ggr. Det finns bra beskrivningar i böcker, även om de inte är direkt inriktade på friluftskläder. Principen är ju att stjäla alla goda idéer man hittar. Man tjänar kanske inte så mycket, om man inte kan få tag i tyg till bra pris.
 
Det beror helt på vad man tänkt sig för typ av sömmar. Vissa sömmar är lite svårare än andra.

Vanlig simpel raksöm längs kanten av två tygstycken är relativt enkelt, men har du tittat på hur det t.ex. ser ut kring gylfen på ett par byxor??

Har man flera lager tyg blir det dessutom lurigare att hålla grejerna på plats. Såg att syrrans maskin hade en spärr för att låsa pressarfoten så den inte vippar.... Undrar om hon vill byta maskin med mig.

I vissa lägen har jag helt enkelt limmat ihop grejerna först och sen sytt. Då riskerar man inte att de glider, men det är nog inte så man SKA göra:)

Och försöka sy en söm som blir snygg på båda sidor (tänk vändbar fleecetröja) är INTE lätt.

Börja enkelt, läs böcker och tidningar och lär dig knepen. Det finns en massa småtrix som underlättar.
 
Ett bra men ganska tidskrävande tips är att först sy upp plagget i ett billigt tyg och först när man vet hur man ska göra och gjort alla justeringar så att det passar så tar man sig an plagget i det dyra bra tyget som ska göra ens plagg fenomenalt bra.

Det finns massor av böcker och tidningar på biblioteken med mönster och tips på hur man syr och justerar plagg så att de sitter bra. Det är oftast mycket lättare att utgå från ritade mönster och justera dem än att rita av egna plagg (även om man klipper upp dem).

För er som inte är så vana med symaskinen så får man fina sömmar med rätt nål (ta med tygbitar till syaffären så hjälper de till att välja nål) och rätt över- och undertrådsspänning. Tänk och prova er fram så brukar det blir bra resultat.

Någon skrev att man kan limma ihop tygen innen man syr men det är ofta bättre att tråckla, och syr man i skinn eller plast så fungerar tejp bra.

Sist men inte minst så kan jag tipsa om att pannlampa är suveränt när man syr för de inbygda lamporna är oftast svaga och skrivbordlampor/arbetslampor mest ivägen. Se bara till att ingen ser dig...

/Linda
 
seglartjej; sa:
Någon skrev att man kan limma ihop tygen innen man syr men det är ofta bättre att tråckla, och syr man i skinn eller plast så fungerar tejp bra.

När jag limmade berodde det på att det var flera lager och det var pressenning jag sydde i (sydde damasker) så jag ville inte göra onödiga hål.

Rätt trådspänning och nål har du rätt i att det är viktigt. Trådspänningen måste man oftast prova sig fram till (om man inte fått in känslan för den). Det är då viktigt att vara medveten om att den trådspänning som är rätt för två lager tyg kanske blir helt fel när man kommer till en korsande söm så det blir 4 lager en kort liten bit. Mycket provlappar bör man alltså ha.
 
-Patric-; sa:
tigertamjaren; sa:
Annars är ju stretch förlåtande när det gäller passform.

/ G

Men alla har inte lika spänstig rumpa som dig, tänk på alla med taxi-röv.. Då e det inte lika charmant med strech..huh (tur man kör mykke knäböj)

Och vad tror du den där kapa julfläsket-tråden handlade om?... Man sitter där på jobbet och pinar sig hela dan i sin bantningsiver, ett liiitet, liiitet äpple mitt på dan och sen kaffe i massor för att mildra hungern. När man sen kommer hem hålögd och darrig och husmor slevar upp grönsaker, köttbitar och feta såser framför ögonen på en brister alla fördämningar och Den Stora Frossan infinner sig. Jag passar mig för stretch några veckor till tror jag.

;)

/ G
 

avslutad210712

Gäst
Låna en symaskin och börja med att prova byta en dragkdeja på ett par friluftsbyxor.

Titta på resultatet och fundera på om du vill gå vidare. Jag avslutade min sömmerskekarriär efter att ha bytt dragkedja på ett par tierra-byxor för snyggt var det inte.

Och skall du sy helt från scratch blir det "lite" svårare *L*

Men låt inte min mitt-i-handen-tumme-attityd svskräcka utan gör ett försök och lycka till. Skoj att höra hur det gick
 
avslutad210712; sa:
Titta på resultatet och fundera på om du vill gå vidare. Jag avslutade min sömmerskekarriär efter att ha bytt dragkedja på ett par tierra-byxor för snyggt var det inte.

Det är faktiskt svårare att laga saker än att sy nytt i de flesta fall. När man syr nytt syr man sakerna i "rätt ordning" och kommer därmed åt ordentligt.

När man syr ett par byxor så syr man väl oftast ena halvan av blixtlåset samtidigt som man syr grensömmen. Ska man då byta det utan att sprätta hela grenen på byxorna så blir det svårare än om man syr byxorna från scratch.

Och det här med rätt trådspänning vet man ju inte om man har när man lagar nåt, för då har man ju inga provlappar att sy i.
 
Jag har gjort ritningar i allt från ihopgemade tygstycken och olika halvfabrikat till pappersritningar, från fodralet runt vattenflaskan till ett vindskydd, och gått till en specialist; skräddaren, skomakaren, ulltovaren..... Tror inte det hade kostat mig mindre i pengar, tid, blod och tårar om jag knåpat ihop det själv, eller att det blivit lika bra. Men har man intresset är det ju bara att försöka och köra:)

Raskesven
 
Några råd

Jag går på sykurs och det har en del fördelar (men är rätt dyrt). ”Min” kursledaren (syfröken) är kläddesigner har gått på Tillskärandeakademin (?) så hon kan det mesta om hur man konstruerar komplicerade delar på kläder som fickor och en skygg gylf. Dessutom så har dom på kursen overlockmaskner (4 trådar), och då går att vissa saker går väldigt fort att sy och dessutom så klipper overlockmasken tyget samtidigt som man syr. Dom som är riktigt flitiga syr allt dom kan hemma och gör bara sådat dom inte klarar av själv på kursen.


Gör man sitt eget mönster av gamla kläder så ska man inte klippa sönder sina gamla kläder som några föreslagit, man ska sprätta upp sömmarna (använd sprättnål). Skriv ner i vilken ordnig du sprättat lös delarna för syordningen ska vara den omvända mot sprättordningen. Tänk på att det finns symmetridetaljer som byxben, fickor och ärmar. Men kom ihåg att vissa delar ska spegelvändas. Byxor med 2 vänsterben här ingen höjdare (en tjej på kursen gjorde 2 vänsterben en gång).

Syr man på ställen där det blir många lager tyg kan jag rekommendera en lyftbricka man går från tunt till tjock. Ser till att pressarfoten ligger horisontellt
4111732-45_i.gif

4111732-45_i2.gif

4111732-45_p.jpg



Personligen syr jag inte för att spara pengar, utan oftast för att det jag vill ha inte finns att köpa. Sedan är roligt om man lyckas göra något så bra så att det finns dom som tror att det man sytt är köpt fabriksfärdigt.

Per Brune
 

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...