Blå Bandet - urspårat?

När jag hörde om Blå Bandet första gången för några år sedan betsämde jag mig för att satsa på detta.


Idag när man läst hur vissa genomför denna Långfärdspaddling undrar jag hur mycket Långfärd det egentligen är. Det övernattas i husvagnar och kinesas till höger vänster allt under ursäkten att det regnade och var tråkigt att resa tält. Är inte detta att klassa som support från land vilket inte skall tillåtas.


För att bibehålla den tänkta klassen av prestationen borde väl vissa beteenden rensas bort.


Hur som hels tänker jag göra ett försök på sträckan - som Långfärdspaddlare.
 

Jonte

Gäst
Mesar...

Tänkte samma sak när jag läste om vissa som paddlade Blå Band. Vad är vitsen med att paddla runt Sveriges kust om man hoppar i land i en större stad och spelar minigolf med en glass i ena näven? När (om) jag paddlar Blå Band så kommer jag definitivt att använda tält/vindskydd och hålla mig borta från civilisationen så mycket som möjligt.


/Jonte
 

*?

Gäst
Två klasser

Man kanske ska införa två klasser, en enstöringsklass och en "social" klass!
 

kajka@swipnet.se (Sven Abrahamsson)

Gäst
Inte alltid som man tänkt sig!

Jag paddlade HBB denna sommar och har alltid älskat att vara med mig själv, men det visade sig att längtan efter min kvinna skulle bliva svår samt att jag efter ca 2 veckor längtade tills att få stiga ur kajaken efter en dag i ensamhet och kanske få dela några ord med någon trevlig medmäniska.Det trodde jag aldrig innan turen.Jag sov 51 nätter i tält, 1 natt hos kusin Peter på Utö,I natt hos fam Engström i Hölick och 1 natt med min nyblivna fru i Kukkola.
Mina bästa minnen från resan är allt trevligt folk jag mötte. Jag trodde det skulle bli alla fina kvällar på vindpinade granithällar men så blev det ej!
Lycka till på era turer läs om min på
http://osse.kdu.se/sven/
 
Inskränkt?

Jag tycker reglerna för blågula bandet är onödigt petimetriga.
Varför inte paddla från norr i stället?
Varför får man inte bunkra upp nya kartor på vägen?
Man torde inte ha någon nytta av kartor över västkusten när man är norr om Gävle.
Att ha kontakt med civilisationen besöka städer kyrkor och prata med folk, det upplever jag som lika viktiga delar av en långpaddling som tältning och njutande av fåglar växter och sköna havs och skärgårdsvyer.

Jag vill göra långtur på detta sätt http://www.utsidan.se/ddb/paddling/artiklar/vattensporter/kajak/enfemveckors.htm

Däremot så har jag inga egentliga synpunkter på hur andra vill lägga upp sin paddling. Vill någon ha med sig mat för hela resan i kanoten så var så god. Måste någon åka hem och jobba en vecka så varför inte?

Thure
 
Välja syfte och sätt

Instämmer i att HBB borde kunde paddlas i den riktning man önskar.
I fråga om hur man lägger upp sin färd är upp till var och en. Är syftet att bese svenska kusten, knyta kontakter, inventera kustens kyrkor eller räkna sälar kanske man inte skall blanda in HBB.
Tycker personligen HBB borde vara huvudsyftet med turen och genomföras därefter. Som jag tidigare sagt behöver man väl inte för den skull avstå från att möta andra individer, men att tillgripa andra personers vänlighet för att slippa resa sitt tält en regnig kväll tycker jag verkar lite lättsinnigt.
Kanske flera klaser av HBB skulle vara på sin plats.
Lättsinnig
Medel
Strikt
Då kan man ju sätta siktet högt och se hur trippen gestaltar sig och vilken klass man platsar i.
Jag har tidigare ogillat tanken på en uppdelning av HBB men får väl inte vara sämre än jag ändrar mig. Alla kanske inte vill gå in för HBB utan bara ha det som förevändning att beskåda kusten.
 
Hej Lennart.

Solklart skall bara det som medhavts användas för övernattningen - enda alternativet är nog att inte använda det och sova under B A R himmel - en hängmatta är ett kalasalternativ om man inte vill ha intima åttafotiga-sovkamrater. Detta framgår väl tydligt i de regler som Havspaddlarnas Blå Band omfattas av.

Kent Dahlin - paddlar Nordkapp
 
Svårt att sätta sig in i....

hmm...kände att det var dags för ett svar, eftersom
jag antar att merparten av "bekvämlighets" beskyllningarna var riktade mot mig & min paddelkamrat.

Jag säger som så att det är upp till var och en att ta
ställning till hur de vill paddla hbb, under
de regler som finns naturligtvis. Det är väldigt lätt att sitta i fåtöljen och gnälla, för er som verkligen går från snack till handling vill jag bara påpeka att från min synvinkel har inte ett inköp av en glass eller någon enstaka sömn i annat än tält någon avgörande roll för huruvida man kommer att klara hbb eller inte. Vi har heller aldrig utnyttjad andra människor för att få slippa slå upp tält, de har erbjudit sig av den enkla anledningen att vi bland annat inte FÅTT slagit upp tält på området, eller att vi blivit hänvisade till camping el. dylikt när vi blivit inblåsta eller av någon annan anledning hamnat på platser vi inte planerat att hamna. Hade det funnits konkreta regler när det gällde boendet så hade man ju gått efter det, men annars känns det onödigt att gnälla när vi till 99% sov i tält under hela turen.
Till Kent kan jag bara säga att ge dig ut och paddla i två månader med hängmattan så får vi se hur lång tid det tar innan lunginflammationen gör sig gällande.

Kärnan i hbb är att paddla hela den svenska kusten i en havskajak utan support utifrån, om då Jonte och Lennart vill undvika all kontakt med människor och paddla med 2 månaders matförråd så är det ok om de tycker att det är kul och känner att de har nåt utbyte av det.

Som Sven och Thure redan påpekat så är det svårt att sätta sig in i hur man uppskattar att träffa andra människor, ta en glass eller slippa få strula med kök och tält nån enstaka gång under 2 MÅNADER av paddling i regn och motvind, vilket var fallet med den sommar vi och Sven klarade detta på. Jag ville klara denna paddling utefter de regler som finns, men samtidigt inte se tillbaka på paddlingen som "helvetet 2000", och därför uppleva någonting, se den svenska kusten, träffa människor och verkligen nån gång unna mig en glass eller en varmkorv. Jag siktar mot att göra betydligt svårare turer nån gång i framtiden där man är helt utelämnad från civilisationen och inte har möjligheten till dessa förnöjsamheter, men jag anser ändå att om man vill uppleva den svenska kusten behöver man nån gång se hamnarna, komma i kontakt med folk och så vidare.

Det är också min uppfattning att merparten av alla hbb:are, rätta mig om jag har fel, har paddlat med samma inställning som oss i fråga om boende, mat och kontakt med människor.
[Ändrat av leonsson 2000-09-21 kl 11:29]
 
Hej Kent.

Ja vi tycks vara överens och visst är alternativet hängmatta toppen. Som västkustpaddlare föredrar jag en väl tilltagen madrass i avsaknad av trän på klipporna.

Mitt ursprungliga inlägg var en reaktion jag fick när reglerna tycks tänjas för denna härliga instiftan som HBB är.

Eller är det dagboksskrivandet som fått fel tolkning av mig.

Hoppas verkligen snart kunna göra mitt försök.

Ha de.
 
Svårt att sätta sig in i.. av Erik

Tja. Det beror väl på i vad du menar. Paddlingen som sådan? HBB? Omständigheterna?

När jag undrade om HBB var på väg att spåra ur uttryckte jag en öro över degenerering. Vi människor är bra på att hitta kryphål, tänja gränserna utan att falla utanför ramarna.

Ursäkta om Du, Erik, eller andra, fått känslan av att jag kritiserar någon av er. Ni har utfört paddlingen. Det måste kännas skönt.

Vad är det värt om några år om paddlarna allt mer tar kontakt med landbacken (ej support). Lever ett någorlunda 'normalt' semesterliv kvällar o nätter. Umgås, tittar på TV eller grillar och paddlar HBB på dagarna - ej att tas bokstavligt.

Är inte en stor del av 'långfärds' - paddling just att kunna avstå eller tvingas. Inte kunna natta där kroppen vill utan tvinga sig att paddla vidare.

Såvitt jag vet tillåter reglerna såväl proviantering som fyllning av vatten under färd. Jonte o jag slipper rata utrustning för att få plats med proviant för hela sträckan. En god början.

Struligt att resa tält o skramla med köket. Ja.ä! Beror väl på vilken utrustning man har o hur omständligt man gör'et.

Som sagt, Erik o ni andra, ingen kritk. Ni har genomfört HBB. Grattis till er.

Hoppas HBB bibehåller sin status.

Ha de.
 
mer hbb diskussion...

>Vi människor är bra på att hitta kryphål, tänja >gränserna utan att falla utanför ramarna.

Faktum kvarstår att det är ju upp till var och en att
bestämma hur dom vill paddla! Blå Bandet finns som
en utmärkelse för de som vill paddla utefter Jims
regler. Om man då gör det vem kan säga att man tämjt
gränserna, satt upp tältet en gång för lite, ätit en hamburgare för mycket eller rentav paddlat lite för sakta, det är väl upp till paddlaren ifråga ?

>Vad är det värt om några år om paddlarna allt mer tar >kontakt med landbacken (ej support).

Vad det är värt ? för vem måste jag fråga, det är väl
en utmaning och upplevelse för dig som paddlare ?

>Är inte en stor del av 'långfärds' - paddling just >att kunna avstå eller tvingas. Inte kunna natta där >kroppen vill utan tvinga sig att paddla vidare.

Håller med, så är det men jag tycker att man som långfärdspaddlare inte skall behöva regler och bestämmelser utöver de befintliga (hbb) och istället med stolthet paddla utefter sin egen vilja och utan att
skryta om det (vilket verkar vara argumenten bakom klassindelning tuff-tuffare-tuffast typ...)

>Struligt att resa tält o skramla med köket. Ja.ä! >Beror väl på vilken utrustning man har o hur >omständligt man gör'et.

Det är inte struligt och inget problem, inte med Hillebergs Unna och pålitliga Trangia :) det är bara det att nån enstaka gång förgylla vardagen med varierat mat till ex. är så mycket värt.

>Som sagt, Erik o ni andra, ingen kritk. Ni har >genomfört HBB. Grattis till er.

tack, och lycka till med framtida paddelsatsningar, ser framemot att få följa dig/er via nån hemsida kanske? :)

mvh !

/erik som ikväll ska på jurymötet...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
olaab Nyfiken på kajakval för Blå Bandet... Paddling allmänt 29
aizing Blå Bandet Paddling allmänt 0
delfinen Blå Vita Bandet har ny hemsida Paddling allmänt 0
deeppowder Blå bandet någon? Paddling allmänt 15
nippon Blå bandet Paddling allmänt 2
kennedy Blå bandet Paddling allmänt 1
zzz Blå-Vita Bandet Paddling allmänt 1
Blå vita bandet? Paddling allmänt 2
1145 ang. regler för "Blå bandet" Paddling allmänt 1
Blå bandet Paddling allmänt 1
Lasse Be Blå Jungfrun? Paddling allmänt 9
Elkie Blå Band-paddlare försvunnen....! Paddling allmänt 43
malundin Blå Jungfrun Paddling allmänt 2
lukke Blå Vågen Paddling allmänt 1
Tomppa Finlands blå-vita band Paddling allmänt 0
delfinen Blåvita bandet och insjöbandet vuoksenbandet år 2017 Paddling allmänt 1
delfinen Blåvita bandet och stora skärgårdsbandet år 2016 Paddling allmänt 1
PS-VKF Första målgång i K2-Bandet Paddling allmänt 0
delfinen Stora Skärgårdsbandet och Blåvita Bandet säsongen 2015 Paddling allmänt 0
delfinen Stora Skärgårdsbandet - Blåvita Bandet Paddling allmänt 5
Pekka Paddlare Blåvita Bandet och Skärgårdsbandet säsongen 2013 Paddling allmänt 0
delfinen Blåvita Bandet och Skärgårdsbandet Paddling allmänt 0
delfinen Finska kusten sommaren 2011 - Blåvita bandet Paddling allmänt 2
delfinen BLÅVITA BANDET har fått en lillabror, SKÄRGÅRDSBANDET Paddling allmänt 6
delfinen Nya erövringar av det Blåvita Bandet ! Paddling allmänt 0
delfinen Två-nya-erövringar-av- det-rödvida bandet Paddling allmänt 4
delfinen Blåvita Bandet har fått en tvillingbror Paddling allmänt 1

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...