Biltema har ny variant av sin 'japan' kök 17-618 - köpte den äldre versionen i sommras och upptäckte att den fungerade förvånansvärt bra för dom pengarna och deras fyrpack av CP-250 gas för 50:- gör den billig i drift - inte långt ifrån som att köra på husvagnsgasol.
När jag sprang förbi nyss såg jag att det fanns en ny variant som - ja, såg modernar ut och liknar modellerna som även andra varuhus säljer. eftersom det handlar om 199:-, så, ja, har nu ett kök till...
Intryck:
Den nya är smäckrare, men manövreringen käns 'råare', vred och manöverspak är kantigare och vassare i känsla och hela köket är lättare i vikt. Den ger helt klart högre värmeeffekt (ny brännarhuvud med fler hål) i jämförelse med den gamla - vilket borde glädja wokaren. Man har också lagt en plåt från brännare till gaspatronen för att värma den en smula - och det behövs med ökade gasuttaget - i den gamla brännaren så blev tuben kall efter ett tag med mindre effekt om man körde på max och tubinnehållet var mindre än ca 1/3-del - och det var egentligen den enda nackdelen med den gamla brännaren, förutom ibland så kändes den lite för lite i effekt när man skulle steka större köttbitar.. (både den gamla och nya köket har i reduceringsventilen en mekanism (kolv) som kopplar bort tuben om tubtrycket blir för högt pga. värme)
Grytstödet/spillplåten på den nya köket saknar vindskydd och har ganska stor distans mellan brännare och grytbotten (nästan som gjort för en rundbottnad wokgryta) - finns risk för vindkänslighet i mina ögon. Grytstödet är rejäla och har tänder, men spillplåten som stöden sitter på är tunn och i någon legering för att se ut som rostfritt. Jag gillar defintivt bättre den gamla kökets grytstöd/spillplåt då den var i emaljerad plåt och kändes mycket robust. Den gamle har också en vindkydd som är väl avpassad mot lågan vid eldning mot gryta/stekpanna.
Det nya köket är helt klart 'förbilligad' men med 'look and feel' försöker ser bättre ut än den gamla köket - det nya köket är motiverbar om man är ute efter den högre effekten och jagar vikt - men annars så vete katten om inte den gamle är bättre i manövrering och känsla.
När jag sprang förbi nyss såg jag att det fanns en ny variant som - ja, såg modernar ut och liknar modellerna som även andra varuhus säljer. eftersom det handlar om 199:-, så, ja, har nu ett kök till...
Intryck:
Den nya är smäckrare, men manövreringen käns 'råare', vred och manöverspak är kantigare och vassare i känsla och hela köket är lättare i vikt. Den ger helt klart högre värmeeffekt (ny brännarhuvud med fler hål) i jämförelse med den gamla - vilket borde glädja wokaren. Man har också lagt en plåt från brännare till gaspatronen för att värma den en smula - och det behövs med ökade gasuttaget - i den gamla brännaren så blev tuben kall efter ett tag med mindre effekt om man körde på max och tubinnehållet var mindre än ca 1/3-del - och det var egentligen den enda nackdelen med den gamla brännaren, förutom ibland så kändes den lite för lite i effekt när man skulle steka större köttbitar.. (både den gamla och nya köket har i reduceringsventilen en mekanism (kolv) som kopplar bort tuben om tubtrycket blir för högt pga. värme)
Grytstödet/spillplåten på den nya köket saknar vindskydd och har ganska stor distans mellan brännare och grytbotten (nästan som gjort för en rundbottnad wokgryta) - finns risk för vindkänslighet i mina ögon. Grytstödet är rejäla och har tänder, men spillplåten som stöden sitter på är tunn och i någon legering för att se ut som rostfritt. Jag gillar defintivt bättre den gamla kökets grytstöd/spillplåt då den var i emaljerad plåt och kändes mycket robust. Den gamle har också en vindkydd som är väl avpassad mot lågan vid eldning mot gryta/stekpanna.
Det nya köket är helt klart 'förbilligad' men med 'look and feel' försöker ser bättre ut än den gamla köket - det nya köket är motiverbar om man är ute efter den högre effekten och jagar vikt - men annars så vete katten om inte den gamle är bättre i manövrering och känsla.