Behöver hjälp att välja skidor

Skall köpa nya telemarksskidor och undrar om någon har koll på årets skidor? Försökt kolla in utbudet men tar gärna emot tips.

Tack
//Lars
 
Skidor

Hej Lars

För det första så kör jag på ett par Rossi Attaque och är mycket nöjd, dock kräver dem en hel del.
Det som var extremt för tre-fyra år sedan är rena längdåkarskidorna idag (längdåkningen har också börjat med carving, coolt!!), så vad skall man ha. Jag tror att telis har hamnat lite i vakuum. Alpina sidan satsar hårt på mer extrema carving modellerna medan telemark håller kvar den lite mer snällare carvingen. Titta på Elan stinger och för all del Rossi Attaque, så har dem sätt ut i tre-fyra år. Dem allra rakaste skidorna har försvunnit. Jag tror att när man idag väljer skidor skall våga att även titta på alpin sidan eftersom det där utvecklingen går framåt. Jag har diskuterat med några leverantörer och det dem säger är att telemark är en alldels för liten marknad för ta fram skidor enbart för telemark. Idag med dem styva bindnigar och höga pjäxor så skall det inte vara några problem åka med ett par alpina skidor, man bör nog undvika de allra fetaste alpinskidorna.
Jag anser det vara svårt att exakt säga vilken skida man skall ha. Det bästa är som jag anser att prova sig fram. Åka till ställen där dem har en "prova på weekend" eller till en uthyrningsställe som har ett bra sortiment och villiga att hjälpa dig. För det är som med allt, alla har sin smak.
Alpingaraget i Stockholm är vassa och även sportkällaren i Åre och om jag inte kommer ihåg fel så samarbetar dem. http://www.alpingaraget.se
Så skall man göra nog roligt köp i år, försöka att prova alpinskidorna med telisbindning eller titta på dem mer extrema skidor för telis, men viktigt, viktigt PROVA FÖRST.

/Tomas
 
Skidtips och tester

kan du hitta här:
http://www.telemarktips.com/Skireview01_02.html

http://www.freeride.nu/utrustning/index.phtml/type/18/

Som jag tolkar ditt inlägg så åker du redan telemark, och vill byta till andra (nya) skidor?

Med andra ord så utgår jag ifrån att du vet var du kommer att åka mest (onpist eller offpist), och vilka typer av skidor (breda puderlagg eller vassa pistcarvare) som du är intresserad av?

Hur som haver så håller jag med föregående person, om att det är bäst om man får prova grejorna innan man slår till, men om man inte kan det så kan ovanstående sidor kanske hjälpa dej ?

MVH Anders B
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.