Barfotaskor och dåligt väder

Det är dags att planera sommarens vandring. Jag håller på att omsätta delar av utrustningen till lättare prylar, och är på god väg. Jag har alltid vandrat i kängor (oftast Gore-Tex) och har varit nöjd med det. Nu är jag dock sugen på att prova något annat samt få ner vikten även här.

Jag springer mycket och använder sedan många år New Balance Minimus Trail. De är mycket lätta och bekväma, så nu funderar jag på att byta ut kängorna mot dem. Det jag är lite orolig för är om jag kommer frysa om fötterna om vädret blir kallt och regnigt under lång tid. Om dåligt väder blåser in så drar jag ju på mig regnjacka och -byxor, men fötterna då, ska de frysa? Eller ska jag investera i Gore-Tex-sockor som jag har ovanpå vandringsstrumporna? Jag har inte tänkt ha med mig några andra skor, så när de väl blir blöta så får jag gå i dem.

Ni som är vana med detta koncept - hur fungerar det i dåligt väder (regn/kyla) under längre tid?
 
Det är nog högst individuellt om man fryser om fötterna eller inte. Jag vandrar i swimrun-skor och tycker det är fantastiskt skönt för fötterna. Jag fryser inte så länge jag går, även om skorna är blöta och det är ned mot nollan. Däremot så blir jag kall och fryser om fötterna när jag sitter still en längre stund i kallt/blött väder. Jag har därför med mig ett par foppatofflor och tjocka strumpor till nattlägret så jag kan byta. Tror fötterna mår bra av att få bli torra också. Har även några 3L fryspåsar som jag kan dra utanpå lägersockorna om det är blött i gräset för att hölla sockrona torra.

Du behöver nog testa för att se hur du reagerar helt enkelt. Jag skulle inte chansa och ge mig ut på en längre vandring med endast ett par skor som garanterat kommer bli blöta utan att på förhand veta att det passar just mina fötter att göra så.
 
Jag testade det här med att gå i torra sockor i plastpåsar (dubbla systembolag påsar på varje fot). Funkade inte, gick sönder påsarna efter nån kvart så vart sockorna blöta.

Men finns ju andra alternativ, neoprensockar t ex. Ej testat att vandra i dock
 
Testa, blöt ned fötterna fullständigt en dag det är regnigt kallt och blåsigt, gärna under 10 grader, gå 10-15km medans du kliver ner i 5-gradigt vatten varje halvtimme, sätt dig ner och ät lunch. Utvärdera känslan, kan du hålla fötterna varma, vad behöver du göra för att hålla värmen? trivs du?
 
Tack för input. Ja jag får nog testa helt enkelt. När jag är ute och springer fryser jag aldrig om fötterna, även om jag springer genom vattenpölar. Men då stannar jag ju inte heller ibland utan är i rörelse hela tiden.
 
En aspekt som sällan nämns i dessa sammanhang är skräp i skorna. Jag har testat att göra kortare turer med lätta skor. Jag vet inte hur andra gör men jag får en massa skräp i skorna.... gillar det inte!
Samma som jag springer helt obanat genom terrängen.
/P
 
Jag vandrar i "riktiga" barfotaskor sedan nåra år tbax. Ska tilläggas att jag går helt barfota överallt från april till okt. I somras vandrade vi (barnen o jag) ca 200 km i fjällen. Det gick bra...tills vi valde, ovetandes om terrängen, att efter topptur på Kebne gå Durlings led (kaffedalen till Singivagge) för att gena till Kungsleden o vidare till Abisko. Terrängen i kaffedalen var inte snäll. Detta i Vibrams FiveFingers. Barna vandrade oxå i minimalistiska skor, men mina fötter tog mest stryk. Resterande 70 km till Abisko gick vi dessutom på 2,5 dagar - det hjälpte inte fötterna. Barna ville till Abisko, jag försökte styra dom mot Nikkaluokta, men de var helt inställda på Abisko o fullt medvetna om sträckan (vi hade ju redan vandrat ca 13 mil). Men detta var en extrem situation (steniga Kaffedalen, det är ingen led därigenom men man kan vandra där) följt av långa dagsetapper.
Ang frågorna om att frysa o vara blöt: frös aldrig, utom tillfällligt kallt vid några vad i Sarek, och blöta om fötterna var vi konstant dagtid. Lägertofflor i kombination med tjocka strumpor torkar fötterna. Jag började utan strumpor i skorna, men efter 5 skavsår på varje fot började jag använda strumpor o det hjälpte.
Ett annat problem med VFF är att liltårna inte är skyddade. Som resulterade i en stukad lilltå och spricka i den andra (dag 2 och 3 av 12 :-D), på mig. Men det är inte så farligt som det låter - voltaren gel hjälpte och vidare försiktighet. E ba att dra till i tån så fort som möjligt så känner man när det hamnar rätt.
Jag har tidigare använt ZemGear (andra minimalistiska skor) som har en sula med "punkteringsskydd" - dvs ett hårt skal på vissa punkter, och de har varit mycket bättre skydd för lilltårna. De har skyddat helt o hållet.
 
Kogoyo intressant att höra! Vilken modell av zem Gear använde du?
Jag gick 10 dagar i Abisko inkl upp och ner Keb (västra leden) i ett par Vivo barefoot Gobi 2. Gick bra , Hade en del problem men de var muskelrelaterade, fick använda en iläggssula för hålfoten tillverkad av mitt liggunderlag ca halva tiden för att avlasta. Pushade alltså mina fötter och andra muskler längre upp i kedjan lite för hårt trots att jag använder samma skor till vardags sedan flera år.
Ska testa lite mer väderskyddade skor nästa gång (fortfarande minimalistiska) mest för komforten att slippa bli blöt så ofta. Hade iofs bra väder för det mesta och inte så kallt i luften. Blev bara nedkyld om fötterna vid kluriga vad, men då fick jag köra en paus för att värma upp med plastpåse o raggsockor i 10 min bara.
 
Ang skräp i skorna, hade med damasker men behövde aldrig använda dom så skippar det nästa år.
 
Kogoyo intressant att höra! Vilken modell av zem Gear använde du?

Kommer inte ihåg vad dom heter. Första paret jag köpte var helt otroligt grym kvalitet. Nånting split toe. I neopren-aktigt tyg. Sprang i dom ca 1 mil om dagen i nästan 2 år innan dom gick sönder. På skogsstigar. De jag har nu är oxå split-toe, orangea. Kommer ej ihåg vad dom heter heller. Inte lika hållbara som de förra (som inhandlades på rea för ca 400 kr).
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.