Ammarnäs - Hemavan på skidor

Hej!

Jag är sugen på att färdas Ammarnäs-Hemavan på skidor över jul/nyårshelgen och undrar om det är ngn som gjort denna eller en liknande färd tidigare och som skulle kunna ge mig lite inspel! Stugorna är öppna och det finns kaminer/värme men:
1. Hur är just denna sträcka att färdas på skidor - besvärlig av ngn anledning jag borde känna till?
2. Hur är det att färdas på skidor denna tid på året då dagarna är så korta? Har endast gjort turer i mars då dagarna är längre (Jämtlandstriangeln, kring Keb etc.)

Mycket tacksam för alla tips från er!

Häls samt trevlig helg!
Charlotte
 
Oj – inte ett svar... Jag får se om jag kan tipsa om något. Men det var 12 år sedan jag flyttade från Ume´, men då var jag mycket i dess trakter. Så mina uppgifter kanske är lite mossiga.

Själv åkte jag nästan alltid bil upp, så antingen utgick jag från Hemavan, men oftast från Ammarnäs. Gick på grund av detta oftast rundsvängar tillbaka till ursprungsplatsen. Själv tycker jag att det är lite mer vildmarkskänsla närmare Ammarnäs än Hemavan, så därför startade jag oftast där.

Omgivningarna är enligt mitt tycke snälla fjäll som man både kan gå efter leder eller helt oledat efter karta. Enkla fjäll att toppbestiga vilket kan vara trevligt, samt betydligt mindre lavinrisk än om man tex jämför med Sarek. I området har jag ofta kombinerat turer både med tält, bivack och stugor som boende. Det finns (fanns) både enkla billiga stugor samt STF-stugor. Till de första kategorin fanns stugorna Vitnjul, Dalavardo, Skidbäcksbaracken mfl. Om dessa fortfarande är öppna får du kanske ringa upp till någon tillsyningsman eller så och fråga. Ett av de senaste åren jag var däruppe (13 år sedan) var Dalavardo ombyggd och nästan för ”modern”, medan de andra två var mysigt enkla. Det brukade finnas ved till de enkla kaminerna, men inte alltid lampolja till fotogenlamporna. Om STF-stugorna Tärnsjöstugan och Syterstugan (jag tror det finns någon till) är öppna denna tid bör du kanske också kolla upp.

Av egen erfarenhet tycker jag att man bör vara rustad för lite mer blandat väder om man ger sig upp vid nyår. Denna årstid är det oftare att man råkar ut för riktigt kallt väder eller mycket lössnö. Jag har vid denna årstid också råkat ut för den värsta snöstorm jag varit med om nära Ammarnäs. Sikten var inte mer än 5m och vi höll på att komma ifrån varandra då vi försökte ta oss ner i skogslandskapet istället för att fortsätta på kalfjället. I övrigt rekommenderar jag en bra pannlampa denna årstid.

Djup lössnö kan göra att man har svårare att hålla det tempo man i förväg har tänkt sig. Ibland är det lättare att gå längs med vatten, tex vindelälven, än längst lederna. Älven brukar dock inte alltid vara helt säkert frusen så års.

Vill man komma upp på kalfjället så kan man ju starta med att ta en lift upp. Ett år startade jag rakt upp för slalombacken i Ammarnäs, men fick skynda mig sista biten för att slippa höra liften sätta igång. Just den dagen hade jag behövt sparat dom krafterna till senare på dagen då det just var mest löst pulsande även uppe på kalfjället.

Lycka till!
Önskar Lasse… (Så hette föresten även tillsyningsmannen i Ammarnäs på min tid om jag inte misstar mig.)
 
Hej!

Tack för tipsen -- ska sätta mig ner till helgen och "planera" det som hehövs och då kommer ditt mail väl till pass!

Häls,
Charltote
 
Kom på en liten detalj till. Förr fanns det några mycket enkla kojor/kåtor som man kunde övernatta i. En låg vid Skebleskalet om jag inte minns fel. (Hittar inte min fjällkarta över området...) Denna "stuga" (ibland lite svår att hitta) har jag utnyttjat ibland då jag inte orkat slå upp tält och jag velat skida mer fjällvägen och inte längs Vindelälven.
 
Hej!

Min sambo och jag gjorde denna tur förra vintern i slutet av mars, och jag försökte ensam under mitten av februari men fick vända pga vädret. Grattis, du har valt en fin vintertur!

1. Från själva Ammarnäs finns två vägar, en enklare och en svårare, men vackrare. Den enkla vägen är att skida rakt västerut längs Tjulträsket, massor med skoterspår, lättorienterat även i det fulaste vädret. Den vackrare vägen är samma som sommarvägen: Syd-sydväst upp längs Ribovarddos sluttning och sedan västerut. Initialt 3-350 hm (höjdmeter) stigning i skogen, som går etappvis i avsatser. Leden är välmarkerad, och körs en hel del med skoter. Skogen kan dock som bekant bjuda på lite annan snö än fjället. Väl ovan trädgränsen kan man ta västerut mot Aigertstugan, eller gena väst-sydväst över fjällheden om man har god sikt. Kan blåsa rätt kallt här, pga att Guvertfjällområdet inte ger något riktigt lä. Från Aigertstugan/heden S om Aigert börjar en stigning mot ca 1100 möh, men de "branta" (inte alls svårt att åka, bara en jämn stigning) partierna är över vid Uhtsa-Ajgert på kartan. När man når Juovvatjåkkåstugan har man klättrat tot 700 hm denna dag, och är ganska nöjd. I ditt fall är dagarna ännu kortare, och jag skulle nog välja att stanna redan i Aigertstugan, ffa om man inte startar så tidigt på dagen. Jag tog stigningen till Juovva på en eftermiddag i februari och motvind, och det var på gränsen. Nå, Juovva är en fin stuga med kamin och (vad jag vet) hyfsat med ved, ssk som ingen annan är ute i dessa trakter tidigt på vintern (skoterfolket tar då den snabba vägen längs Tjulträsket. Detta kan göra att leden är besvärlig att åka under sträckan Ammarnäs-Servestugan).

2. Från Juovvatjåkka till Vuometjåkkastugan är åkningen enkel. Utsikten kan vara kanonfin, både söder- och norrut. Vuometjåkkastugan liknar Juovva; tak, fyra väggar, britsar, kamin, bra med tältplatser utanför. Vägen ned från Vuome till bron över Servejåkken är bitvis brant, och underlaget kan vara väldigt vindslipat. Under min första tur hade jag sån medvind här att bara den (oavsett branten) var farlig. Nedförsbacken nere i skogen kan kräva att man tar av sig skidorna, ssk om det är mkt lössnö eller brytskaree så svängarna inte blir busenkla (vi använde gamla löparskidor och får i någon mån skylla oss själva). Nere i björkskogen finns oändligt med björkskog att elda kaffepannan med, eller torka kläder. Vägen mot Servestugan är lättåkt, flera skoterspår (lätt underdrift vid påsktid!). Från Serve samma sak, nere i skogen, lättåkt. Tjärnarna S om Stajnavarrie är en fin tältplats.

3. Vägen ned mot Tärnasjöstugorna bjuder på lite knixig nedförsåkning i björkskogen, återigen inget att rekommendera för den som har gamla löparskidor. Breda lagg eller ta av sig rekommenderas. Vacker vy ut mot Tärnasjön. Söderut följer man sjön, massor med skoterspår, inget att dividera om. Kan förstås blåsa lite snålt. Brosystemet i södra sjön med dess småöar ger flera bra fikaplatser, med lite tur får du sol där, och fin utsikt mot Syterskalet mm. Upp från Tärnasjön till Syterstugan är det några småbackar, inget att orda om.

Fan, nu måste jag dra och tvätta bilen, fortsätter senare.
/A.
 
Forts från föreginlägg:
4. Vägen upp från Syterstugan över Sjul-olsaxeln går snörrätt. Är det dåligt väder kan man ta ut kompassriktning och ändå följa leden. Hörde av några gubbar i Syterstugan att denna stigning kan vara väldigt svåråkt i dåligt före, eftersom lössnö tenderar att lägga i sluttningen ned mot Syterstugan. Effekten kan bli att snön dels döljer ledmarkeringarna, och dels är så djup att man måste pulsa, trots turskidor. Senare på säsongen är backen oftare renslipad av vinden, och föret det motsatta. Stigningen på ca 250 hm är rätt monoton, men jag föreställer mig att utsikten kan vara fin, om man har bättre väder än vi hade. Vi gick upp i något som började som kraftig vind, och senare övergick i ren snöstorm (de hade 20 m/s i Viterskalsstugan den dagen, och där kunde man iaf stå upprätt. Det kunde man inte i Syterpasset...) Hur som helst kan man vid finare väder gena lite i backen ned från Sjul-Olsaxeln mot vindskyddet (markerat "Syterskalet" på kartan). Detta vindskydd (stuga med kamin, som Juovvatjåkka eller Vuometjåkka) tycks väldigt välfrekventerat med följd att det kan råda vedbrist (kanske inte i slutet av december dock). Välkommet står det iaf där. Leden från vindskyddet mot Viterskalsstugan går i Syterskalet, jag antar att utsikten kan vara mycket vacker. Topptursmöjligheter finns förstås, inget som var aktuellt för oss...
Från Viterskalsstugan är åkningen enkel, svagt nedför hela vägen tills man kommer ut ur Syterbäcksdalen och svänger rakt söderut mot Hemavan. Pga dåligt ljus tältade vi nedanför Centrumliften, mitt i backen... Sedan går vägen, ja, vardå? Det tycks som att beroende på pistförhållandena så kan turskidleden gå lite hur som haver ned mot Hemavan. Beroende på utrustning kan man väl ta den pist som passar. Vi tvingades kroka oss runt på östra sidan av liftsystemet, delvis pga en militärövning där delar av skogsspåret var sönderkörda med bandvagn. Men, alla vägar här bär till Hemavan, och någonstans där nere finns skylten som markerar att leden är slut. Det var allt, hoppas att du får en kanontur!

PS: Hälsa den tama ugglan vid Servestugan!

/A.
 
lasse nitare!!!

anna heter jag...förut stenson...länge sen...:)
aktiv fältbiolog från sollentuna...gillar svampar också:) kul att se dig igen säg!
hoppas du frodas i skogen liksom jag:)
kram om du vill från ninapenda
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Snösol Ammarnäs-Hemavan, vilka sorts skidor? Turskidåkning 6
mertheew Turskidåkning Ammarnäs-Hemavan Turskidåkning 5
Robox Ammarnäs - Hemavan Turskidåkning 1
Pjolle Hemavan-ammarnäs Turskidåkning 2
BengtOla Ammarnäs till Kvikkjokk i slutet av mars Turskidåkning 2
DavidPavid Vårtur Ammarnäs Turskidåkning 3
jb78 Ammarnäs m turskidor och pulka Turskidåkning 3
Ammarnäs-Gävle eller Sthlm? Turskidåkning 1
Johan_I Amarnäs-Hemavan Turskidåkning 2
shalin Snöläget hemavan? Turskidåkning 0
fjallpinglan Kungsleden Abisko -Hemavan på skidor Turskidåkning 1
Petri Niemelä erfarenhet av storulvån - hemavan? Turskidåkning 0
Eriika Hemavan - Abisko på skateskidor i April Turskidåkning 23
japp Led mellan Storlien och Hemavan? Turskidåkning 5
Broder Bob Snö i Hemavan Turskidåkning 0
paddel Björn Endagsturer vid Tärnaby/Hemavan Turskidåkning 1
Nicce Dagsturer på fjället över Kristi himmelsfärd Turskidåkning 0
pallagust Fjellpulken skaklar på Acapulka - erfarenhet? Turskidåkning 1
M.Sundberg Vilken bindning på nis-platta? Turskidåkning 4
Apelsinjos Tips på dagstur från Stendalsstugan? Turskidåkning 4
snögubbe Vilka turskidor för dagsturer på högfjället på vårvintern? Turskidåkning 21
Solstigen Tips på enkel tur nära Göteborg? Turskidåkning 2
PhilipK Fjäll eller skins på Fischer Transnordic 66? Turskidåkning 8
Perkabolo Slipa kanter på fjällskidor? Turskidåkning 5
Jagdå Vad ska man tänka på vid köp av turskida? Turskidåkning 14
utesälen Värdelös konstruktion på Åsnes kortfeller? Turskidåkning 12
GustavOh I brist på e89 crown... Turskidåkning 4
arobsia Bredd på turskidan? Turskidåkning 5
Andreas80 Montera bindningar själv på Åsnes Ingstad? Turskidåkning 11
Fjorr Tips på skidjacka byxa för turskidåkning Turskidåkning 2
kmsellin På tur aldrig sur - söker sällskap igenom Sarek Turskidåkning 1
ValderUrskog Turskidor för mig på 95kg. Turskidåkning 9
Nennaa Rottefella bc auto som delat på sig… Turskidåkning 0
kmsellin Förslag på rutt genom Rapadalen Mars-April. Turskidåkning 13
egh01 Väska på skaklarna? Turskidåkning 6
JMel Biter fiskfjällsmönster på skare? Turskidåkning 7
kmsellin Tips på långa stighudar till Åsnes Amundsson Turskidåkning 3
NiklasLP Vad är det för ögla på bindningen? Turskidåkning 4
patrikulvdal Stighudar på träskidor? (Tegsnäs rödsula) Turskidåkning 6
kmsellin Förslag på upplägg på tur genom Sarek i slutet av mars Turskidåkning 18
Lovan Tips på boende i Grövelsjön längåkning Turskidåkning 4
hsp Stighudar för skidor utan fäste för pulkadragning på plan mark Turskidåkning 3
Kogoyo Fjällturpulka på tåg Turskidåkning 9
Emil Stefansson Van utförsåkare, men första gången på turskidor - vad är bäst? Turskidåkning 24
vardansaakian Fulufjället på längdskidor? Turskidåkning 1
GusEnm Valla på Åsnes Kongsvold Turskidåkning 7
skjivert Stugtur 3-5 dagar i mars på skidor Turskidåkning 4
Steine Nån som provat kite på turskidåkning? Turskidåkning 1
lawe Tips på bra längdåkningsställen i Norge Turskidåkning 1
VidarN Sikker ferdsel på is Turskidåkning 2

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg