• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Amadou - fnöskticka

Hejsan, nybliven medlem skulle vilja kolla om någon vet hur man skall bereda en fnöskticka för att få fram en fin bit amadou? Det är ju så j-la svårt att skiva den. Skall man använda såg, stämjärn, kniv eller vad? Skall den sedan läggas i salpeter och i så fall hur länge? Visst, man kan köpa färdigt - men hur roligt är det?
Tight lines
 
fnöske

Jag antar att du har en björkticka framför dig, med ett hårt gråvitt skal på översidan och brun sammetsliknande undersida.

Fnösket ligger som ett tuntlager ca.2-6 mm under det hårda vita skalet och är brunt till färgen.

1 först skalar du av det hårda vita skalet med kniv eller rasp.

2. vänd på tickan och karva bort sporerna som har växt lodrätt.

3 koka upp vatten och tillsätt likastor del aska. askan skall vara fin utan kolbitar, björkaska rekomenderas. rör om

4. Låt fnöskebiten sjuda i 3-4 timmar tillsätt lite vatten efterhand som det kokar bort.

5. Ta upp fnösket och låt den svalna, banka på den med tex träklubba, ungeför som när man mörar en biff.

6. tumma på fnöske biten, gnugga gnid den mellan fingrarna så att den blir tunnare större och mjukare lyckas du riktigt bra kommer resultatet att kännas som sammetslen mokka läder.

7. tillsist låter du fnösket torka och då återstår bara eldslagningen....

Lycka till!
Jean Esselström, Överlevnadsinstruktör