Allroundkänga med fjädrande sula

Förra tråden Allroundkänga belyser delvis det jag är ute efter, men jag saknar en sak som är viktig för mej - fjädrande sula - så jag startar en ny tråd.

Jag har en gammal knäskada som gör att jag behöver fjädrande, stötdämpande skor och nu undrar jag över ett bra tips på kängor, säg i prisgruppen 1000-1500 kronor. De ska ge ett bra grepp och kunna funka på vintern (dvs inte vara alltför låga och gärna vara fodrade), men behöver inte alls uppfylla några bergsbestigarkrav. Allroundanvändning, likt förra tråden.

Hoppas ni har bra tips på fabrikat som har bra sulor för mitt behov.
 
Hejhopp

Det sista inlägget i den förra tråden var att titta på rockportdojjerna, rockportarna är väldigt mjuka och schöna..

Jag tror dock på en annan väg.

I det militära så gick vi med ganska extrem packning och för att spara knän och fötter så var vi ganska många som hade sorbotanesulor i våra Lundhagskängor, denna sula var av samma material som används som stötdämpning i MC-ställ(om jag inte har fel för mig). I vilket fall som helst så tycker jag att du skall fundera på alternativet "bra iläggssula". Det kommer att betyda att du kommer att gå schönare i fler pjuk eftersom du kan flytta sulan(om den passar).

[ http://www.ortolab.se/ ]

[ http://www.fothalsan.se/inlagg/inlagg2.htm ]

[ http://www.drscholls.com/ ]
 
För stötdämpning bör man dels kolla sulan, och dels fotbädden. Viktigt är även skons vikt.

Sula:
"volym-tillverkade" kängor har ofta en mjuk formsprutad PU-sula, medan "kvalitets-kängor" har en pâsydd eller pâlimmad gummisula. Fördelen med de sistnámda är att de i allmänhet är mer tekniska och funtionella, att de hâller betydligt mycket lángre, samt att man kan byta sula när den väl slitits ut. Detta är inte fallet med de förstnámda.
De form-sprutade PU-sulorna är ju mjuka, lätta och stötdämpande i sig, samt har ett bra grepp, men som sagt, denna mjukhet är alltsà även dess nackdel eftersom de slits ut efter relativt kort anvándning.

Rena gummisulor är ju dock ganska tunga och stumma. Därför finns det en hel del variamter med en mellansula i PU eller EVA. Pâ sà vis blir skon lite lättare, samt stötdämpande.

Fotbädd:
som námts i ovan inlágg finns det en rad olika stötdämpande och anatomiska fotbáddar som motverkar muskeltrötthet, knäproblem etc. Mânga "kvalitets-tillverkare" har sâdana fotbáddar som standard.

MVH /Mats
 

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...