Akka Dome vs Exped Orion

Funderar på att komplementera mitt Bergans Compact Light 3 med ett kupoltält för användning vid kajakpaddling. Vi var ute och paddlade nu i veckan och fick leta ganska så rejält efter platser att kunna slå upp vårt Bergans. Tror att det vid sådana tillfällen skulle underlätta med ett självstående kupoltält istället för vårt nuvarande tunneltält.

Har kollat runt lite på nätet och slutligen fastnat för två modeller, ett från Fjällräven (Akka Dome) och ett från Exped (Orion Extreme). Då jag inte har någon större erfarenhet av något av dessa tält (har dock sett Dome 2 uppsatt och det såg rymligt och stabilt ut), så tänkte jag slänga ut en fråga om vilka för- och nackdelar som dessa tält kan ha.

Sedan kommer nästa val, är det två- eller tremannaversionen av ovanstående tält som rekommenderas? Det verkar som om det är ganska så stor viktskillnad mellan Fjällrävens två- och tremannatält, medan det är mindre skillnad mellan Expeds dito. Likaså verkar Expeds tremanna väga mindre än Fjällrävens tvåmanna.

När det gäller färgen på tälten så har Fjällräven UN blå och grön, medan Exped har grön och terracotta (röd). Lite trött på gröna tält, så jag funderar på blått eller rött tält, men vilka för- och nackdelar finns det att välja dessa färger framför ett grönt tält?

Så än en gång, vilka erfarenheter har ni av dessa tält?
 
Jag känner tyvärr inte till Akka Dome men har ett Orion Extreme 2 som jag haft i ett år nu och varit med om varma sommarnätter samt kalla snöstormar osv.
Det man först märker när man ställer upp tältet och inte ser på bilderna är att tältet i sig ändå måste spännas, visst det är själstagande men tyget har ingen riktig spänst i sig. Det beror på att två bågar är parallella och den sist 90° vriden mot de andra och då ta den mera kraft från det hållet om man inte spänner upp ordentligt med. Där är t.ex ett Staika från HB mycket bättre och jag få intrycket av att titta på bilderna att Akka är ganska likt Staikan där.
Men det är inte så jobbigt och det behövs inte mkt att spänna för att få det bra med ett Orion. Bara så man är medveten om att man inte kan stå på den där blanka klippan utan ngr stenar som man t.ex kan göra med ett Staika (obs glöm inte vikta ned ändå för jag vet fler som fått fiska tältet ur havet när det plötsligen har blåst upp...)

Det jag älska med Orion är storleken trotts sina rätt så kompakta yttermått. Det brukar inte vara ngn större problem att hitta tältplatser, Sedan är väggorna rätt branta och taket 130cm högt. Man kan stå på knäna i mitten (om man inte har extra takhyllan uppspänt) Man kan sitter upprätt i nästan hela tältet och har massvis plats. Jag har ett 2manna och det känns bra rymligt för två pers samt packning. Paddla man har man ju dessutom platsen i kajaken för sånt man inte vill ha i tältet. På turer där jag har stått på samma ställe pga storm eller liknande har det varit mysigt och bra i detta tält fast jag var i tältet många timmar i sträck.
Det båda tält har likt är de spegelvända sidorna, skönt att kunna gå in osv från varsin sida. Dock är ingången inte helt mittemot varann utan lite på samma sida så att säga.

Jag har varit i snöstorm med upp till 35m/s med mitt tält och det har fungerat alldeles utmärkt och det gick att sova.
När jag stod i 40timmar i konstant regn och vind (mellan 13-18m/s) kom det till slut ngr droppar regn igenom vid 2 ställen vid sömmen, men det var väldigt väldigt lite och eftersom innertältet också klara vatten kom de aldrig in i sovdelen.
På vintern i snön fick jag vara noga med att vädrar rätt annars har man en del kondens i tältet.

Allt som allt gillar jag mitt tält, man lär sig snabbt att ställer upp det rätt, enkelt att ställa upp och fälla ned (obs spänn aldrig vid "ligg-bågorna" innan den tredje bågen är i - vet folk som har gjort det och för det ena bli det trångt att få i bågen men det värsta är att den kan gå igenom tyget som jag vet har hänt folk - ta alltså den "rätta" ordningen och i med bågarna och sedan spänner man allting. kan kännas lite som att man springer runt tältet i början men man lär sig snabbt hur det går bäst och då går det fort och bra)

Färgen valde jag grönt, det sticker inte ut på klipporna så man bli sett från 5km avstånd, har man skog bakom smälter man fint in i landskapet. Men det jag gillar är att det känns rätt bra i solen när jag är i tältet. Har aldrig upplevt den där stickande jobbiga känslan med den färgen.
 
Tackar för en bra recension av ditt tältval. Intressant att läsa hur du ser på tältet och vad man ska tänkta på när man ska sätta upp det. Alltid bra med tips från folk som vet sina saker. :)

Har du upplevt att ditt 2-mannatält någon gång känts en storlek för litet om det varit två personer som tältat i samma tält eller finns det utrymme så att det räcker? Var du själv när det regnade i 40 timmar i sträck?
 
Jo var själv, hade dock en bra bok och mkt te och stundvis trotsade jag regnet och gick en promenad på ön i alla fall.
Ärligt talat har jag inte sovit så värst mkt med en annan person i det tältet utan vart mest ensam eller nu med min hund ngr gånger sedan jag skaffade hund för ngr månader.
Jag har aldrig upplevt tältet för lite utan att det kändes för stor när jag är ensam i det och inte har hela vinterpacket med mig.
Sedan beror det ju också på med vem man bo i tältet, giller man varann är det ju mindre problem än om man kanske inte är så värst kompis.
Men 2:an från Orion är ju i alla fall störst av de som är liknande som Akka eller Staika och jag personligen skulle inte välja 3:an för att sova två i den. Men jag är vanligtvis inte den som brukar har så extrem mkt grejer med mig och stökar inte heller till det så mkt runt mig. Har sovit i tältet i 3,5 veckor i sträck som längst och då kändes det helt okej - dock hade jag då bilen med mig och en del grejer kvar i bilen...svårt att svara hur du skulle uppleva det.

Ang tältet i sig så känns det i alla fall som bra kvalitet, igenom tänkta detaljer, många små självljusande delar vid alla dragkedjor och ngr linor, reflexterande stormlinor, flera extra öglor för att stormsäkra, många reservdelar som dels även är inbyggd i tältet osv osv - jag ångra inte att jag valde mitt Orion och köpte just även ett Exped Spica II UL för att jag är nöjd med mitt Orion och hoppas bli lika nöjd med Spica`n för de användningsområden där jag vill har det.
 
Har ett Exped Venus II Extreme själv och är mkt nöjd med tältet. Exped gör bra produkter, så även tält.
Har legat i det när det har blåst och regnat för fullt, och det har inte varit ngr problem. Dessutom är det tyst.

Köpte mitt från Tyskland vilket var billigare än här i Sverige.

/Anders
 
Har ett Exped Venus II Extreme själv och är mkt nöjd med tältet. Exped gör bra produkter, så även tält.
Har legat i det när det har blåst och regnat för fullt, och det har inte varit ngr problem. Dessutom är det tyst.

Köpte mitt från Tyskland vilket var billigare än här i Sverige.

/Anders

Om det blir en Exped, så funderar jag på att beställa den från Tyskland. Blir det en Fjällräven så blir det nog lika billigt/dyrt att beställa från Sverige som från utlandet.
 
Har ett Orion Extreme II och kan rekommendera detta om du vill ha ett stabilt och rymligt 2-manna. Känns betydligt rymligare än mitt andra 2-manna msr hubba hubba och även mer stormsäkert. Ångrar inte inköpet. Används främst för cykling och kajakpadling i tjust skärgård.

<iframe src="https://www.flickr.com/photos/macgunde/9117034975/in/set-72157634288626304/player/" width="650" height="650" frameborder="0" allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>
 
Ännu en mycket nöjd ägare av ett Venus II extreme. Blir lite glad varje gång jag slår upp det och har fått många lätt avundsjuka kommentarer.

Skriver egentligen för att slå ett slag för terracottafärgen. Jag tycker den är helt suverän då man får ett mycket trevligt ljus inne i tältet, det syns lite utan att sticka i ögonen och blir inte sådär överdrivet varmt inuti heller.
 
Ännu en mycket nöjd ägare av ett Venus II extreme. Blir lite glad varje gång jag slår upp det och har fått många lätt avundsjuka kommentarer.

Skriver egentligen för att slå ett slag för terracottafärgen. Jag tycker den är helt suverän då man får ett mycket trevligt ljus inne i tältet, det syns lite utan att sticka i ögonen och blir inte sådär överdrivet varmt inuti heller.

Har fastnat för den blåa färgen hos Fjällräven och den röda (terracotta) hos Exped, men är trots det lite undrande om den röda färgen bleknar fortare än andra färger pga UV-strålningen. Är detta något som du har märkt? Om man tittar på bilar och deras färger, så är det oftast lacken på röda bilar som bleks fortast.
 
Tackar för alla inlägg och bilder. Verkar som det enbart är nöjda Expedare som skriver. Var finns de nöjda Akka Dome-ägarna?
 
Jag har ingen erfarenhet av något av dessa tält, men sett Akka Dome uppställt i butik. Jag har själv ett ärvt fristående tält (Fjällräven Camp QIII ALU) inköpt någon gång i mitten av 1980 talet. Detta tält är fortfarande i fint skick vilket i sig talar för den kvalitet Fjällräven hade då. Vad jag saknar i det tältet är en absid samt två ingångar med möjlighet att vädra helt igenom i varmt väder. Modellen påminner mer om en iglo med en ingång, men det är helt självstagande och kan flyttas med en hand uppställt. Något jag lärt mig uppskatta är toppventilen (täckt med ett tygstycke som på Hilleberg Allak/Staika) vilket väsentligt förbättrar vetilationen och sänker kondensen pga varm luft stiger uppåt. Den konstruktionen är lätt att fixa på ett fristående tält, men inte lika lätt på ett tunneltält.

Så för att sammanfatta mina tankar. Jag hade sökt efter ett tält som är helt självstagande, har toppventil, två separata ingångar och tillräckligt stora absider för packning och matlagning. Liggbredd 130cm fungerar fint för två personer utan att man behöver trängas. Skall du främst använde tältet vid kanotturer förvarar du ju packningen i huvudsak i kanoterna, så kravet på att kunna få in stora ryggsäckar i absiderna kanske inte är lika viktigt.
Materialmässigt är det självklart för mig att yttertältet skall vara i silikoniserad (ej PU belagd) väv och min 3000mvp. Att kunna komplettera med ex ett footprint kan vara av intresse om du tänker dig att använda tältet direkt på klipphällar etc.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
linusthefrisk Fjällräven Akka Dome 3 Bo och sova 5
PsychoDave Fjällräven Akka 3 R/S variant? Bo och sova 1
K3WA Ny tältpåse Fjällräven Akka 3 Bo och sova 3
niklastrogen Spänna tältduken på Akka Endurance 3 Bo och sova 2
Zaine Akka 3 vid fjällvandring, bra val? Bo och sova 10
såg Tältvalet står mellan Hilleberg Kaitum GT2 vs Fjällräven Akka 2 Bo och sova 5
Jonas Hemberg Fjällräven Akka 2 Endurance Bo och sova 1
Tommy Hurtig Fjällräven Akka View 2 Bo och sova 7
Urwaldjaeger Hillebergs Nammatj GT vs Fjällräven Akka Endurance Bo och sova 11
såg Någon som har testat FJÄLLMARK AKKA 1-2 Bo och sova 1
olastefan Halti XPD 2 pers/Akka enurance 2 är vi intresserade av. Kom med åsikter tack. Bo och sova 0
negativ Footprint till Akka kommer i slutet på månaden Bo och sova 3
roccster Fjällräven Akka Rs3 som läcker Bo och sova 0
Sekk Marmot Thor eller Fjällräven Akka Shape R/S 3 Bo och sova 6
guhj För långa tältbågar, hur fixa? (Fjällräven Akka 3) Bo och sova 8
Peter56 Hilleb Nammatj2 vs Fr Akka Shape? Bo och sova 1
acespace Rött Fjällräven Akka R/S 3? Bo och sova 0
roccster Litet hål i Akka rs/3 Bo och sova 3
roccster Nya bågar till Akka rs/3 Bo och sova 1
johan5588 Läckande Fjällräven Akka R/S 3 Bo och sova 9
andbor Skillnaden mellan akka tourist 3 och akka r/s3 Bo och sova 4
larsa Nammatj 2GT VS Akka R/S 2 Bo och sova 5
flunkan vet någon 2:a handsvärde på fjällräven AKKA 3 (-97) Bo och sova 3
maka Akka r/s2light el. Namatj2gt Bo och sova 1
m93eric Åsikt om Fjällräven Akka R/S Light 2? Bo och sova 0
Donuts Akka R/S Light 3 Bo och sova 15
joan019 Akka turist Bo och sova 2
1966 akka Bo och sova 3
grelun Tältbågar till Akka Bo och sova 1
knucko Akka eller Akka turist? Bo och sova 5
n_zackrisson Akka R/S 3 person Bo och sova 0
pad Akka? Bo och sova 1
tanya Akka eller Nammatj 3GT Bo och sova 15
Akka vs Akka Turist Bo och sova 0
Matsan Berguventält vs. Akka turist Bo och sova 0
Akka eller nammatj GT? Bo och sova 6
PeterF Erfarenhet av FR keb dome Bo och sova 2
The Crow Fjällräven Keb Dome 2 vs Hilleberg Allak 2? Bo och sova 1
Joakim.e Nytt fjälltält, Kaitum 3, Dome 3 eller annat? Bo och sova 12
Lavskrikan Jack Wolfskin Skyrocket III Dome Bo och sova 1
Schnorvel Urberg dome G2 Bo och sova 2
plenty1 Allak/Dome ? Bo och sova 2
Martin_GBG Fjällmark Arctic Dome 2p Bo och sova 1
bollstuds Vålå Dome II, Problem med uppsättning Fjällräven kupoltält Bo och sova 12
gnolen Fjällräven Vålå Dome? McKinley Tempest 3? Bo och sova 0
Gohan Sierra Designs Stretch Dome eller Hilleberg Nallo 3? Bo och sova 14
komfortPerZonen Sovkomfort - Exped Ultra 5R vs Thermarest Neo Air XLite Bo och sova 4
graylingman Pyspunka Exped liggunderlag Bo och sova 12
MissToaster Köpa begagnat tält - hur ska jag tänka? Bo och sova 16
Vrana Nya tältstänger till exped orion 3 Bo och sova 17

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.