Abisko-Nikkaluokta öster om kungsleden

Hej, jag har läst diskussion 'Tips om Kebnekaise'. Jag själv tänker vandra Abisko östra - Nikkaluokta, men inte via Kungsleden. Kanske någon har tips om denna variant (t ex alternativer, tältplatser, faror, stugor).

Det gäller Abisko - Lapporten - Mårmapasset - Nallo - Jojoleden - Kebnekaise - Nikkaluokta.

Vi kommer att bli två personer och vandra med tält, kanske veckor 32 - 34. Vi ska ta det väldigt lungt i alla fall och ochså titta lite omkring vid sidan av vägen. Tidigare erfarenheter: inga i Lappland, bara Hardangervidda, Jotunheimen och några gånger Jämtland. Jag har läst Grundsten, men inte Abrahamsson - jag bor ju i Tyskland, men jag kommer att beställa hans bok (ursäkta mina dåliga språkkundskaper).

Färdväg kunde bli (men inte nödvändigtvis etapperna):

- Abisko Östra
- Lapporten, (tält vid Tujonajavri?)
- Rautasjaure, (tält vid Pakkapåhuknjira, är det möjligt?)
- Alesätno, Vierrrujohka (tält vid bron över V.?)
- Mårmastugan (finns det tältmöjligheter i fall stugan är upptagen?)
- Vássaloarmijåvri
- Vistas, Nallo
- Unna Räitastugan (tältplatser?)
- passet mellan Pyramiden och Knivkammen till Kaskasavagge, passet till Kuopervagge (tält vid Guorbirjàvrrit?)
- Svarta Sjön, Tarfala
- Kebnekaise Fjällst (men inte stanna där...)
- Singijávrrit
- Keb
(- Singi) - Kebnekaise Fjällst - Nikkaluokta

(Enligt Grundsten: E - 5 - G - 8 - K - P - 10)

Kanske det finns svårigheter vi skulle veta om i förväg?
T ex passet vid Pyramiden - vi har inga glaciärkundskaper och måste gå till nedre sjön och längs glaciären - tips om det?
Jag har läst att Singivagge kan vara farligt (Berts inlägg i 'Tips im Keb'). Har någon erfarenheter där under dåliga förhållanden?
Är det bättre att gå imellan Singipakte och Vierranvárri eller Durlings led upp till Västra leden?
Finns vatten i närheten av Keb's toppstugorna?
Krävs särskilt utrustnigen för själva snötäckta toppen?

Dessutom: Kan 25000-kartan över Keb köpas på nätet?
Vad ska vi inte missa längs vägen?
Vår ligger paradisiska tältlatser vi skulle njuta?
Vilka tänkbara alternativ våre bättre?
Vilka tänkbara frågor har jag inte ställt och vad är svaret? ;-)

Vi vet att färdvägen är inte den enklaste som finns, men vi är beredd att välja alternativ om vi ser att något bli för hård. Det finns enklare utväg om något funkar inte, Kungsleden, Vistasvagge... Men det vore utmärkt att få tips av er som har större erfarenheter!

Hej,
Lukas

Essen, Tyskland
 
Själv har jag gått liknande väg fast via Nissunvagge som är den södra parallelldalen till Lapporten (det är också möjligt att gå via Ballinvagge.
Det finns tältplatser som är möjliga, dock inte i det stora videsnår som är utmärkt på kartan. Räkna med att det tar lång tid att gå just där trots att det finns en led.
Vid Mårmastugan är det stenigt men om anspråken är låga kan Du hitta steniga tältplatser i omgivningen.
Du tänkte tälta Vassjaloamijavri och det går bra.
Här har Du alternativ om Du vill gå direkt på Unna Räitavagge och låta bli Stour Räitavagge.
Det går att sig ned i Vistasvagge om man håller sig mot Vasajokksidan. Då kommer man fram till bron över Vistasjokk och kan den vägen ta sig in Unna Räitavagge.
Om Du följer Din plan så tror jag det är bättre att tälta vid sjön Räitajaure på höjden 1056 i Stour Räitavagge, än att tälta vid stugan uppe i Unna Räita.
I Kuopervagge kan Du också tälta på den plats Du beskriver. Men det är bättre "camping" på Kaskasavaggesidan.

Mvh Björn
 
Komplettering

Hej Lukas!

Du beskriver en mycket fin väg genom något av de finaste områden de svenska fjällen kan erbjuda.

Björn Kenneryd har ju redan beskrivit det mesta. Här kommer bara ett par kompletteringar, som kan vara trevliga att känna till.

Tälta vid Pakkapahuknjira går fint. Men håll höjd. Björkskogen är kuperad och rätt besvärlig. Mycket vacker utsikt mot Rautasjaure.

Gott om tältplatser 500 - 1000 m söder om bron över Alesätno. Gå inte ända upp till bron över Vierrujohka. Jokken är skarpt nedskuren med branta stränder (svårt att komma ner till vatten).

Tältplats vid Mårma - Stugan är förmodligen i rätt dåligt skick och endast max 4 bäddar.
Har man små krav på komfort kan man nog få upp ett tält i den steniga terrängen, som Björn skriver, men även längre upp efter jokken finns nog en och annan tuva att fästa tälpinnarna i.

Vassloamijavvri. Fina tältplatser vid östra stranden. En liten kvällstur till punkten 1032 rekommenderas. Fantastiska vyer över Vistasvagge, in i Stuor Räitavagge och över hela Kebnekaiseområdet.

Det går bra att följa bäcken ner mot leden i Vistasvagge för den vidare färden.

Sen är det svårt att välja. Stuor Räitavagge eller Unna Räitavagge? Båda dalgångarna är verkligen värda besök, men väder och vattenläge kanske bör avgöra. Går man över Vistasjokk vid bron under punkt 1032 får man bereda sig på ett vad över Unna Vistasjokk, som kan vara rätt besvärligt, trots att jokken breder ut sig i flera armar. Vägen via Vistasstugan och mot Stuor Räitavagge fungerar i alla väder.

Unna Räitavagge är en upplevelse, och det finns fina tältplatser lite överallt när man kommit upp 4-5 km i dalen. Går man via Stuor R och in i Unna R kan man inte räkna med tältplatser alls. Mycket sten! Och det är inte helt lätt att ta sig från stugan ner till sjön.

Jag vill också hävda att man tar sig lättare upp i passet mellan Pyramiden och Knivkammen om man kommer från den nedre sjön. Man slipper då att gå tvärs över den branta glaciärtungan, vilket kan vara besvärligt utan glaciärutrustning.

Tältplats finns i Kaskasavagge, trots att dalen ser steril ut. Men man hittar dit. Stegen leder rätt naturligt fram till den om man tar sikte mot nästa pass.

Tältplats i Koupervagge är inte så lätt. Vid Goubirjavvri kan det vara rätt blött. Dessutom förekommer rätt ofta stenras i Kaskasapaktes västbrant. Det mullrar otäckt.

Svarta sjön är ofta vit. Snö och is ända fram till strandkanten långt in på sommaren/hösten.

Liten varning för "utsteget" mot Tarfala, där man gärna vill gå ut på glaciären för att ta sig förbi branten. Härom året var isen barsmält och det var helt omöjligt att gå där utan stegjärn.

Kommer man inte ner där, måste man vara beredd att vända och gå hela Koupervagge tillbaka och runt via Singi- eller Ladtjovagge. Singivagge är vacker. Ser att Du noterat min varning i östra mynningen. Durling led till västra leden är nog att rekommendera om man inte kan ta sig fram "den vanliga vägen". Vill i alla fall nämna att passagen ut genom Singivagges östra mynning inte bör innebära någon fara i torr väderlek och förutsatt att man inte har lätt för svindel.

Vatten vid Keb's toppstuga - nej, man får smälta snö.

För den snötäckta toppen krävs ingen speciell utrustning. Normal försiktighet räcker. Det är svårt att ge ett entydigt svar. Toppen ser olika ut varje år, beroende på hur snön lagt sig.

Som Du nämner finns det enklare vägar att gå, men det faller sig naturligt, när man väl är på plats. Är vädret dåligt, kan man ju alltid ta sig till Tjäktjavagge, eller Vistasvagge för att där gå vidare mot slutmålet. Jojo-leden är ingen trevlig upplevelse i dåligt väder.

Med vänlig hälsning
Bert
 
Singipakte

Att från Singivagge gå upp i passet mellan Singipakte och Vierranvárri när man ska upp på sydtoppen kan jag rekommendera - om vädret är bra och man vill pröva en lite originellare väg. Man får klänga lite på klipporna så det räknas väl som lätt klättring.

Ska väl påpeka att Dürlings led är det inget fel på alls. Men ta med solglasögon.

När man ska ner från sydtoppen kan det löna sig att hålla ordentligt västerut, dvs när man rutschat ner från toppglaciären så går man inte mot toppstugorna utan mer västerut. Då kommer man fram till ett snöfält som går rakt ner mot passet mellan Singipakte och Vierranvárri. Lutningen är måttlig, så man kan åka bekvämt ända ner till 1400-meters nivån. Huruvida snöfältet lönar sig vid uppstigningen är en smaksak.

F.ö. tycker jag att Nissunvagge är roligare än Lapporten. Ballinvagge har jag inte provat men den prisades i en annan tråd här i somras.
 
Sydsidan av Unna Räita

Hej!

Kommer man inte över Unna Vistasjokk kan man gå på sydsidan av densamma. Man måste över en jokk som kommer från Palkastak. Den utgör inget problem om man går över där det ser ut plana ut. Mao man måste ovanför den ravin som jåkken bildar ned mot Unna Vistasjokken.

Sedan kan man gå på skrå uppåt. Själv gick jag där en septembervecka vilket innebar liten vattenföring. Där jåkken från Räitaglaciären kommer gick vi över Unna Vistasjokk till nordsidan. Det gör man i september men inte när det är avsmältning. Även jåkken från Räitaglaciären var "snäll" då. Med snällt menar jag att jag kommer över i ett par Lundhags Vandring utan att väta ned mig.

Det skall dock tilläggas att nordsidan är behagligare att gå då den inte är lika stenbemängd som sydsidan.

Går man på nordsidan finns det ofta en snöbrygga man kan gå över. Detta är dock ett alternativ jag personligen undviker. Har man upplevt en kraschande snöbrygga så undviker man sådana.

Mvh Björn
 
Tack!!

Ett stort 'Tack' till Björn, Bert och Daniel! Det är svårt att vänta 'till sommaren...

Nissunvagge verkar mycket interessant, det var kanske bara namnet 'Lapporten' som visade mig vägen dit. Men det blir nog Nissunvagge.

Problemet med paradiset är ju, att det finns så många ställen man längtar efter (Stuor / Unna Räitavagge m fl). Vi kommer väl att bli lite spontant när vi är framme.

Hälsningar, Lukas
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Smarrigchokladboll STF faciliteter off-season? Abisko - Nikkaluokta Fjällvandring 6
Valde Abisko-nikkaluokta Fjällvandring 12
jojjebros Har gått Abisko-Nikkaluokta två ggr. Vart ska jag nu? [Råd och tips] Fjällvandring 21
Llama Frågor om alternativ rutt Abisko-Nikkaluokta via Nallo/Unna räita Fjällvandring 9
Wotan88 Abisko - Kebnekaise - nikkaluokta Fjällvandring 19
Joonaka Abisko-Nikkaluokta via trepassleden(?) Fjällvandring 5
Jollenisse Abisko-Nikkaluokta budget vandring Fjällvandring 15
nicko_ Abisko-Ballinvagge-Aliseatnu-Mårma-Vistas-Tarfala-Cevrraláhku-Nikkaluokta Fjällvandring 26
Vandrefalken1976 Abisko - Kebnekaisr/Nikkaluokta via Lapporten och Mårma i september? Fjällvandring 1
Thebigt Tips / väderläget Abisko - Nikkaluokta Fjällvandring 7
xoxoxo Nikkaluokta-Abisko <24 timmar Fjällvandring 38
sofiasahlen Katterjåkk–Nikkaluokta Fjällvandring 13
Niandertalaren Abisko - Nikkaluokta Fjällvandring 8
SugarGlider Food and train tickets for Kungsleden (Nikkaluokta-Abisko) hike Fjällvandring 10
Noceur Vandring abisko till nikkaluokta med funderingar. Fjällvandring 12
björsi Abisko -> Vistas -> Unna Räita -> Nikkaluokta Fjällvandring 15
sanoj89 Abisko till Nikkaluokta i juli Fjällvandring 2
spillevink vandring nikkaluokta- abisko i juni Fjällvandring 20
Evelinaeng Frågor om turen: Abisko-Lapporten-Mårma-Vistas-Kaskavagge-Tarfala-Nikkaluokta Fjällvandring 6
disgruntled Hur ser det ut mellan Abisko - Nikkaluokta nu? Fjällvandring 0
Vortexstar69 Turberättelse Abisko - Nikkaluokta (via Mårma & Vistas) Fjällvandring 4
shiloh Rimlig planering Abisko -> Nikkaluokta? Fjällvandring 1
dgustaf Abisko-Nikkaluokta över Mårma Fjällvandring 15
domkraft Från Abisko till Nikkaluokta i Keen Targhee II Low? Fjällvandring 2
Laufrakan Tips & Råd av erfarna - Abisko - Nikkaluokta Fjällvandring 24
hijk Abisko-Nikkaluokta i September 3-säsongs Fjällvandring 2
såg Vilken väg är lättast att gå från Abisko till Nikkaluokta eller tvärtom Fjällvandring 5
iscl Nikkaluokta-Abisko med hund (fjällräven classic) Fjällvandring 6
A.P. Abisko-Nikkaluokta midsommar? Fjällvandring 10
kahin.akram Fjällvandring abisko - nikkaluokta sommar -15 Fjällvandring 26
AnnaLund88 Vandra Kungsleden Abisko-Nikkaluokta Fjällvandring 1
personnvik Söker vandringssällskap från Abisko 2 eller 3 juli till Nikkaluokta via Mormapasset Fjällvandring 1
Fjäderklätt Abisko-Nikkaluokta vandringsbar juni 2014? Fjällvandring 19
southerner abisko till nikkaluokta Fjällvandring 5
fridaeus Vatten och snö Abisko Nikkaluokta Fjällvandring 14
SnowFlax Alpin ensamvandring Nikkaluokta-Abisko, via Mårma Fjällvandring 6
avslutad160426 Newbie till Abisko - Nikkaluokta sensommaren 2014 Fjällvandring 4
barkskog Nikkaluokta > Vistasdalen > Mårmas > Lapporten > Abisko Fjällvandring 2
Luth abisko <-> nikkaluokta Fjällvandring 0
Melhike Kungsleden, Abisko - Nikkaluokta Fjällvandring 38
ancaja Vandra Abisko - Nikkaluokta v37 Fjällvandring 7
Loijzan Nybörjare: Abisko-Nikkaluokta. Tips och råd, tack! Fjällvandring 61
markusbacka Någon som gått abisko-nikkaluokta nyligen? Fjällvandring 5
Gunnar81 Vandringsskildring Abisko - Nikkaluokta under vecka 26, 2012 Fjällvandring 0
AndSand Abisko-Nikkaluokta – var lämnar jag bilen smidigast? Fjällvandring 8
lina__85__hotmail.com Snöläget Abisko-Nikkaluokta? Fjällvandring 10
Blåbär55 Vandring abisko-Nikkaluokta med start på midsommar. Snöläget och tips? Fjällvandring 3
lunten Abisko - Nikkaluokta 11-18 september Fjällvandring 8
WalterBergman Abisko-Nikkaluokta Fjällvandring 6
ekaflnoren Abisko - Nikkaluokta 2011 - Läget just nu Fjällvandring 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.