Vildsvin i Västerbotten – fångades på bild av viltkamera

PREMIUM Dagen före midsommarafton såg Ranja Bjurman i Västra Skråmträsk utanför Skellefteå två vildsvin som passerade över byavägen. Eftersom det i så fall är första gången som frilevande vildsvin observerats i Västerbotten sattes det i fråga om iakttagelsen verkligen kunde vara riktig.
För att få visshet riggade en jordbrukare i byn upp en viltkamera och lade ut litet foder. Och visst hade Ranja Bjurman sett rätt! Redan på midsommardagen kunde viltkameran avslöja att två vildsvin, två mindre årsgrisar, varit framme och ätit av fodret.



Illegal utsättning
När vildsvin sprider sig brukar det vara stora, vuxna galtar som ligger i frontlinjen. De är ”pionjärer” när det gäller att erövra nya områden. Misstankar finns därför om att de relativt små vildsvinen i västra Skråmträsk utgör resultat av en illegal utsättning.
Jaktliga insatser har redan gjorts för att komma åt vildsvinen, men hittills utan resultat.
– Men vi ska försöka skjuta dom, säger Lage Furberg, älgjaktledare i Skråmträsks jaktklubb. Det här är inga djur som vi vill ha på våra marker."

Artikeln är kopierad från dagens webbupplaga av Svensk Jakt.

Det är bara att ni ökar avskjutningen söder ut så att inte vildsvinen sprider sig norr ut alt. så får vi anlägga en mur från öster till väster så att inga svin kommer förbi. 😁
 
Hoppas också på en spridning så älgskjutar hysterin får nåt annat fundera på. En par tre suggor med kultingar som drar fram på nyplanterade hyggen. Undra hur länge det tar innan skogsbolagen börjar engagera sig i grisjakten och kanske glömmer bort älgarna nåt år så man kanske får se nån liten älg ibland.
 
För några år sen sköts det ett vildsvin i Jarhois, minns jag rätt spekulerades det att detta var ett förrymt vildsvin från Mariebergs viltfarm närmare 20 mil bort. Vet dock inte om det ens bekräftade att dom hade haft någon rymning där.

 
För några år sen sköts det ett vildsvin i Jarhois, minns jag rätt spekulerades det att detta var ett förrymt vildsvin från Mariebergs viltfarm närmare 20 mil bort. Vet dock inte om det ens bekräftade att dom hade haft någon rymning där.

Ja, jag minns det också! En kompis sköt ett svin vid östra Granträsk Kalix samt ett annat sköts Övermorjärv, Kalix. Dom 2 sköts samma dag på hösten.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
lsjonsson Dessa vildsvin Jakt 0
lsjonsson Jägare får betalt för att skjuta vildsvin i Norge! Jakt 12
KLAGER 500 000 vildsvin inom 5 år? Jakt 12
Toffs. Vildsvin på 500kg! Jakt 20
mrhedlund Varg i västerbotten... Jakt 18

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.