Paddling allmänt Kust och sjöpaddling

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2019-08-06, 20:52
CamillaiSkåne CamillaiSkåne är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8
tips vid val av havskajak - är själv kort & lätt

Hej!
Jag hoppas på er hjälp med tips på lämpliga modeller av havskajaker som passar mig som är lite mindre, 163 cm/52 kg. En havskajak att kunna utvecklas i - ge sig ut i större vågor, träna roll o.s.v. men ff. att använda till turpaddling. Den ska kunna sluka packning för en veckotur. Jag har bra balans. Behöver inte kunna lyfta den på bil/bära den själv. Jag siktar i första hand på en begagnad kajak.

Jag har testat Zegul Nuka gt (den lättare versionen) - ljuvligt lätt att hantera och "paddla igång", mkt bekvämt säte, kändes väldigt säker i vågor, men kändes som den flöt lite "ovanpå" - det är troligtvis en fråga om tycke och smak. (Jag har inte någon direkt erfarenhet av att jämföra modeller/egenskaper, så ni får gärna kommentera). L:505 cm, B:52 cm, Djup: 32 cm, Vikt 19-21 kg, Packvolym: (?)

Jag har testat Niegel Fosters Silhouette som är betydligt tyngre och längre, men gillar att den går "ner" lite mer i vattnet. Kändes i.o.f. lite "vippig" till en början, men vande mig rätt snabbt. Är den onödigt tung/lång för mig? Kanske slitsam för mig?
L: 540 cm, B:52 cm, Djup: 30,5, Vikt: 25 kg, Packvolym: 160 L

Jag kommer troligtvis kunna prova en SKUK Pilgrim Expedition - skriv gärna vilka egenskaper den har! L: 519 cm, B: 50 cm, Djup: 30,5 cm, Vikt: ca 24 kg, Packvolym: 153 L

Jag vore sååå tacksam om ni vill tipsa mig om olika passande modeller till mina krav och berätta om dess egenskaper och vad det är ni gillar med dem.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2019-08-06, 21:38
thureb thureb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 17 609
Vikter stämmer ofta inte på kajaker. Silhouette är inte direkt tung i jämförelse med liknande modeller. Borde kunna passa dig bra vi har en sådan i familjeflottan.

Roderkajaker typ VKV Anita skulle de vara något för dig?

Vad föredrar du för typ av sittbrunn och sits? Är man kort kan fördäckets och sittbrunnssargens höjd vara viktig. Roderkajaker typ VKV och turbåtar har en ergonomi som gör de enklare att få effektiv paddelföring om man är lite kortare.

Thure
Svara med citat
  #3  
Gammal 2019-08-06, 22:25
CamillaiSkåne CamillaiSkåne är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8
Tack Thure för tänkvärda tips att ta med mig när jag provpaddlar!

Jag har nu läst om VKV Anita och sett att den är 58 cm bred. Jag gissar att jag inte skulle få ngn "kontakt" med benen när jag sitter i den. För närvarande paddlar jag i olika modeller som kajak-klubben jag är medlem i har till sitt förfogande för medlemmar. De flesta sittbrunnarna är stora, vilket gör att jag inte får kontakt med kajaken med knän/lår, något som jag tror mig sakna. Så jag tror jag föredrar lite tajtare sittbrunnar. Däremot har jag inte tänkt närmre över vilken sits jag föredrar (de flesta på klubben tycks lika). Men det kanske är en rätt viktig fråga. Vet knappt vad det finns för skillnader.

De flesta kajaker jag paddlat har skädda, vilket jag tycker fungerar fint, men jag blir också nyfiken över vad du menar med din sista mening - utveckla gärna, jag vill ju gärna få en effektiv paddelföring :-)
Svara med citat
  #4  
Gammal 2019-08-06, 23:45
Calexico Calexico är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 241
Om du upplevde att kajaken flöt högt i vattnet beror det nog på att du inte hade så mycket packning med. Tomma kajaker blir ofta så, och då kan det var skönt med lite barlast. En säck med 10 liter vatten hjälper ofta eller nåt annat. Nukan har väl rätt mycket rocker va som brorsan Arrow play? Brukar lägga lite tyngd i packutrymmet fram i den så går den bättre.


Tycker Nukan borde passa din längd och vikt. Kolla efter LV kajaker (Low Volume).
Svara med citat
  #5  
Gammal 2019-08-07, 06:48
CamillaiSkåne CamillaiSkåne är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8
Tack Calexico för input och tips om barlast! Low Volyme (LV) hade jag klurat ut och håller utkik efter dessa.
Stämmer att Nuka gt:n har samma bottenform längsled som Arrow play som du skriver är "rocker" - hade ingen aning om vad det betydde, men har nu fått koll på att det handlar om bottenformen :-)
Svara med citat
  #6  
Gammal 2019-08-07, 08:56
Calexico Calexico är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 241
nja man menar nog mer att volymen är större framtill. på Arrow play syns det rätt tydligt och känns framför allt när man lyfter den, då den e framtung. den har större flytkraft där och kan behövas tryckas ner mer i vattnet för bättre stabilitet.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2019-08-07, 09:19
thureb thureb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 17 609
Racer och motionskajaker har högre sittposition än de flesta så kallade havskajaker. Högre sits ger, och speciellt om man har kort rygg, möjlighet till mer vertikal paddelrörelse med paddelbladet närmare mitten av köllinjen vilket är effektivare.

Alla kajaker är kompromisser. Jag ser för och nackdelar med alla mina kajaker.

Genom att flytta fram sitsen får man mera kontakt med sittbrunnen med lårens utsidor vilket underlättar lite för balansen i vågor.
En bra sittposition innebär lätt böjda knän och lite sträckning i knät på den sida där paddelbladet drar. Detta ger mera höft och bålrotation och bättre kraft vilket spar armarna då du utnyttjar rygg och till viss del benmuskler mera i framdrivningen

Thure
Svara med citat
  #8  
Gammal 2019-08-07, 09:39
DDeninger DDeninger är inte uppkopplad
 
Inlägg: 149
Innan du köper något, testa en NDK Pilgrim. Den bruka fungera väldigt bra för lättare paddlare och sväljer ändå en hel del last. Annars har Rebel finna grönandsinspirerade kajaker (Naja), men då behöver man snåla med packningen för en veckotur.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2019-08-07, 22:34
CamillaiSkåne CamillaiSkåne är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8
Tack Calexico och Thure för era förklarande svar :-)

Tack DDeninger för pepp för Pilgrim. Har nu även läst om Rebel Naja som verkar läcker men omöjlig för min packning.

Jag kämpar på för att få kläm på vilka modeller som passar till mig...
Svara med citat
  #10  
Gammal 2019-08-08, 08:41
DDeninger DDeninger är inte uppkopplad
 
Inlägg: 149
Du är medveten om att din kravlista är lite problematiskt eftersom du är så pass lätt? En 100kg person har inte samma problem.
En kajak som känns bra för dig med tekniskt paddling och roll behöver vara hyffsat liten för att inte kännas otymplig och jobbig.
Men detta begränsar lastutrymmet som du har.
Så om du prioriterar ”känsla” och lek, så behöver du tänka lite extra till för packning för långturer. Men detta är inte alls omöjligt. Packningen man bär med sig för en veckovandring går lätt ner i nästan vilken kajak som helst. Problemet är mer att många vill ha med ”det lila extra” när de paddlar, och det behöver du kanske hoppa över.
Prioriterar du ”långfärdskajaken”, så behöver du kompromissa med egenskaper för lek och roll samt att den är lite overkill för vanliga dagsturer, dvs. din ”vardagspaddling” kommer kännas lite tråkigare.
Min råd är att prioritera en kajak för dagsturer och lek, det är det du antagligen kommer att använda kajaken mest. Och så optimerar man sin packning för veckoturer.
Av de kajaker jag har koll på så är Pilgrim Expedition väl närmast din kravlista, men de är sällsynta och eftertraktade på begangnadsmarknaden.
En annan alternativ är kanske Aquarius Sea Leopard. Den passar bra mindre personer och har en väldigt bra pris. Har själv haft storebror Aquarius Sea Lion LV i många år och den funkade fint för allt från lek och roll till veckoturer. Kan provpaddlas hos Ostkustenkajak.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2019-08-08, 10:00
Calexico Calexico är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 241
Det gäller att provsitta flera olika och känns de stora kan man ibland flytta sitsen och även lägga cellplast mellan låren och sittbrunnen för bättre kroppskontakt och kontroll av kajaken.

Du har väl säkert scannat av blocket, men såg en P&H Scorpio LV i plast som kanske kan va nåt. Fanns även en grön Zegul i Nyköping en kvinna sålde. Såg en röd North shore atlantic också som är kvalitet, men om den var LV stod det inget om.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2019-08-08, 13:17
CamillaiSkåne CamillaiSkåne är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8
Tack DDeninger för mycket kloka meningar - kanske jag kan förändra mitt tankesätt och inte stirra blint på packvolym, utan tänka mer känsla och lek :-)
Riktigt prisvärda tips om Aquarius - TACK! Har nu snackat med trevliga Ostkustenkajak. Det är ju långt att köra, men en lockande tanke.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod ärAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:30.