Friluftsmat Recept, ingredienser mm

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2019-03-31, 22:24
moa_k40 moa_k40 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 101
fråga Lunch till lång Sarektur

Jag tänkte vandra sarek i 13-14 dagar i sommar tillsammans med en kompis. Tidigare har vi bara ätit varmakoppen och knäckebröd med mjukost till lunch men har insett att vi behöver mer kalorier. Vi vill gärna äta varm mat som är så lätt som möjligt och som kräver så lite tid och gas. Så någon form av egna lufttorkade matpåsar. Vi vill gärna inte lägga ner pengar på den dyra friluftsmaten utan göra egen. Vad har ni för recept som kan funka utan att vi ska bära ihjäl oss och att maten verkligen förvälls ordentligt? Jag har erfarenhet av att egen torkad mat tar mycket längre tid att bli mjuk och måste kokas längre.
Tacksam för all hjälp!
Svara med citat
  #2  
Gammal 2019-03-31, 23:28
ludvig_svensk ludvig_svensk är inte uppkopplad
 
Inlägg: 460
Bara fantasin sätter gränser, man kan ju i princip laga vad som helst på egentorkad mat. Jag känner inte igen mig i att egentorkad mat tar så mycket längre tid att tillaga än påsmat, bortsett från just varma koppen som ju är extremt snabb. Pratar man om "riktig" frystorkad mat så ska den blötläggas 10 minuter, en egentorkad soppa brukar ta 15 minuter att få färdig. Och någon gång måste man ju ändå sitta ner och vila, så varför inte göra det vid lunchpausen?
Jag har kört mycket på soppor på lunchen. Strimlar man tunt innan torkning så förkortar man tillagningen ganska mycket (samt förvälla innan torkning i mån av behov). Går även sjukt fort att äta tex potatismos med tillbehör, tortellini eller något annat. Häller man på en fet sås så får man upp kalorierna en hel del också.
Jag har slutat använda pulvermjölk på fjället, och kör nu uteslutande på pulvergrädde istället (30% Nido). Sjukt mycket godare i morgongröten eller till matlagningen, och gör att jag enklare kan täcka mitt kaloribehov. Är man ute en vecka utan vansinnes-sol så är även ett paket smör att rekommendera, vansinnigt gott till allt! Även nötter är bra grejer, och torkat ägg kan användas till att reda en gryta med och öka energiinnehållet.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2019-04-01, 05:49
vandrafjäll vandrafjäll är inte uppkopplad
 
Inlägg: 692
Citat:
Ursprungligen postat av ludvig_svensk Visa inlägg
Bara fantasin sätter gränser, man kan ju i princip laga vad som helst på egentorkad mat. Jag känner inte igen mig i att egentorkad mat tar så mycket längre tid att tillaga än påsmat, bortsett från just varma koppen som ju är extremt snabb. Pratar man om "riktig" frystorkad mat så ska den blötläggas 10 minuter, en egentorkad soppa brukar ta 15 minuter att få färdig. Och någon gång måste man ju ändå sitta ner och vila, så varför inte göra det vid lunchpausen?
Jag har kört mycket på soppor på lunchen. Strimlar man tunt innan torkning så förkortar man tillagningen ganska mycket (samt förvälla innan torkning i mån av behov). Går även sjukt fort att äta tex potatismos med tillbehör, tortellini eller något annat. Häller man på en fet sås så får man upp kalorierna en hel del också.
Jag har slutat använda pulvermjölk på fjället, och kör nu uteslutande på pulvergrädde istället (30% Nido). Sjukt mycket godare i morgongröten eller till matlagningen, och gör att jag enklare kan täcka mitt kaloribehov. Är man ute en vecka utan vansinnes-sol så är även ett paket smör att rekommendera, vansinnigt gott till allt! Även nötter är bra grejer, och torkat ägg kan användas till att reda en gryta med och öka energiinnehållet.
Var hittar du pulver grädde någonstans?
Svara med citat
  #4  
Gammal 2019-04-01, 06:41
heme heme är inte uppkopplad
 
Inlägg: 203
Citat:
Ursprungligen postat av vandrafjäll Visa inlägg
Var hittar du pulver grädde någonstans?
Fett är det, men grädde?

https://etnomat.se/mat/drycker ... rmjolk-1800g

https://www.mat.se/butik/nido-nestle-400-g
Svara med citat
  #5  
Gammal 2019-04-01, 08:08
smux smux är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 562
Vi vill gärna ha varm mat på lunchen som är enkelt och snabbt, men lite mer att äta än bara soppa så valet faller oftast på någon version av färdig pastarätt typ Spagetteria. Oftast använder vi mostsvaeade rätter från ÖB som har flera smaker till runt 10-12 kr påsen. Packar om till vanliga fryspåsar inför turen som ger kompaktare format och mindre skräp att bära på .
Koktiden ca 10 min drar bara marginellt med extra bränsle då vi använder Trangia kök med gas som medger sjudning på mycket lågt gaspådrag. En påse pastarätt i 5 dl vatten ger två fulla kåsor att äta.

En alternativ rätt är även risotto (färdig rätt) med lite parmesan eller äggröra gjord på heläggspulvet och gräddpulver (gärna en bit lufttorkad korv till)
Svara med citat
  #6  
Gammal 2019-04-01, 09:56
skogsbaronen skogsbaronen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 526
Visst tar det litet längre tid att tillaga egentorkad mat, men som nämndes tidigare så har det ju kanske inte så stor betydelse om det tar 10 eller 30 minuter när man ändå har lunchrast.
Gör man rätt typ av hemtorkad mat så går det dessutom att tillreda den väldigt fort.

Knorr har ju en ganska ny produkt som heter Snackpot. De är ganska billiga och blir snabbt klara.

Finfördelad hemtorkad mat med pulvermosbas går också väldigt fort.


Mina "basrecept" som jag brukar ha med mig på tur:

Renskav med purjolök, mos och tranbär.
Om du kör ingredienserna ett varv i mixern så är denna rätt mycket snabb att tillaga.

Linssoppa med vitkål och tomatpuré.
Klar på 10-15 minuter.

Dessa tar litet längre tid. Jag brukar koka upp "såsen" och sen låter jag kastrullen stå inlindad i en tröja eller nåt medan jag kokar pastan. Sen kokar jag upp den igen, och då är den klar.
Fiskpasta på tonfisk och musslor
Köttfärssås med pasta

Chili con carne med snabbris.
Som ovan, fast man slipper koka pasta. Riset tillsätts när resten har svällt klart.


Klarar man sig på vegetariskt så blir torkade bönor återfuktade väldigt fort.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2019-04-01, 10:13
Jeankenneth Jeankenneth är inte uppkopplad
 
Inlägg: 293
Couscous är väldigt snabblagat, tog ett recept från boken Fjällmat där man blandar med mandelmjöl vilket ökar antalet kalorier. Sen kan man ha en rad olika tillbehör såsom salami, torkad skinka, torkat kött, nötter etc.

Hemlagade soppor som man torkar är också snabblagat och billigt, kompletteras gärna med hårt bröd med lämpligt pålägg.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2019-04-01, 10:49
Calexico Calexico är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 191
Citat:
Ursprungligen postat av skogsbaronen Visa inlägg

Klarar man sig på vegetariskt så blir torkade bönor återfuktade väldigt fort.
Torkar du konserverade färdigkokta bönor? Och kan man mala ner dem till pulver efteråt? vore intressant om det gick
Svara med citat
  #9  
Gammal 2019-04-01, 11:25
username2 username2 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 591
Citat:
Ursprungligen postat av Calexico Visa inlägg
Torkar du konserverade färdigkokta bönor? Och kan man mala ner dem till pulver efteråt? vore intressant om det gick
Jag har provat det och ja det gick och ja det blev nästan pulver av sig självt. Mosade med gaffel först och när det var torrt vara det bara att smula sönder.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2019-04-01, 11:33
Calexico Calexico är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 191
Citat:
Ursprungligen postat av username2 Visa inlägg
Jag har provat det och ja det gick och ja det blev nästan pulver av sig självt. Mosade med gaffel först och när det var torrt vara det bara att smula sönder.
det låter bra. jag får testa.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2019-04-01, 13:01
skogsbaronen skogsbaronen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 526
Citat:
Ursprungligen postat av Calexico Visa inlägg
Torkar du konserverade färdigkokta bönor? Och kan man mala ner dem till pulver efteråt? vore intressant om det gick
Japp. Sköljer dem och torkar. Förväller inte, och det verkar gå bra ändå.

De spricker upp (vänder nästan ut och in på sig själva) och blir väldigt spröda.
Är man försiktigt med dem så blir de bönor igen vid återfuktning (om än spruckna), men om man vill kan man krossa dem mycket lätt.
Även om du inte krossar dem så går återfuktningen väldigt fort.

Röda linser är som sagt också bra. De köper du torkade från början, och de måste sen koka i 10 minuter. Finfördela dem litet i mixern så går det fortare, eller tar lika lång tid men du spar gas (koka upp och låt stå, samt avsluta med ett uppkok).
Röda linser går ju att äta "Al dente" om man så vill.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2019-04-01, 16:10
DoktorGlas DoktorGlas är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 778
Citat:
Ursprungligen postat av vandrafjäll Visa inlägg
Var hittar du pulver grädde någonstans?
https://www.roschatofsweden.co ... duct-reviews
Har för mig att de här också brukar ha, men inte just nu.
https://friluftsmeny.se/ravara/pulver.html
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 00:07.


 

Logga in