Navigering GPS, karta och kompass

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2018-12-29, 16:02
Nordiska Motorcyklister Nordiska Motorcyklister är inte uppkopplad
 
Inlägg: 393
Fysisk karta till digital - Överföra

Finns det ”enkelt” sätt om man hittar en intressant fysisk karta & överföra den till ett format navigatorer kan hantera?

Exempel: Fota kartan, ladda upp den på nätet, fyll i skala etc. execute & ut kommer en fil som går att köra i Garmins navigatorer..?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2018-12-29, 18:30
Fjällkjell Fjällkjell är inte uppkopplad
 
Inlägg: 812
Kalibreringspunkter

En .jpg-bild kan fungera men du måste ha minst två - gärna 4- punkter på kartan som du vet positionen på. Sedan ett program som klarar av att "rita upp" ett digitalt rutnät t.ex. mapc2mapc.

Sedan vet jag att det finns ett finskt program där man använder Googles satellit kartor och lägger sin egen bild som ett halvtransparent lager ovanpå. När man förstorat så att kartorna är lika stora så kan man få positionen genom att klicka höger på Googlekartan. Enda problemet är att Googles satellitbilder kan vara litet förskjutna så du kan hamna några meter fel.

Hoppas någon annan som ser det här kan ge dig namnet på det finska programmet.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2018-12-29, 18:42
Uigeadail Uigeadail är inte uppkopplad
 
Inlägg: 238
Är det något du tror du kan ha nytta av ofta (så att det blir värt en kort inlärningsperiod) så skulle jag lära mig QGIS som är gratis. Öppen geodata finns från Lantmäteriet. Du kan matcha en fotad karta mot en digital dito via så kallad "georeferering". Det finns sedan ett Garmin-plugin som låter dig exportera dina färdiga kartor i ett format som din GPS kan läsa.

Inte "enkelt" förrän du kan det men det är inte svårare än att lära sig typ Photoshop.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2018-12-29, 20:16
DoktorGlas DoktorGlas är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 528
MOBAC och nåt mer program som jag inte minns namnet på ska kunna göra det. Men det är inte lätt, inte bara att trycka på knappen. Mitt intresse var inte stort nog för att orka hela vägen.

https://mobac.sourceforge.io/
Svara med citat
  #5  
Gammal 2019-01-07, 13:53
tekman tekman är inte uppkopplad
 
Inlägg: 377
Citat:
Ursprungligen postat av Nordiska Motorcyklister Visa inlägg
Finns det ”enkelt” sätt om man hittar en intressant fysisk karta & överföra den till ett format navigatorer kan hantera?

Exempel: Fota kartan, ladda upp den på nätet, fyll i skala etc. execute & ut kommer en fil som går att köra i Garmins navigatorer..?
De flesta Garmin-navigatorer inom "Outdoor"-segmentet stöder "Garmin Custom Maps"/KMZ men det finns en del andra som också gör det. Finns gott om beskrivningar hur man gör:
https://www.garmin.com/us/prod ... l/custommaps
https://goo.gl/yEjP7r

När jag har tid så skaffar eller skannar jag till PNG och sedan skapar jag en karta för Garmin i en gammal version av OkMap (10.8.något). Nyare har begränsningar i gratisversionen.
https://goo.gl/xNCDfB

Har jag bråttom så använder jag en Android-telefonen och appen "Custom Maps". Den sparar också i KMZ-format men jag har inte testat om den kartan går att använda direkt i en Garmin.
http://www.custommapsapp.com/
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:31.


 

Logga in