Ögonen blöder i jakten på tält

Hej hopp,

Det här med tält verkar vara en hel vetenskap ser jag i trådarna här i forumet.

Ska bo i tält på Linköpingslätten i två veckor i sommar, men efter det kanske jag, maken och yngsta sonen ska ut och tälta.

Så, å ena sidan söker jag ett tält som jag står ut i under två veckor (herregud - jag som är prinsessan på ärten...) å andra sidan drömmer familjen om en fjällsemester. Kan detta tält vara något?

True north Tält Arctic Light 3p Duralite

https://fyndiq.se/sport-fritid/fril...h--463#12536629-talt-arctic-light-3p-duralite

Eller har någon ett bättre förslag på mer prisvärt tält (alltså inte dyrare)
Stort tack på förhand
 
Jag hade kanske inte köpt ett tält på Fyndiq och tagit med mig till fjällen...
Skall du tillbringa så mycket tid i tältet, och solen lyser inte alltid, hade jag nog satsat på ett tält med sk GT absid för mer plats under tak. En rekommendation är Bergans Trollhetta 3 som fungerar bra för 2 vuxna och ett barn. För mer plats Trollhetta 4, men tyvärr i högre prisklass.

Outnorth har några liknande tunnel tält med GT absid av sitt eget märke Urberg i lägre prisklass. Jag har dock inte testat något av dessa Urberg tält varför jag inte kan uttala mig om deras funktioner och kvalitet.
 
Senast ändrad:
Hej

Ja, välkommen in i djungeln!

När jag läser din beskrivning känner jag spontant "det där är två olka tält!" Ska man vara på samma plats i två veckor skulle jag satsa på ett campingtält. Tyngre men med ståhöjd. Mindre vindtåligt men kanske med två utrymmen (ett för att sova, ett för prylar/umgänge). Finns många sådana begagnade på ex blocket just nu. Här bara ett exempel i mängden https://www.decathlon.se/arpenaz-family-42-4-pers-id_8378238.html Typ...

Vad gäller fjällvandringen så finns det numera bra möjlighet att hyra ett tält innan man köper ett, ex på hygglo. Då kan man prova sig fram till vilket tält man gillar innan man lägger ut många tusenlappar. Här bara ett exempel på ett märke som många tycker är bra vid fjällvandring https://www.hygglo.se/search/Hilleberg

Lycka til!
 
Tarp

Ta och jobba lite mer på din kravlista.
Kommer det blåsa mycket
Mycket mygg
Ska ni bära tältet

Men fundera på om inte en Tarp och ett litet tält kan fungera för ekonomin var tydligen styrd.

Men mygg och Tarp är lite så där.

Tält är ändå en rätt bra investering om man tänker man har det några år och annars skulle bo på vandrarhem.

Sedan finns hotell Hilleberg. Ler
 
Tjena,

Många här på forumet vill ha det perfekta tältet och då blir sökandet en vetenskap!

Tältet du länkar ser ut att vara en rimlig modell, men det blir nog svårt att hitta någon som har någon erfarenhet av ett sånt udda märke och faktiskt kan säga något.

För att hitta tältmärken som någon har erfarenhet av måste man nog gå upp ett litet snäpp. Bergans Trollhetta 3 som nämndes ovan är ett mycket bra tält, men betydligt dyrare. Några i ungefär samma prisklass som ditt förslag är

Bergans Trysil, 1699 kr. Detta är en specialserie som Bergans sytt upp åt XXL. Billigare än Trollhetta. Jag har testat tvåmannavarianten som hade helt ok kvalitet. Detta är dock lite trångt för att vara ett 3-manna.
https://www.xxl.se/bergans-trysil-3-pers-talt-bla/p/1088461_1_style

Bergans Trillemarka, 1916 kr. Igen ett tält av en något billigare serie men av ett känt märke som förhoppningsvis inte vill göra bort sig. Ingen personlig erfarenhet. Jag skulle dock vara skeptiskt mot detta tält då takhöjden är ovanligt liten.
https://www.outnorth.se/bergans/tri...SE&utm_medium=rt&utm_campaign=retargeting#Red

Urberg Tunnel G4, 1916 kr. Urberg är internethandlaren Outnorths eget märke. Jag har ingen erfarenhet av detta tält, men mitt generella intryck är att produkterna är mycket prisvärda och har godtagbar kvalitet. Detta är mer rymligt än de ovan, särskilt som det har högre takhöjd.
https://www.outnorth.se/urberg/3-person-tunnel-tent-g4#OceanBlue

Av dessa tre hade jag troligen köpt Urberg-tältet om jag skulle bo i två veckor i sträck. Att kunna sitta på huk utan att slå i taket är värt en hel del.
 
Som någon redan skrivit; köp ett ”billigt” tält för sovandet & lev under en billig Tarp, du kan göra tarpstolparna av billigast möjliga, exempelvis hyvlat 45x45 om ni kan ta 2,5 m långa stolpar med er till Lkpg, själv hittade jag en ”slit & släng”-Tarp för 179kr, 4x3 m på XXL, och under den har ni Lebensraum för det finns inget tält som löser båda de uppdragen för en vettig peng, knappt ens om du betalar. Har ingen vettig bild här, men här ser du min 3x3 m Tarp med myggtält & 140 cm höga pinnar, med 250 cm pinnar har ni god ståhöjd.
b96f5d7941423998607f16d5c6329487.jpg
 
Jag tycker också att det låter som att du behöver två olika tält. Ska man campa en längre tid och ha det bekvämt vill man gärna ha ståhöjd, något som det tältet du länkar till saknar. Däremot har jag väldigt positiva erfarenheter av märket True North. Vi har haft deras fyrmannatält (som har en stadigare kupolkonstruktion, motsvarande den här modellen) i mer än 10 år och sovit många nätter i det, både i vackert väder och i busväder. Det har en bra och hållbar konstruktion och funkar för nybörjarturer i fjällen (men kanske inte om man ska gå typ hela gröna bandet och tälta många nätter i utsatt väder). Efter 10 år börjar det ge upp lite, innertältet fästs i yttertältet med hakar på resårband som börjar se lite väl slaka ut, men det funkar fortfarande. Att det marknadsförs av Fyndiq är inget man behöver bekymra sig över, det är friluftsvaror.se som säljer genom dem och min bild är att de är en seriös butik.
 
Kamintält är regeln om man skall ha ett bra och torrt basläger.
På kaminen kan man laga mat och runt skorstenen kan man torka tvättade persedlar.

go tur
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.