Klättring allmänt Klippa

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2018-01-20, 09:39
Hagge17 Hagge17 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 28
Från vandring till klättring

Hej,

Har vandrat relativt aktivt i drygt fem år nu och har på senare tid börjat få upp ögonen mer och mer för klättring och att ta högre och högre toppar.

Till en viss gräns klarar man sig naturligtvis utan klätterutbildning/erfarenhet, men det öppnar ju upp helt andra möjligheter, så jag undrar nu om ni har några kurser att rekommendera? Antar att det är mest alpin klättring och ev. glaciärklättring som gäller. Har kikat lite på STFs glaciärkurs vid Keb.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2018-01-20, 21:16
kjpil kjpil är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 422
Om du vill klättra stora klätterturer tror jag det är bäst att börja med klippklätterkurs och träna tradklättring på hemmaklippor ett tag. Och sen gå nån alpinkurs eller hyra guide en vecka å få skräddarsytt. Alternativt om du har bekanta att lära av.

Men om du tänkt vandringsleder på höjd med glaciärinslag räcker det nog med en glaciärskurs.

Repvana får en av att klättra mycket. Verktyg för olika situationer på långa turer får en genom att klättra olika discipliner - trad, repsolo, aid och is samt träna räddning.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2018-01-21, 13:28
Hagge17 Hagge17 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 28
http://www.stockholmsguidebyra ... simonsberget
http://www.stockholmsguidebyra ... ippklattring

Hittade de här en stund efter att jag startat tråden, blir perfekt då jag bor i Nyköping t.o.m. så jag tänkte boka in mig på dem för att få en stabil grund att utgå ifrån. Men jag vill kunna ta mig upp på högre och högre toppar, så jag antar att det vore lämpligt med träning i den typen av miljö också, så skulle behöva tips på bra utbildningar (har tyvärr inga bekanta jag kan ta hjälp av) och allmänna tips/råd som är bra att veta.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2018-01-22, 11:58
Danne W Danne W är inte uppkopplad
 
Inlägg: 403
Det blir ju perfekt att köra grundkursen vid Tunaberg, det gjorde jag också en gång i tiden. Så du kör den i början av maj, ser till att klättra under maj, tar fortsättningskursen i början av juni. Ta gärna gröna kortet också så blir det smidigare om du ska träna inomhus någon gång.

En kul grej om du har vägarna förbi är att testa Via Ferrata vid Skuleberget i sommar, då får du helt annan sorts klättring som kan vara sånt som du stöter på i bergen.

När du har gjort de där grejerna så kommer du kanske ha mer koll på vilken sorts klättring du är intresserad av och vill köra mer av (och köpa grejer för).
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:24.


 

Logga in