Vilken kompass

Den här tråden kommer jag följa med visst intresse, och jag hoppas att det kommer en del input, för när det gäller kompasser känner jag själv att jag är en smula "inskränkt". Jag har i alla år använt en "vanlig" orienteringskompass (med det menar jag av samma modell som man använde på skolorienteringen eller i scouterna), och har lite svårt att föreställa mig när och hur jag skulle använda något annat alternativ. Det vore verkligt intressant att höra hur andra använder kompasser, det skulle definitivt vidga mitt perspektiv.

För vanligt friluftsliv har jag aldrig känt något behov för en mer kompass med spegel och som man kan ställa in för att kompensera för avvikelser mellan magnetiska nordpolen och den geografiska, jag har för det mesta känt att jag darrar lite för mycket på handen för att det ska märkas någon skillnad. Och än har jag inte tappat bort mig och aldrig kommit tillbaka från en skogs- eller fjälltur.

Jag har också haft svårt att tänka mig en minimal kompass som trådstartaren frågar efter, det känns som svårt att använda ihop med karta. Ibland kan man ju önska ta ut en kompasskurs, trots att jag kanske inte lyckas med oerhörd precision. De riktigt små kompasserna känns mest som något man tar till i en överlevnadssituation för att vara säker på att man går rakt och inte i cirklar, men som sagt, det här är inte över huvud taget grundad i egen erfarenhet utan mest på förutfattade meningar.

Och för att svara på trådstartarens fråga, baserat på min erfarenhet (begränsad som den är) skulle jag alltså föreslå att inte skaffa någon av de länkade kompasserna om du tänkt använda dem till något annat än någon sorts nödkit att ha när du inte orienterar efter karta och (orienterings)-kompass. Och karta och kompass tycker jag att det är skönt att ha om jag ska ut på mer än en dagstur nära "civilisationen".
 
Jag föredrar större kompasser då jag tycker de brukar fungera bättre.
Jag kan rekommendera den här:
https://www.xxl.se/silva-ranger-s-k...gclsrc=aw.ds&dclid=CMr7m8S-4dYCFZZNGAodc8cMqg

Med den kan du lätt ta ut riktningar, samt syfta (ta ut olika kända för dig berg/objekt mm) för att sedan på kartan se exakt var du är genom att dra linjer från beergen på kartan som kommer att korsa varandra. Väldigt dåligt förklarat men googla syftkompass.
Spegelln används när du håller kompasen rakt ut och siktar på ett berg så kan du samtidigt se nålen i spegeln och vrida in kompass en rätt.
 
Syftkompass med spegel

Tycke jag är grymt då kan jag faktiskt bestämma min position med någorlunda noggrannhet om jag är i fjällen eller i skärgården. En spegel är inte heller så dum att signalera med eller spegla sig med om du har fått nått skräp i ögat!
 
Hej, skulle vilja ha en kompass för säkerhets skull
och tänkte på en mini - t.ex. dessa: Silva Carabiner 9 eller Silva Pocket Compass STD
Är det något ni rekommenderar eller har några tips? Funkar dessa som jag länkat?
Tack på förhand
Det är klart att de fungerar som nödkompasser, dvs de hjälper dig att undvika att gå alltför krokigt (för att inte säga i cirklar) när du är vilse ute i spenaten. Och den senare ger dig dessutom lite nice-to-know-information om aktuell lufttemperatur. Den är en utmärkt zip-puller att sätta i jackans blixtlåslöpare - så att den alltid är med och inte tappas bort. Men där tar det nog slut...

Om du är ute efter en back-up-kompass till din ordinarie (som jag skulle rekommendera är en fullstor syftkompass*) så skulle åtminstone jag ha fastnat för Silvas Ranger SL, den kan i nödfall ersätta din fullstora syftkompass samtidigt som den ryms lätt i jackfickan eller i ryggans kartficka utan att väga många gram...

* När det gäller handhållna syftkompasser så är det få som slår Silvas dyra Expedition S i användbarhet och hanterbarhet, då måste vi gå över till specialdesignade rena marina syftkompasser eller kikare med inbyggd syftkompasskala för att få maximal precision - och de är normalt inget som frilufsare släpar med sig...

Billigare, men med i princip lika god funktionalitet för normalanvändaren, är Silvas Ranger S. De ca tre extra hundra- lapparna för Expeditionskompassens alla specialfunktioner är normalt bortslösade pengar för medelanvändaren
- så Ranger S är nog klart bästa köp som frilufsarkompass...

Som vanligt: IMHO och YMMV ;-)
/Odd
 
Om du vill ha en kompass som är så liten att du alltid kan ha den med dig så tycker jag att Silva Carabiner 9 ser bra ut.

På tur använder jag en Silva Ranger S. Den funkar bra för mina behov, både på vandring och paddling.
 
Den viktigaste funktionen för en kompass är oftast att passa kartan mot norr, och då duger i princip vilken som helst med någorlunda tillförlitlig norrnål. Passar man kartan så kan man sedan se riktningarna tydligt.
http://www.svenskorientering.se/borjaorientera/Orientering-safunkardet/

Vill man kunna ta ut en kompasskurs och följa den är det oftast bäst med ett vridbart kompasshus till det, då kan man behålla kursen utan kartan (med bara kompassen).

Om man vill ha en linjalkompass, tumkompass eller en på handleden är lite beroende på hur exakt man ska kunna gå kompasskurs.
Om man är på sjön eller på fjället kan kanske en syftkompass med spegel vara användbar, men i skog och mörker är den sällan det. Den är mer lämplig för kartritare och expeditioner.
Att sedan följa kompasskursen rakt är mycket större felkälla än kompassens riktning, det är en träningssak.

http://www.svenskorientering.se/borjaorientera/Kompassen
http://www.olspecialisten.com/sv/kompasser/

Som sagt, är den en extra säkerhet i skogen du önskar, kan de du länkar nog hjälpa att passa kartan samt visa en riktning. Men vill man ta ut en kurs ska man ha ett vridbart hus, och är man ute efter att pejla in på avstånd och med noggrannhet en med spegel (men det går utmärkt att syfta med en vanlig kompass som passar kartan och så kikar man över de båda samtidigt (ju längre armarna kan hålla den från ögat desto bättre syftning). Mätnogrannheten där är ändå fullt tillräcklig.
 
Den första har jag haft flera av. Kvalitén är sådär det har bildats gasbubbla i vätskan och nålen är lite seg. Jag har en sån kompass på min bilnyckel. Den andra du länkar till är troligen sämre.

Jag har bättre erfarenhet av Moscows linjal och tumkompasser än av Silvas enklare modeller. Säljs t ex av Orienteringsspecialisten. Vill man kunna gå kompasskurs i terräng är en lite snabbare nål rätt värdefull.

Om ändamålet är enklare skogsvandringar svampplockning och liknande funkar den första du länkade till. Men jag menar att en kompass för 400 Kr är prisvärd.

Finns kompassappar till mobiltelefoner. De jag testat har inte varit bra. Däremot har elektroniska kompasser i de Garmin GPSer jag haft varit OK.

Thure
 
Kör också med den typen Silva Ranger S fast min heter något annat lite äldre men samma funktion, då klarar jag alla positions och navigerings uppdrag och jag har samma på sjön och ute i spenaten och har inte virrat bort mig än iaf.
Den fungerar dessutom som reservkompass i båten ifall huvudkompassen skulle skadas men mest för krysspejling i båten i kajaken är den huvudkompass liksom i spenaten.

Visst jag har en bra GPS plotter i båten med men jag använder den mest för bekvämligheten att lägga rutter som jag kan följa fast jag lägger ut dem på papperskort, och att bekräfta det jag redan vet från papperskortet JO jag vet jag är Old school ;-)

Dessa mini kompasser går bort för mig efter att ha kollat på dem och insett att de är för "darriga" för praktiskt användning annat än att hitta de fyra väderstrecken vilket jag normalt kan göra utan kompass utan med solen och klockan samt andra tecken i naturen, men för att gå raka kurser och positionera från karta så behövs en riktig kompass iaf i min värld.
 
[...] Det vore verkligt intressant att höra hur andra använder kompasser, det skulle definitivt vidga mitt perspektiv.

Jag brukar ha en liten kompass i stil med de länkade i fickan vid stadsturistande. Perfekt t.ex. för att veta vilket håll man ska åt när man poppar upp ur tunnelbanan. All navigering sker inte en veckomarsch ut i Sarek! =)

(Jag har nog den med termometer i. Precis som någon annan skrev har den fått en bubbla och är lite seg, annars funkar den fint.)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Toan Vilken temperatur klarar olika material vid torkning? Utrustning allmänt 3
Elvah Vilken är den lättaste fungerande mobiltelefonen just nu? Utrustning allmänt 28
Kvark Vilken FR ryggsäck? Utrustning allmänt 2
Mysan1 Haglöfs rygga, vilken modell? Utrustning allmänt 13
Sweref Vilken överlevnadsklocka? Utrustning allmänt 14
stenblock Vilken Lundhagsmodell är dessa pjäxor ? Utrustning allmänt 7
Stenröset Toaspade - behövs den? Om ja, vilken är bäst? Utrustning allmänt 57
vandrafjäll Vilken klocka med höjdmätare? Utrustning allmänt 30
thompalompa Vilken kniv Utrustning allmänt 24
Silver Fang Vilken pannlampa Utrustning allmänt 15
NaturBoel Vilken klätterhjälm rekommenderas? Utrustning allmänt 0
EmilN Vilken funktion är det som ramlar ut ur min jacka? Utrustning allmänt 8
Jojosurf Vilken typ av känga Abisko - Nikkaluokta? Utrustning allmänt 2
Jones Vilken kniv till min tjej? Utrustning allmänt 40
Dobbis Vilken säck? Utrustning allmänt 12
AndersSupertramp Snösåg - vilken rekommenderar du ? Utrustning allmänt 8
skitfiske Vilken sovsäck?? Utrustning allmänt 10
Elvah Vilken termos är bäst? Utrustning allmänt 32
Morgan Vilken kikare Utrustning allmänt 6
LarsElm Vilken pannlampa ska jag köpa? Utrustning allmänt 27
A.Westberg Friluftsmobil - vilken ska man välja? Utrustning allmänt 9
Fotokalle01 Vilken fällkniv? Utrustning allmänt 23
miniwallan Liten yxa: Vilken? Utrustning allmänt 18
skyspy Vilken klocka är mest tålig? Utrustning allmänt 131
Molngrabb Vilken moramodell? Utrustning allmänt 5
JacobB Vilken fällkniv Utrustning allmänt 74
Mulan Vilken Kamin blir det? Utrustning allmänt 4
maaltoh Vilken del av din frilufts-utrustning är din absoluta favorit!? Utrustning allmänt 85
desireman Funderar på vilken kamera är bäst att köpa för vandring? Utrustning allmänt 83
Bulgakov Vilken uteklocka med fotpod och höjdmätare? Utrustning allmänt 1
martinnilsson Hjälp! Vilken tillverkare har gjort denna ryggsäck? Utrustning allmänt 3
orjanraberg Vilken tältlykta Utrustning allmänt 17
desireman Vilken vandringskänga för max 2000:-? Utrustning allmänt 20
såg vilken pryl får vara hemma o vilken få följa med Utrustning allmänt 11
niking Vilken hårdhet på multitängernas knivar? Utrustning allmänt 19
bash Dags för ny kniv, men vilken??? Utrustning allmänt 14
qvick vilken kniv med konservöppnare? Utrustning allmänt 19
patrik_neckman Camelbak, vilken ska jag välja Utrustning allmänt 3
Kanii Vilken ryggsäck? Utrustning allmänt 2
Runningman Vilken Armbandspedometer ska man välja? Utrustning allmänt 0
SUPERENDURO Vilken Tillverkare av Utrustning för äventyr & friluftsliv tycker du är bäst. Utrustning allmänt 52
tango Vilken slida till fällkniven S1 samt blånerad/blank? Utrustning allmänt 4
staffanp Gul rem i Norröna Synkro: till vilken nytta? Utrustning allmänt 14
plaskdaja Vilken stöttålig mobil? Utrustning allmänt 44
avslut0908 Vilken yxa ska jag köpa? Utrustning allmänt 19
Martin_Be Vilken GPS? Utrustning allmänt 1
isola92 Vilken GPS ska jag välja? Utrustning allmänt 4
mariaa Vilken kikare ska man köpa? Canon 12x36 IS II? Utrustning allmänt 13
lallen Vilken av följande fyra minikikare skall jag välja? Utrustning allmänt 0
plaskdaja Vilken pryl har inte uppfunnits än??? Utrustning allmänt 29

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.