Extreme Alpinism, skalplagg, dun och syntet

I boken Extreme Alpinism av Mark F. Twight och James Martin diskuterar författarna skalplagg, förstärkningsplagg och alpinism.
Författarna är väldigt negativa till att använda vattentäta skal och då framförallt Gore Tex vid alpin klättring. De argumenterar som så att risken för regn är liten, istället är det främst vind och kanske snö kläderna behöver skydda mot. Skulle det börja regna vänder en klättrare ändå eftersom risken för stenras då blir väldigt stor. Risken med Gore Tex skall också vara att det blir så mycket kondens på insidan av skalet att det riskerar att frysa till is på insidan.
Istället för vattentäta skalplagg argumenterar de därför att använda skal i microfiber. Jag tycker inte riktigt att det framgår vilket typ av plagg de menar men kan det vara typ Klättermusens i polyester/bomull? De skriver dock att de vill att microfibrerna skall vara av syntetmaterial men jag vet ingen jacka som uppfyller det. Vet ni?

Vad har ni för erfarenheter? Vilka skalplagg använder ni/folk som ni känner i bergen?


Författarna argumenterar också starkt för att använda syntetfyllning i både sovsäckar och förstärkningsplagg istället för dun. Detta då det inte tappar lika mycket isoleringsförmåga som dun om det blir fuktigt/blött. Väljer ni det tyngre och större syntetplagget/syntetsovsäcken istället för motsvarande i dun för att inte behöva bry er lika mycket om det/den blir fuktigt?

Tacksam för tankar om författarnas åsikter och era egna/andras erfarenheter.
/joel
 
Intressant post, denna kommer jag följa. Har själv haft dessa funderingar vilka kläder som gäller.
Så man får hoppas på bra svar från dom som vet och kan.
 
Lika mycket asikter som alpinister....

Gissar att denna trad kommer spara ur helt. Forst och framst ar det val sa att det beror pa vad och nar man ska ut.

Det ar sannt att dun inte ar sa himla bra om det blir fuktigt men samtidigt kan man ju konstatera att Himalaya och Alperna ar ganska tort pa vintern. Svenska fjallen och Scotland ar ju en annan historia.

Jag fick denna lank av Steve Hose infor min G4 expedition. http://www.youtube.com/watch?v=DoACZH2N9gE

Steve och Twight ar polare som framgar av denna video dvs samma smak nar det galler klader. Det ar ju som resten av beslutsprocessen i alpinism en avvagning och ett risktagande.

En sak ar saker och det ar att Gore-Tex var EXTREMT bra fore de att de for att skydda membranet fran slitage belade det med en PVC coating. Gore-Tex borjar inte slappa ut fukt forens efter ca en timme pa kroppen.

Event andas ca 50 procent battre an Gore och ar i sin karaktar som Gore var fore coatingen, de har en anna losning for att klara att fa ut molikylerna och skydda membranet. Sa jag skulle saga att Event ar mycket battre som material i allt fran klader till sovsackar till talt. En fordel med Event ar att det slapper igenom at bada hallen vilket gor att det gar att anvanda i sovsackar, nagot som inte funkar med Gore da det inte gar att packa ihop.

Konkret sa ar det val sa att en kombinatin ar det som ar bast. Jag har och anvander bade Primaloft och dun jacka i Event. Allt beror pa vad, nar, hur och med vem.

Jag har foljande olika klad konfigurationer:


HImalaya G4 och Alperna vinter:

Smartwool underst
Fleece light and heavy (fleece salopette) weight bada eller ena
Event skalklader
Primaloft Jacka typ "belay jacka"
Event Dun jacka 900 fill power custom utvecklad
Primaloft byxor

Jag hade saledes 6 lager pa overkroppan i Himalaya. I alperna pa vintern nojerjag mig med Primaloft jacka eller event-dun jacka beroende pa tur och temperatur.

Jag anvander dun sovsack i Event sa slipper man ta med bivy bag i Alperna.

Primaloft byxor ar battre an dun om de gar sonder jamfort med dun som om en eller flera fickor med dun gar sonder ar knepig att fixa och de tappar mycket isolering. Ska dock saga att jag har Gore dun byxor ocksa...

Det har med att kla sig for alpina turer ar ju mycket individuellt och den personliga metabolismen spelar stor roll i hur man klar sig for att klara att halla fart och vara varm.

Man kan som motvikt till Twight saga att tex Babanov alltid klattrar i Gore lagt och med 2 dun jackor pa hojd och inget Gore men extra fleece.

Simone Moro kor dun och syntet blandat.
 
Senast ändrad:
Om membrankläder

Om det inte föreligger någon risk att bli blöt så finns ingen anledning att använda skalkläder med membran. Kläder av microfiber är mycket skönare att ha på sig under lång tid och att gå hårt i.

Friluftsmarknaden är sedan ett antal år helt insnöad på skalkläder med membran så idag är det nästan omöjligt att hitta rejäla skalkläder i microfiber. Norröna var några av de sista som gjorde riktiga fjällkläder av microfiber och det är nog 3-4 år sedan de slutade tillverka sitt Antarktis-ställ. Haglöfs lade av med sina rejälare Climatic jackor ungefär i samma veva.

Om kondenspunkten hamnar innanför jackan så blir det isbildning ja!
Detta oavsett vilket typ av membran du använder.
Vanliga fall är då:
  • Du svettas så mycket så att all ånga inte hinner diffundera genom membranet innan den kyls ner och kondenserar. Dvs när det rinner svett på insidan.
  • Jackan är väldigt pösig.
  • Det är riktigt kallt och du har många lager innanför jackan.
Det sistnämnda gäller även om du inte rör på dig utan bara står blick still, som att ha på sig en plastpåse ungefär.
 
Som ovan redan skrivit torrt kallt alt fuktigt och blött ger olika förutsättningar
Sovsäck
Ett alternativ är att ha en fuktblock/vapor barrier i dun säcken du blir fuktig men säcken förblir torr
Underställ:
Ull behåller större delen av sina värmeegenskaper fast det är blött
Silke i underkläder förespråkas av vissa
Skalplagg:
Soft shell som ytterskal funkar bra för det mesta tycker jag men om det blåser på ordentligt
så använder jag gore-tex eller liknande membran ev med en dunjacka under typ 700

I skor kör jag med tunnast möjliga syntetstrumpor plastpåse över sedan yllestrumpor på det
äckligt tycker vissa men jag tycker det funkar Skorna och yllestrumporna är alltid torra och värmer
på natten kan man torka de tunna innerstrumporna, man kan också pensla på aluminiumklorid
på fötterna för att minska ev fotsvett

men det som funkar för dig är alltid bäst ut och prova
 
Ett annat läge har man ju vid sommaralpinism (fast det kanske inte räknas som "extremt").
Då passerar man som regel nollan på vägen upp och ner. Eller när solen går upp resp ned.
 
Vbl?

VBL gar som troltind sager att anvanda och jag har historiskt varit ett stort fan av det vad galler sockor men har helt slutat med det da jag tycker man tappar mycket kannsla i klattringen. Jag vet inte men jag sover med inneskorna i sovsacken och sa har jag med ett par torra smartwool att byta till pa kvallen.
 
På överkroppen 2.0

Jag är ingen storklättrare men har 3000 + dagars erfarenhet av skidåkning. Går mycket på toppturer-skidor, ofta med klätterinslag.

Det senaste året har jag bytt strategi på topptur och alpinklättring, om det gäller dagstur och är hyfsat väder. Skippat Gore-texjackan.

Underst ett modernt ullunderställ från Icebreaker el Smartwool.
Utanpå, oftast ytterst en Marmot DriClime-jacka, Kostar 800-900 kr. Grymt bra!
http://marmot.com/fall_2009/mens/outerwear/active/original_driclime_windshirt

Kunde se att den här snubben håller med:
http://www.andy-kirkpatrick.com/site/main_articles/the_best_softshell_in_the_world/

Blir det sämre väder och jag behöver huva sätter jag på en tunn Microfiberjaca från Marmot el Patagonia. Marmoten på 140 gr är billig, typ 500 kr. Ligger annars i ryggan.
http://marmot.com/fall_2009/mens/outerwear/active/ion_windshirt

Kompletterar med värmejacka, tunnaste varianten i dun el Primaloft beroende på hur fuktigt det är. Alpinklättring nästan alltid Primaloft. Den nya favoriten är lätt: http://www.patagonia.com/web/eu/product/mens-nano-puff-pullover?p=84020-0-696

Är värmejacka på en längre tid och det är kallt, är den under skalet, det blir betydligt varmare än att ha den ytterst..

Insåg att detta kommer funka i rätt dåliga förhållanden utan tjock jacka i Gore-tex efter att sett Steve House förklara att han hade en sådan tunn microfiberjacka (typ 100 gram) som skal på Rupal Face.
http://www.youtube.com/watch?v=DoACZH2N9gE

Det är inte de slitstarkaste grejerna, men samtidigt inte så dyra. Driclime windshirt, ytterjacka och Primaloft kostar 900+500+1900 kr, och då har man grejer som är riktigt bra.

Om det är fint väder ner till minus 15 grader kör jag denna set up. Sämre väder, regn eller riktigt kallt och blåsigt är det fortfarande Gore-texjackan som gäller. Eller flerdagsturer utan tidernas högtryck.


På benen fortfarande ofta skal i Gore-tex, då man svettas mindre om benen och det skalet aldrig ligger i ryggan. Benen har också mer kontakt med snön. Men i april och maj, plus sommaren är det tunna softshellbyxor som gäller.

Utan jacka i Gore-tex som ofta ändå ligger i ryggan har packningen kunnat slimmats, en del andra saker som en skön sele på 165 gr http://www.cilao.com/baud_oz33.php BD oz-karbiner etc så kan jag ha 20 l rygga från Camp som väger 400 gr istället för det stora ryggan där det ryms lite mer ”bra att ha grejer”.
 
membranfritt åt folket

Har mer eller mindre fri tillgång till outdoorkläder via mitt arbete, och tillbringar nästan hälften av vinterns dagar på topptur, utförsåkning eller humana alpinturer. Jag äger inte ens en 3-L Goretex jacka. "settuppen" som skare beskriver finner jag i princip optimal. Även om jag kör en lite kraftigare ytterjacka, så den håller för allt slitage. Det finns moderna membranfria vävar som klarar allt du träffar på på vintern (om du pratar riktig vinter, inte regn i göteborg). Min favorit är: http://www.patagonia.com/web/us/product/mens-ascensionist-jacket?p=83130-0-950
 

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...