Naturområden Ditt eget favoritområde?

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2019-07-10, 11:56
Arytmica Arytmica är inte uppkopplad
 
Inlägg: 33
"Guldkorn" i Sveriges natur?

Halloj!

Jag skulle vilja ha tips på häftiga sevärdheter i naturen runt om i Sverige. Exempelvis vattenfall, grottor, utsiktsplatser, raviner/smala dalgångar, kalkbrott och andra udda och vackra badplatser, övriga sevärdheter i naturen osv.

Jag håller på med en samling av allt ifrån obskyra guldkorn i naturen till välkända sevärdheter för att komma ihåg dem när jag väl har vägarna förbi.

Det är som ni förstår kanske inte så svårt att hitta välkända ställen med hjälp av exempelvis tripadvisor. Men det är just de mindre kända ställena som är svåra att hitta genom blindsökningar på nätet. Det brukar ju va bäst att fråga lokalbor om ställan i närområdet, så där av tänkte jag slänga ut en allmän fråga till er om ni skulle vilja dela med er av lite sevärdheter som faller inom det jag eftersöker.

Mycket tacksam för tips!
Svara med citat
  #2  
Gammal 2019-07-10, 12:26
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 14 125
Fjällbacka, Smögen och Sveafall är guldkorn liksom Stenberget, Stenshuvud, Ålakusten, Skånes Vulkaner, Ringsjöarna vara kraternerslag, RV 9 samt kusten norr Helsingborg till Laholmsbukten.
Du har tagit dig an ett långtidsprojekt!

go tur
Svara med citat
  #3  
Gammal 2019-07-10, 14:03
Arytmica Arytmica är inte uppkopplad
 
Inlägg: 33
Citat:
Ursprungligen postat av seobserver Visa inlägg
Fjällbacka, Smögen och Sveafall är guldkorn liksom Stenberget, Stenshuvud, Ålakusten, Skånes Vulkaner, Ringsjöarna vara kraternerslag, RV 9 samt kusten norr Helsingborg till Laholmsbukten.

Du har tagit dig an ett långtidsprojekt!go tur
Tackar! Jag är tacksam för alla tips jag kan få. Sedan selekterar jag ut det som passar min karta bäst. Har redan omkring 80 olika POIs sparade.

Skickat från min CLT-L29 via Tapatalk
Svara med citat
  #4  
Gammal 2019-07-10, 14:27
DoktorGlas DoktorGlas är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 789
Vet inte om det platsar som natur, men du kanske är intresserad av vackra fornlämningar också? Vid Broby strax utanför Uppsala, längs Gysingevägen, är ett område som är nedlusat med fornlämningar. Det finns en stor boplats från bronsåldern på en höjd, den största i Mälardalen faktiskt. På toppen, där boplatsen låg, är som en stor, alldeles platt balsal med glesa träd inramad av stora stenbumlingar. Slätten nedanför är också vacker. Mälarn, eller rättare havet, gick upp hit på den tiden, så höjden och alla andra trädklädda holmar var just det, små öar.

Okänd för allmänheten, inte ens en kringelskylt, och en väldigt fridfull plats dit jag gillar att göra utflykter. Följ vägen jag plottat åt andra hållet, tvärs över Gysingevägen så kommer du till Ulva kvarn, som däremot är ett känt turistmål. Så är du i Uppsala och besöker Ulva är detta en lätt avstickare.

http://www.gmap-pedometer.com/?r=7389917

Svara med citat
  #5  
Gammal 2019-07-10, 16:13
bigfoot bigfoot är inte uppkopplad
 
Inlägg: 399
Kul tråd! Jag startade en liknande tråd någon gång i forntiden (sök på "oförglömliga platser" för att hitta den). Naturtips är alltid bra att samla.

Jag skulle rekommendera Slåttdalsskrevan i Skuleskogen (Höga Kusten). En väldigt läcker plats att gå igenom. Om man kommer vandrande på Höga Kusten-leden söderifrån så bör man dessutom ta en avstickare och knalla ut på platån ovan skrevan, där man har många bra rastställen och otrolig utsikt över kusten.

En annan cool plats är Sandhammaren på Skånes sydkust (passeras på Österlenleden). Här vandrar man runt Sveriges hörn på en nästan oändlig sandstrand, mellan land och hav.

Jungfrukällan i Kolmården är, quite frankly, mest en stor sten. Men om man läser på lite och har fantasi är det en ball plats att besöka.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2019-07-10, 20:34
rwalb rwalb är uppkopplad nu
 
Inlägg: 13
Runkestenen m.m.

Mellan Eksjö och Vimmerby kan du hitta bl.a. Skurugata, Kvilleken och Runkesten. Sveriges största gran och alm finns i närliggande Ydre .Och klassisk Astrid Lindgren mark såklart!
Svara med citat
  #7  
Gammal 2019-07-10, 21:02
Spikbjörn Spikbjörn är inte uppkopplad
 
Inlägg: 491
Stockholmsgata är värt ett snabbt besök.
Västernorrland, liknande Slåttedalsskrevan vid Höga kusten.
http://www.aselebyar.nu/fredri ... bpageID=1169
Svara med citat
  #8  
Gammal 2019-07-11, 00:10
Arytmica Arytmica är inte uppkopplad
 
Inlägg: 33
Citat:
Ursprungligen postat av Spikbjörn Visa inlägg
Stockholmsgata är värt ett snabbt besök.
Västernorrland, liknande Slåttedalsskrevan vid Höga kusten.
http://www.aselebyar.nu/fredri ... bpageID=1169
Stockholmsgata var intressant. Går det att vandra i hela kanjonen eller är den mestadels vattenfylld? Den verkade ju vara lång (1,5 km) ? Jag är extra intresserad av kanjons och skrevor, gärna av längre karraktär men det verkar svårt att hitta sådant i vårt land. Men jag är övertygad om att det finns mer än vad jag hittills hittat. Jag är mycket tacksam för alla sådana tips!
Svara med citat
  #9  
Gammal 2019-07-11, 04:08
Fjällkjell Fjällkjell är inte uppkopplad
 
Inlägg: 894
Går att vandra

Inga problem. det går stigar till den kolossala "grytan" som är höjdpunkten och rastplatsen vid besöket. Både från norr och söder. ( I vart fall gjorde fanns det för 15 år sedan). Väl värt ett besök!
Svara med citat
  #10  
Gammal 2019-07-11, 06:15
S.Hellman S.Hellman är inte uppkopplad
 
Inlägg: 12
Mjörn

På ön Mjörn mellan Orust och Tjörn ligger Sundsby Säteri, därifrån utgår några vandringsstigar genom bokskogar, och om man tar Solklintenstigen över berget så går man förbi grottor och genom en utmanande skreva, och har fin utsikt över Stigfjorden på toppen.
http://ronnyvonfrankeinsteinsv ... -kommun.html
Svara med citat
  #11  
Gammal 2019-07-11, 11:09
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 14 125
Väl i Skåne så är Skäralid en utsiktspunkt med vy, Diabasbrotten är mäktiga, borta vid Ivösjön fanns Mossasuarien. Sen finns det ju restauranger , värdshus, krogar och Cafeer av klass oxså.

go tur
Svara med citat
  #12  
Gammal 2019-07-11, 17:34
Ing-Marie Ing-Marie är inte uppkopplad
 
Inlägg: 117
Rekommenderar ett besök i Lekvattnet i den värmländska finnskogen.

I Lekvattnet finns Finnkulturcentrum - en del av Värmland museum.

https://varmlandsmuseum.se/finnskogscentrum/

https://www.visitvarmland.se/s ... entrum-35441

Går du 7-torpsleden, ca 8 km, kommer du att passera 7 torp varav 2 i Norge. Det är en rundtur och jag rekommenderar att du går västerut => sista torpet är finntorpet Ritamäki där det finns en enklare servering. Ritamäki är en av Värmlands bäst bevarade finngårdar och den sista finngård i Sverige som bebotts (1964) och brukats på traditionellt vis. En pärla.

https://www.svenskaturistforen ... -torpsleden/

Har du DNT-nyckel kan du övernatta i Lebiko på andra sidan gränsen.

https://www.visittorsby.se/sv/ ... attnet-28843
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:32.


 

Logga in

Tips!