Transportera Allt från ryggsäckar till flygplan

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2019-05-10, 22:36
Spagh1i Spagh1i är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2
Impregnering av ryggsäck!

Sådär ja! Då har man trotsat delamineringsgudarna och skrubbat en gammal ryggsäck fri från klibbig gammal fabrikspolyuretanimpregnering!

Vad gör jag nu? Det verkar finnas en uppsjö av impregneringsmedel att ersätta med men hur väljer man rätt?

Tyget i väskan är en nylonvariant, cordura/ardura, tidigare har jag provat fibertec green guard med ganska taskigt resultat, dock på brallor och helt annat tyg.

Då jag brände totalt sex timmar egentid på diskborste och ammoniak för att få väskan ren vill jag inte chansa på impregneringen och behöva göra om denna helvetessyssla.


Det jag tittat på är wash-in varianter från olika tillverkare liknande ovan nämnda samt tält/kappellimpregneringar. Just nu lutar det åt någon penslingsbar impregnering då den rekommenderas av båtfolk (och dom vistas ju runt väta) kruxet är väl att det är svårt att utläsa lämplighet för just nylontyger. Så till frågan, vilken/vad bör jag välja? Och ja, väskan måste återimpregneras, i nuläget skulle jag förgås av vikten om det skulle regna när jag har väskan på mig, noll vattenavvisning efter mitt frenetiska skrivande.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2019-05-13, 06:33
friluftsvarberg friluftsvarberg är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8
Jag har just impregnerat min Haglöfs Victor med Biltemas tältduksimpregnering (paraffinbaserat). Jag har inte utsatt den för tung väta men med sprayflaska syns tydlig skillnad. Vattnet pärlar sig fint.
https://www.instagram.com/p/Bw ... hadeeipn0088
Svara med citat
  #3  
Gammal 2019-05-13, 08:31
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 14 554
Sprutmålning med impregnering ger bäst resultat, bägge sidorna.

go tur
Svara med citat
  #4  
Gammal 2019-05-13, 13:05
Polar300 Polar300 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 656
Jag använde också Biltemas kapellimpregnering på min Alaska.
Sprayade generellt på ytor och penslade sedan sömmar etc.
Verkar funka tillräckligt bra för mina behov...
/Odd
Svara med citat
  #5  
Gammal 2019-05-13, 15:30
tango tango är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 325
Jag hade också spreyat på impregnering men även satsat på ett ett bra regnskydd som yttersta fuktskydd, Sekundärt en torrsäck inuti ryggsäcken för riktigt fuktkänsliga saker och i tredje hand förlitat mig på att impregnera själva ryggsäckstyget.

/Patrik, som också har en delaminerad säck, fast oskrubbad
Svara med citat
  #6  
Gammal 2019-05-14, 18:53
Spagh1i Spagh1i är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2
Tjena och tack för alla svar! Jag gjorde faktiskt så att jag blötlade med resterna av en wash-inprodukt jag hade kvar sedan tidigare. Resultatet blev helt ok men jag kommer nog även pensla/spraya ut- och insida med någon form av impregnering bara för att!

Det kommer bli spännande att se hur det faller ut. I nuläget klarar väskan av att man håller den under en kran så länge vattnet kan rinna av inom en 10-15 sek så jag är inte helt nöjd än. Jag tror inte att väskan klarar av att ställas/läggas i fuktigt gräs för att slå en drill eller böka efter fiskegrejer eller långkalsongerna man klantigt nog la i mitten.

Återkommer med mer experimentrapport!

För övrigt tycker jag det är lite synd att om man googlar denna problematik med illaluktande impregnering som klibbar kan man lätt övertygas till att bara slänga och köpa nytt... själv jag övertygad om att tyg och sömmar torde klara ytterligare år innan det gjort sitt. Synd att slänga utrustning bara för att defaultimpregneringen åldrats illa.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:18.


 

Logga in