Fjällvandring På tur i bergen

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2018-04-01, 14:20
89377 89377 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 9
STF Kebnekaise & bokning

Undrar lite kring det praktiska vid bestigningsförsök av Kebnekaise!

Det gäller då guidad topptur och boende för två, i början av juli.
Det står mycket om att man ska planera in flera dagar pga. oberäkneligt väder, samt att man inte får tillbaka några pengar för avbrutna turer, och på hemsidan står det redan nu att det är få platser kvar...!
Men det känns ganska olustigt att boka in turer och boende för 7000-8000, utan att ha en aning om hur vädret blir. Vandringen längs Kungsleden blir ju också mindre flexibel om man lägger in fasta datum på det sättet.

Kan man bara dyka upp och kunna få en madrass, som hos STF i Jämtland, och boka turer kvällen innan (om man hinner med introkursen förstås)? Eller kan & bör jag boka flera nätter och avboka om de inte behövs? Och är de guidade turerna värda det, eller är det relativt lätt att hitta upp och ner själv på säkert vis?

Min fjällerfarenhet består av några veckovandringar i Jämtlandsfjällen, har t.ex. varit uppe på Sylarna i dimma och regn i augusti, det var obehagligt men kändes rätt ofarligt. Mycket lösa stenar men inte så brant.

Senast redigerad av gaidal den 2018-04-01 klockan 14:45
Svara med citat
  #2  
Gammal 2018-04-01, 15:32
zebulah zebulah är inte uppkopplad
 
Inlägg: 5 042
Den guidade turen (östra leden) går över en glaciär samt en bit klättring där man är infäst i en wire med en via-ferrata-slinga samt klättersele. Så om Ni har tänkt gå den vägen på egen hand bör Ni ta med det i beräkningen.

Vill man gå själv så kanske det är bättre att gå den västra leden där man inte går över någon glaciär och inte heller klättrar.

När det gäller vädret så kan det ändras fort. Har börjat gå med klarblå himmel bara för att få vända ovanför Kitteldalen då det drog in ett riktigt skitväder. En gång stod jag tio meter från toppen med klarblå himmel som övergick i heltäckande moln på mindre än en minut.

Tänk också på att Ni går sent på säsongen så kan toppglaciären vara barsmält och det är definitivt ingen rolig upplevelse de sista metrarna om man har minsta lilla höjdrädsla.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2018-04-01, 16:03
89377 89377 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 9
Har googlat mer och västra leden utan guide låter bra att prova första gången.
Innebär barsmält topp att det är glashalt pga. is eller att berget inte ger mycket fotfäste? Låter inte trevligt alls.

Förvånad att början av juli är sent på säsongen, läste att juli-augusti var bäst för Kebnekaise och att myggsäsongen börjar ungefär i mitten av juli, dvs. att det fortfarande är kallt i slutet av juni. I genomsnitt då.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2018-04-01, 17:08
Evajar Evajar är inte uppkopplad
 
Inlägg: 25
Toppen kan vara isig och glashal. Hyr stegjärn på fjällstationen så blir det inga problem att komma ända upp.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2018-04-01, 17:50
Kogoyo Kogoyo är inte uppkopplad
 
Inlägg: 282
Toppen lär inte vara barsmält då det är en glaciär, sydtoppen syftar jag på. Det kan vara halt och/eller slaskig snö. Skulle all snö vara borta så är det glaciäris. Början på juli är tidigt på säsongen och med denna sena snösmältningen kan d innebära att ni har mycket snö att klafsa igenom på vägen upp. Tar på krafterna o är kostsamt i tid o komfort (blött i skorna).
Gore-tex räddar er i nån timme men sen har d motsatt effekt.
Västra leden kör nog alla utan guide.
Lycka till
Ang bokningar har jag inga tips. Hoppas andra här kan hjälpa bättre där.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2018-04-01, 21:58
LottaH LottaH är inte uppkopplad
 
Inlägg: 210
Man kan också gå Djurlings led västerifrån, extra bra om man tältar då man kan övernatta ett stycke upp. Man slipper gå över ett extra berg på vägen upp och ner, som på västra leden, och man har ytterligare ett tillfälle att utnyttja ev. fint väder om det råkar inträffa när man passerar. Ingen guide behövs.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2018-04-02, 19:21
89377 89377 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 9
Tack för bra tips.
En variant kunde kanske vara att ta Durlings upp från Singi och fortsätta ned längs västra leden efter en stunds vila i toppstugan.
Men då blir det förstås med hela packningen, och det kanske inte går att hyra stegjärn vid Singi och ta med dem bort till fjällstationen...
Får undersöka vidare.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2018-04-02, 22:04
Almgren Almgren är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4 586
Har du gjort Sylarna klarar du västra och durlings led.

Jag skulle kanske inte släpa packningen upp och ner, men det är en smaksak, lämna den isåfall i kaffedalen kanske, och plocka upp den på nervägen?

Boende på Keb, är det NÄSTAN fullt, så kanske du bara får boende i dyraste rummen om du dyker upp, blir det fullt, då ordnar de det betydligt billigare.

god tur
Svara med citat
  #9  
Gammal 2018-04-07, 17:11
Picea Picea är inte uppkopplad
 
Inlägg: 677
Bo i Singistugan några extra nätter är ju betydligt billigare (men sämre standard förstås) än i lyxrummet på fjällstationen, om du vill invänta bra väder. Det är ju längre vandring dit men du behöver inte förboka, det går inte ens att göra. Durlings led är kanske inte lika spännande som Östra leden, men går alldeles utmärkt att gå på egen hand utan särskilt mycket erfarenhet.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2018-04-16, 07:00
eznug eznug är inte uppkopplad
 
Inlägg: 12
Hej, jag skulle inte rekommendera att bara dyka upp och förvänta dig en madrass, fjällstationen är såpass hårt bokad under säsong att det brukar vara helt fullt från början av juli till slutet av augusti.

Att räkna med en bädd och inte planera för att tälta är inte schysst mot de som bokat i förväg då man tar upp mer plats på en redan full anläggning som är anpassad för sina 210 bäddar.

Däremot finns det nödbäddar som erbjuds om man är i en situation som kräver att man måste övernatta inomhus, t.ex. att tältet gått sönder under vandringen etc. Men att planera för det är inte OK.

Guidade turer brukar vara svårt att få plats på om man försöker boka kvällen innan, har man förbokat och turen blir inställd första dagen pga väder så har man rätt att boka om den till dagen efter i mån av plats, policyn är att om man då inte får plats och turen inte avgått så får man del av turen återbetalt minus själva säkerhetsgenomgången som hålls kvällen innan.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:57.