Bo och sova Tält, Sovsäckar, Hotell?

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2018-03-10, 01:32
ExInferis ExInferis är inte uppkopplad
 
Inlägg: 7
Tält eller hammock på Sörmlandsleden

Jag är en tältare sedan många år och har precis beställt min första hammock (chameleon) som jag kommer att testa under detta år.

Mina planer är att vandra alla huvudetapperna av sörmlandsleden under semestern -19 men funderar lite på om tält eller hammock är ett bättre val. Har tyvärr i dagsläget bara erfarenhet av etapperna kring Stockholm och Järna/Mölnbo.

Ni som använder båda typerna av boende hur hade ni tänkt?

Väl mött i naturen!
Mats
Svara med citat
  #2  
Gammal 2018-03-10, 07:00
Calexico Calexico är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 008
låter som en perfekt tur för hammock eftersom det lär finnas gott om träd i skogen :-)

Men kan ju bra att du testar ett par nätter hemma först så du vet om du sover bra i den. Passar ju inte alla. Jag tex gillar hammock men sover bättre i tält. Rör mig mycket och man har mer space i tältet plus fast mark under sig.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2018-03-10, 21:53
ulflar ulflar är inte uppkopplad
 
Inlägg: 98
På sommaren klarar man sig med hammock, finns jugott om vindskydd om man vill krypa in i nåt vid regn.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2018-03-11, 13:05
ninjaman ninjaman är inte uppkopplad
 
Inlägg: 11
Hängmatta med extra stor, alternativt en till mindre, tarp för utrymme för matlagning kan nog gå fint. Har bara använt hängmatta under en veckotur i sträck så jag är osäker på långtidsbruk. Dock är bekvämligheten och vikten suverän! Skulle dock varmt rekommendera tillverkandet av ett par whoopie slings för snabbt riggande. Med snakeskins och whoopies har du fixat boende/rastplats/soffa på <1 min. Perfekt för latmaskar som jag!
Svara med citat
  #5  
Gammal 2018-03-11, 17:27
G E G E är inte uppkopplad
 
Inlägg: 19
Har vandrat mycket i skogslandskap både med tält och hängmatta. Jag föredrar hängmattan eftersom det är betydligt lättare att hitta två träd en en plan yta för tältet, sen blir det även en bonus att kunna använda tarpen vid rast i regnväder.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2018-03-11, 17:50
xtrem xtrem är inte uppkopplad
 
Inlägg: 819
Jag och en kompis vandrade hela leden 2016. Etapp 1 till 62, vi gick inte alla de extraetapperna/ rundslingorna som finns. Vi gjorde leden på 24 dagar och jag startade med hängmatta. Kompisen hade tält och jag bytte också till mitt tält efter 9 dagar vid första depån. Där det var bra tältplats så var det som regel mindre bra för hängmatta plus att ryggsäcken minskade både i vikt och packvolym. Hängmatta, underquilt och tarp både väger mer och tar större plats i packningen.
All packning plus mat och vatten för 10 dagar i min Osprey Kestrel 68 vägde in på 16 kilo vid start, sen minskade den varje dag då käket gick åt.
Vi hade hjälp att få första depån utkörd till Svalboviken etapp 23 efter 9 dagar, med mat-gas och rena kläder plus en fulladdad powerbank.
Andra depån fick vi efter ytterligare 6 dagar vid Nävsjön etapp 36.

Vi hade vattenrenare med men efter etapp 39 blev det svårt att hitta vatten så vi blev tvungna att bära ett par liter var långa sträckor. Som tur var så finns det både stugor och kyrkor där vi kunde fylla våra flaskor.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2018-03-11, 19:41
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 13 907
Kloka erfarenheter, vatten är alltid gränssättande.

go tur
Svara med citat
  #8  
Gammal 2018-03-12, 09:32
ExInferis ExInferis är inte uppkopplad
 
Inlägg: 7
Tack för toppen bra feedback men undrar om du tror det gjort någon skillnad ifall ni båda valt hammock från början? Då hade man väl valt rastplatser efter bara de förutsättningarna?

Nu kommer jag ha en ganska lätt hammock och tarp och min uq är inte speciellt mycket tyngre än mitt liggunderlag men volymmässigt skiljer det ju sig.

Bra att veta om svårigheten att få tag på vatten! Kommer nog inte hålla riktigt samma tempo utan räknar med någon/några dagar till.

Ser fram emot några test-turer under året och får då bestämma vilket sovsystem det blir.

Citat:
Ursprungligen postat av xtrem Visa inlägg
Där det var bra tältplats så var det som regel mindre bra för hängmatta plus att ryggsäcken minskade både i vikt och packvolym. Hängmatta, underquilt och tarp både väger mer och tar större plats i packningen.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2018-03-12, 16:23
Rogenfest2000 Rogenfest2000 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 17
Är du ensam funkar ett mindre tält bra, brukar inte vara problem att hitta iaf en tältplats. Men om du trivs i hammock så är det såklart ännu enklare. Min kompis körde med hammock ett tag men ledsnade på mecket och kör nu på tält igen.


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
Svara med citat
  #10  
Gammal 2018-03-13, 00:52
xtrem xtrem är inte uppkopplad
 
Inlägg: 819
Klart det funkar med hängmatta, men en stor anledning till att jag bytte var vikt och volym, plus att det är lite för mycket meck bara för att sova. Det är så mycket enklare med tält och man stänger in sig i sitt eget boende.
Nu var det väldigt sparsamt med folk på leden då vi gick så vi nyttjade självklart de vindskydd som passade våra dagsetapper bra.
Vattnet var det största bekymret plus att vi båda tyckte leden var jäkligt tråkig efter Nyköping, det är så mycket mer skog och sjöar innan så man kanske blir lite bortskämd, haha!
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod ärAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:52.


 

Logga in

Tips!