Fjällvandring På tur i bergen

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2018-01-12, 10:55
Glimmerstigen Glimmerstigen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 12
Turtips Norge september

Hej!

Vi söker tips på tur i Norge, eller gränsen mellan Norge och Sverige under hösten. Vårt krav är att det ska gå att ta oss till start och mål ( måste inte vara samma plats) med tåg och buss. Till förfogande har vi 9-10 dagar inklusive resdagar och vi vill helst att sträckan ska ha tillgång till hytter, även om vi kan ha tält också. Vi är relativt vana vandrare, men behöver inte ha några superstrapatser för att vara nöjda. Ni som har mött oss ute på fjället vet att vi kan konsten att njuta av en regnig, blåsig dag och dra ut på tiden till max.

Nu väntar vi tacksamt på inspiration och tips!

/Linnea och Therese
Svara med citat
  #2  
Gammal 2018-01-12, 11:08
smux smux är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 363
Du skriver inte vilken typ av terräng ni söker etc, men ett tips är att utgå från Grövelsjön dit man kan ta sig med buss från Mora. En rundtur Grövelsjön-Hävlingen-Storrödtjärn-Rogen-Skedbro-Rövollen(Norge)-Svukuriset (Norge)-Grövelsjön. Jag gick den turen för många år sedan och då som stugtur på 5 dagar. Vissa etapper är rätt långa (upp till 27km), så lämpligt att slå ut turen på fler dagar om man tar med sig tält.
Turen går i blandad terräng, fjällurskog, kalfjäll, sjöar och karakteriseras bitvis av den kända storblockiga rogenmoränen blandad med urgamla knotiga tallar.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2018-01-12, 11:15
Glimmerstigen Glimmerstigen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 12
Just det, missade kanske det viktigaste:-

Vi brukar gå i jämtlandsfjällen några dagar på hösten , men nu när vi har lite mer tid på oss kan vi gärna tänka oss något längre norr ut också. Grövelsjön är annars trevligt tips. Tack!
Svara med citat
  #4  
Gammal 2018-01-12, 20:00
LottaH LottaH är inte uppkopplad
 
Inlägg: 210
Sulitelma

En fin tur är att runda Sulitelma-massivet med start och slut i Sulitema. Dit går det buss från Fauske, som har tåg. Tält är lämpligt, Varvekstugan är bränd, men de flesta nätterna finns hytter/stugor (kom ihåg hyttenyckel). Det finns tid för någon topptur också, t.ex. till Suliskongen - det är dock det enda stället där jag personligen undvikit att glida utför genom att hugga isyxan i backen.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2018-01-13, 11:57
Ing-Marie Ing-Marie är inte uppkopplad
 
Inlägg: 106
Gick turen som Smux beskriv i september och började med att ta båten över Grövelsjön => kortare etapp till Svukuriset, därefter vidare mot Rövollen - Skedbrostugan - Rogen - Storrödingstjärn och därifrån direkt till Grövelsjön. Missade turligt nog ripjaktspremiären i Norge eftersom jag gick in i Sverige igen dagen innan. Mycket fin tur tack vare det säregna landskapet som är skapat av inlandsisen.

Har också gått i Sulitelmaområdet och enklast är ta bilen till Sulitjelma och parkera bilen där. Själv åkte jag nattåg från Trondheim och vidare med buss. DNTs hytter i området är mycket fina och har ni inte varit där tidigare skulle jag välja "Sulis" före Femundsmarka/Grövelsjön :-)
Svara med citat
  #6  
Gammal 2018-01-13, 13:55
joanna joanna är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 050
Man kan stiga av tåget i t ex Finse eller Haugastöl på Bergenbanan, göra en fin rundtur med valfri längd, och sikta tillbaka till någon av tågstationerna på banan för att komma hem. Man kan välja att starta norrut mot Skarvheimen/Aurland (tätare med stugor) eller söderut mot Hardangervidda (glesare med stugor och generellt "plattare").

Planera vidare på ut.no/kart. Kongshelleren är fint att bo kring, fina tältplatser men också en trevlig självhushållsstuga. Min personliga stugfavorit i trakten är dock Lordehytta, högst uppe i passet under Folarskaret i Hallingskarvet, med härlig utsikt åt alla håll. Vacker och omväxlande väg upp på norra sidan av passet; mer enformigt nedanför kammen, om ska man ner till/upp från tåget (Haugastöl) på södra sidan.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2018-01-13, 17:30
smux smux är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 363
Har även gjort en tälttur med utgångspunkt från Sulitjelma som LottaH beskriver. Fin 5-dagars tur. Vi parkerade bilen uppe vid Nysulitjelma då det var en kombinationstur med Lofoten.
Har inte åkt kollektivt dit, men det går tåg till Fauske och tror jag lokalbussar från Fauske till Sulitjelma.
Då ni har ganska lång tid på er kan ju en tur med start i Sulitjelma och mål i Kvikkjokk vara ett alternativ, antigen via Nordkalottleden eller Padjelantaleden (via Staloluokta).
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 11:08.